Declaraţie după întâlnirea delegaţiei Convenţiei Democratice cu Preşedintele României, Ion Iliescu, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 12 ianuarie 1994

 

Condiţii pentru o coaliţie guvernamentală cu PDSR

Ţinând cont că, în actuala majoritate parlamentară, există partide care nu susţin reforma, este necesară crearea unei noi majorităţi parlamentare care să susţină un program de guvernare cu adevărat reformator.

Convenţia Democratică din România acceptă ideea de pact politic pentru scoaterea ţării din situaţia de criză, avansată de Preşedintele Ion Iliescu. Condiţia este însă ca în Parlament să se constituie o altă majoritate, compusă din actuala Opoziţie, care deţine 45% din totalul parlamentarilor, şi PDSR care, în absenţa unor alianţe, este în minoritate.

Convenţia Democratică propune partidului de guvernământ o alianţă pentru realizarea căreia Partidul Democraţiei Sociale din România, succesor al FDSN, va trebui să renunţe la colaborarea cu Partidul Unităţii Naţionale a Românilor, Partidul România Mare şi Partidul Socialist al Muncii. Pactul politic ce va fi realizat de noua alianţă va trebui dus la îndeplinire de un nou guvern, ales din membri ai Opoziţiei şi ai PDSR şi care să aplice, ca parteneri credibili, programul anti-criză al Convenţiei. Convenţia Democratică are soluţii concrete pentru depăşirea crizei politice, criză din care decurg atât criza economică, cât şi cea socială.

 

Discuţii cu PD asupra programului de ieşire din criză al CDR

Din punct de vedere al modului de desfăşurare a convorbirilor, consider că a avut loc o discuţie sinceră, deschisă, demonstrându-se disponibilitate pentru dialog din partea ambelor părţi. Fiecare am putut să ne dăm seama şi de deschiderea, dar şi de rezervele celuilalt. Cred că o continuare a acestui tip de convorbiri ar fi benefică pentru toţi.

Vom convoca Comitetul Executiv al CDR care va analiza rezultatele întâlnirii de azi – fiindcă am privit-o şi o privim cu toată seriozitatea.

Vineri vom avea o întâlnire cu Partidul Democrat (FSN), după care vom face o invitaţie pentru discuţii şi PDSR. Dar aceasta trebuie stabilită în termeni precişi, ca dată, obiect şi modalitate, de către Comitetul Executiv al CDR.

Dorim să discutăm cu PD (FSN) programul de ieşire din criză pe care l-am expus în cadrul întâlnirii avute astăzi cu Preşedintele Ion Iliescu. În funcţie de rezultatul acestor discuţii şi mai ales de poziţia PDSR, conducerea CDR va decide paşii următori.