Mesaj adresat alegătorilor după comunicarea rezultatelor (neoficiale) ale celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bucureşti, 12 octombrie 1992 

 

Opţiunea pentru FDSN, opţiunea pentru continuitatea răului

Mă adresez tuturor celor care au participat la vot pentru alegerile prezidenţiale. Sunt convins că toţi cei care s-au prezentat la vot au făcut-o cu gândul la binele ţării, iar ceea ce îi poate deosebi este doar alegerea mijloacelor.

Rezultatele comunicate până acum la nivel naţional arată că o parte mai numeroasă a electoratului a votat pentru reprezentantul Frontului Democrat al Salvării Naţionale, domnul Iliescu. Domnia sa va fi aşadar reales Preşedinte al României. Îl felicit pe domnul Iliescu pentru succesul său şi îi doresc să-şi exercite cu cinste înalta funcţie cu care va fi investit.

Rezultatele votului arată că o parte importantă a naţiunii este de acord cu modul în care domnul Iliescu, în calitate de Preşedinte, şi membrii partidului său, cel mai numeros partid reprezentat în Parlament, şi-au îndeplinit mandatul primit în 1990. Mulţi alegători sunt de acord cu modul în care aceştia au rezolvat problemele industriei şi agriculturii, cu consecinţele pe care acestea le au asupra nivelului de trai, în viaţa de zi cu zi a populaţiei, precum şi în domeniul sănătăţii şi al asigurărilor sociale. Ei au decis să le acorde încrederea pentru a conduce în continuare ţara, pentru încă patru ani. Respect voinţa lor.

Regret că nu am avut nici timpul, nici mijloacele, poate nici forţa sau priceperea pentru a-i convinge că proiectul nostru era mai potrivit pentru interesele ţării şi ale naţiunii. Istoria va judeca.

Strategia şi alegerea mijloacelor de desfăşurare a campaniei prezidenţiale mi-au aparţinut şi îmi asum întreaga răspundere pentru ceea ce nu am reuşit să realizez.

 

CDR nu va abandona lupta pentru democraţie,

pentru reformă şi lege egală pentru toţi

Doresc acum să mă adresez tuturor celor care au sperat alături de mine şi au acţionat alături de mine, ca să le mulţumesc. Fiindcă, dincolo de orice, România aspiră şi are dreptul la progres şi democraţie reală.

Acest scrutin a dovedit că, departe de a reprezenta o minoritate neînsemnată, milioane de cetăţeni ai acestei ţări, bărbaţi şi femei, tineri prin ani sau tineri prin curajul de a-şi privi viitorul în faţă –  indiferent de vârstă – au ales să meargă înainte iar această opţiune rămâne ireversibilă. Ei mi-au dat curaj în tot acest răstimp, pentru ei am luptat şi pentru ei nu voi înceta să mă lupt cu arma cuvântului, a minţii şi a sufletului.

Noi nu vom abandona lupta pentru democraţie, pentru reformă şi lege egală pentru toţi.