Alocutiune cu prilejul acordarii Medaliei comemorative de aur “10 ani de la revolutia romana” unor foşti sau actuali şefi de stat sau de guvern, inmanate ambasadorilor acestor tari la Bucureşti,

Palatul Cotroceni, 19 decembrie 2000 

 

Omagiu fortei binelui, democratiei si progresului

Revolta eroica a cetatenilor Romaniei, care a pus capat, in decembrie 1989, dictaturii national-comuniste din aceasta tara, a incheiat o etapa esentiala a disolutiei sistemului comunist in Europa. Victoria libertatii impotriva opresiunii nu ar fi fost posibila daca, in Europa si in lume, forte ale binelui, ale democratiei si progresului nu ar fi sprijinit acea cascada de evenimente la capatul carora Romania, ca si celelalte tari si popoare ale Europei Centrale, a pasit pe drumul democratiei.

Ca un omagiu oficial pentru aceasta contributie esentiala la schimbarile din Romania, in amintirea zilelor dramatice cand poporul oprimat al Romaniei privea cu nemasurata speranta spre tarile dumneavoastra, va rog sa primiti si sa transmiteti Medalia Comemorativa de aur 10 ani de la revolutia romana pe care am acordat-o, impreuna cu Guvernul Romaniei, unor personalitati de seama din aceste tari, fosti sau actuali sefi de stat si de guvern.

Democratia americana a fost, in cei aproape 50 de ani ai Razboiului Rece, principalul factor de salvgardare a ideii de libertate in Europa, care a tinut vie flacara sperantelor noastre. In anii din urma, Presedintele George Bush a adaugat elemente esentiale in politica presedintelui Ronald Regan, transformand anul 1989 intr-un moment decisiv al istoriei europene si mondiale.

Nici un roman nu se indoieste de faptul ca, fara cotitura radicala pe care presedintele Mihail Gorbaciov a initiat-o in politica URSS, prin reforma si transparenta, miscarile pentru libertate si democratie care au izbucnit in 1989 riscau sa fie infrante. Romanii au pretuit intotdeauna intelepciunea si curajul presedintelui Gorbaciov, precum si modul ferm in care acesta a decis si a actionat in acele imprejurari cruciale pentru noi toti.

Contributia presedintelui François Mitterrand la eliberarea Estului Europei este recunoscuta. Sustinerea generoasa de care Romania s-a bucurat din partea Frantei, datorita presedintelui ei, a ramas pentru totdeauna vie in memoria noastra.

Primul ministru britanic al anilor ’80, doamna Margaret Thatcher, a sustinut cu energie procesul de democratizare din Europa Centrala a acelor ani. Prin fermitate si inteligenta, cu rigoare si consecventa a mobilizat opinia publica europeana in sprijinul luptei noastre.

Rolul pe care Republica Federala a Germaniei si cancelarul Helmuth Kohl l-au jucat in anii de sfarsit ai Razboiului Rece, ca si in acele momente dramatice cand Zidul Berlinului s-a prabusit pentru totdeauna, a schimbat istoria lumii. Daca adaugam si sprijinul generos pe care Germania l-a oferit romanilor imediat dupa revolutie, decizia de a asocia personalitatea fostului cancelar la comemorarea revolutiei romane se justifica pe deplin.

Presedintele Vaclav Havel simboliza in acel an crucial 1989, si nu a incetat sa simbolizeze pana astazi, constiinta treaza a societatii civile. Alegerea sa ca primul presedinte democrat al Cehoslovaciei a reprezentat unul dintre factorii esentiali care au schimbat destinul Europei.

Rolul pe care Lech Walesa si Solidaritatea poloneza l-au jucat in anii ’80 a marcat profund rezistenta romana contra dictaturii, culminand cu demonstratiile de la Brasov din 1987. Atunci, ca si dupa alegerea sa ca primul presedinte democrat al Poloniei, romanii au privit mereu patria Solidaritatii ca pe un simbol al demnitatii popoarelor care refuza opresiunea.

Pentru a incununa aceasta pleiada de mari personalitati care au schimbat istoria lumii, deschizand calea revolutiei romane si a victoriei ei, se cuvine sa amintim rolul crucial pe care l-a jucat Papa Ioan Paul al II-lea in progresul libertatii si democratiei, pentru triumful credintei in tarile noastre. Insasi inaltarea Sa in scaunul apostolic a reprezentat un semn al invincibilitatii spiritului si al sperantei renascute. Sanctitatea Sa ne-a indemnat sa nu ne temem, caci Domnul este cu noi. In numele acestei credinte tinerii Romaniei s-au jertfit fara ezitare si au invins represiunea.

Nu puteam sa-mi inchei mandatul intr-un mod mai fericit decat aducand omagiul poporului roman, pe care am avut privilegiul de a-l reprezenta in acesti patru ani, ca si omagiul meu personal, acestor mari personalitati ale istoriei contemporane. In aceste zile de decembrie, in care ne amintim cu pietate si recunostinta de martirii luptei pentru libertatea poporului roman, e binemeritat sa ne reamintim de toti cei ce ne-au fost prieteni si modele.

Multumesc domnilor ambasadori, prezenti aici, pentru concursul binevoitor la realizarea acestei ceremonii, ca si pentru intreaga colaborare cordiala prin care mi-au inlesnit eforturile in toti acesti ani.

Va doresc sarbatori fericite si succes in noul secol al democratiei si libertatii invingatoare.