Declaraţie de sprijin pentru soluţionarea conflictelor de muncă prin dialogul Puterii cu Sindicatele, Bucureşti, 12 aprilie 1993 

 

Dialogul Guvern – Sindicate este obligatoriu

Într-un moment greu pentru ţară, Convenţia Democratică din România, care a atras permanent atenţia asupra drumului greşit pe care se află guvernarea României oferind, în acelaşi timp, alternative viabile, este nevoită să constate încă o dată că se încearcă o deturnare a atenţiei populaţiei de la problemele reale ale situaţiei cu care ne confruntăm, încercându-se compromiterea mişcării sindicale.

Cetăţenii României au dovedit o mare răbdare şi rezistenţă faţă de dezamăgirile încercate în ultimii trei ani în care au suportat consecinţele unei proaste conduceri a economiei şi administraţiei, ale menţinerii corupţiei, hoţiei, diletantismului şi demagogiei. În faţa acestei situaţii, sindicatele constituie un mecanism necesar de apărare a drepturilor salariaţilor şi prin ei a unei mari părţi a populaţiei. Sindicatele au dreptul şi datoria să ceară foştilor şi actualilor guvernanţi prezentarea unui bilanţ al gestiunii puterii care a dus economia românească aproape de faliment.

Atitudinea liderilor sindicali în această perioadă a fost caracterizată de moderaţie, responsabilitate şi respect faţă de lege, de menţinerea unei comunicări cu cei pe care îi reprezintă. Ultimele apariţii publice ale liderilor marilor confederaţii sindicale au dovedit  buna cunoaştere de către aceştia a mecanismelor economiei de piaţă şi a dinamicii transformărilor sociale în perioada de tranziţie.

Având în vedere că greva constituie un mecanism sindical de avertizare socială şi nu un atentat la stabilitatea ţării, este o realitate de necontestat că pe tot parcursul derulării acestor conflicte de muncă liderii sindicali au respectat prevederile legale în litera şi spiritul lor.

Acum este rândul guvernanţilor să dea dovadă de transparenţă şi disponibilitate pentru dialog.

Orice încercare a Puterii sau a unor factori iresponsabili de a crea disensiuni între sindicate şi liderii lor, pe de o parte, şi între sindicate şi populaţie, pe de altă parte, reprezintă un joc periculos şi o diversiune menită să ascundă eşecul politicii guvernamentale. Această situaţie poate aduce grave prejudicii României, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

Convenţia Democratică din România consideră că este momentul ca toţi factorii politici să dea dovadă de maturitate şi realism pentru scoaterea României din criză.