EMIL CONSTANTINESCU
Preşedinte Profesor, Rector Lider civic Geolog, Explorator

 

 

Fragment din Interviul acordat de Preşedintele României, Emil Constantinescu, ziarului portughez Público, 5 decembrie 1996

 

Noul preşedinte român, Emil Constantinescu, vresa să facă repede ţara aptă pentru a intra în Uniunea Europeană şi NATO. Pentru aceasta, va lansa o „terapie de şoc” de privatizări, închideri de fabrici, combatere a corupţiei. Preţul social, o recfunoaşte, va fi enorm, dar contează pe sprijinul sindicatelor şi al societăţii civile.

De la căderea regimului comunist şi executarea lui Nicolae Ceauşescu, în 1989, România a fost guvernată de un preşedinte ex-comunist, Ion Iliescu, care nu a făcut reformele necesare pentru... a adera la UE şi la NATO. Cu potenţialul de a deveni ţara cea mai dezvoltată din Balcani, România a menţinut economia etatizată, birocraţia şi corupţia.

Victoria democrat-creştinului Emil Constantinescu în alegerile prezidenţiale din noiembrie, două săptămâni după ce partidul său, Convenţia Democrată, câştigase legislativele, a fost văzută ca o a doua revoluţie democratică în România.

Constantinescu... a promis să recupereze timpul pierdut prin reforme economice şi o rapidă aderare la Uniunea Europeană şi la NATO. O Público l-a intervievat la Lisabona, unde preşedintele României a venit pentru a participa la summit-ul OSCE. (...)