EMIL CONSTANTINESCU
Preşedinte Profesor, Rector Lider civic Geolog, ExploratorExtras din discursul E.S. Eldar Hasanov, ambasadorul Republicii Azerbaidjan, la prezentarea cărţii „Diplomaţie cu suflet în România”
18 octombrie 2010

În 1994-1996 din cauza situatiei tensionate aparute în Cecenia si Daghestan din Caucazul de Nord, s-au înregistrat probleme de infrastructura în coridorul de transport, ce lega Federatia Rusa si Azerbaidjanul. În conditiile mentionate liderul national al poporului azerbaidjan Heydar Aliyev, adresându-se la statele din lume, le-a invitat la reabilitarea istoricului Drum al Matasii.

Prima tara care a raspuns la aceasta chemare, a sustinut si a pus semnatura pe acest proiect, participând la summit-ul privind reabilitarea Drumului Matasii, din septembrie 1998, a fost România prietena si fraterna sub conducerea domnului presedintele Emil Constantinescu. Tocmai datorita sprijinului acordat de România pe vremurile grele ale Azerbaidjanului, s-a putut realiza Drumul Matasii contemporan – proiectul TRACECA care uneste Europa cu Pacificul. Dupa parerea mea, un astfel de gest este dovada prieteniei adevarate si ajutorului fratern în momente dificile. Poporul azerbaidjan nu va uita niciodata meritul României si sefului de stat de atunci, domnului Emil Constantinescu, care a servit intereselor nationale ale ambelor tari.