Discurs la intalnirea cu locuitorii din Targu Secuiesc, cu ocazia conferirii statutului de municipiu,

4 noiembrie 2000 

 

Traditia muncii organizate si a lucrului bine facut

Renuntand la un discurs oficial, prefer un cuvant venit din inima si care incearca sa oglindeasca sentimentele mele pentru fostul oras si actualul municipiu Targu Secuiesc.

In anii cand lucram ca geolog in zona lacului Sfanta Ana si la Balvanyos, veneam cu vechea mea Dacie si opream in Targu Secuiesc pentru a admira centrul acestui oras cu arhitectura deosebita, purtand pecetea unui trecut de aproape sase secole. Atunci am aflat de la prietenii si fostii mei studenti, originari din zona, o multime de amanunte despre acest trecut extraordinar al breslelor, evocat de domnul primar.

Vizitand astazi moderna intreprindere de confectii „Fashion”, am spus ca performantele sunt legate si de traditie. Ceea ce a atras investitorii spre Targu Secuiesc a fost in special o capacitate de munca serioasa, dublata de o preocupare traditionala pentru o buna organizare, care, pana la urma, este singura cale spre performante si profit. Prosperitatea nu vine din cer, nu vine din jocuri de noroc si reclame pentru produse gratuite, achizitionate printr-o simpla convorbire telefonica, oricat le-am vedea noi la televizor de dimineata pana seara. Prosperitatea temeinica, bunastarea oamenilor nu vin decat din munca organizata si bine facuta.

Oriunde m-am oprit in Targu Secuiesc, am fost intampinat cu caldura, am avut ocazia sa discut cu oamenii si am fost indemnat sa tin un discurs. Ma bucur ca sunt prezenti atatia ziaristi, pentru ca prin ei pot sa afle oamenii ca exista in aceasta tara si lucruri bune.

Ma voi referi asadar la importanta administratiei. Ea se leaga, desigur, de actul prin care Targu Secuiesc a devenit, incepand de astazi, municipiu. Este o schimbare administrativa si aparent nimic nu este spectaculos intr-un astfel de act. Evenimentul nu va aparea, desigur, pe prima pagina a ziarelor. Schimbarile administrative nu mai gasesc loc nici chiar in ultima pagina. In schimb, ca presedinte, eu plasez acest eveniment pe prima pagina a agendei mele.

Clientelismul si coruptia macina spiritul public

S-a vorbit mult despre reforma politica, despre reforma economica, dar mai putin despre reforma administratiei. Pentru cetateni, administratia este insa mai importanta decat lupta politica si, as indrazni sa spun, si decat reforma economica. Fara o buna administrare, lucrurile nu avanseaza, nu exista succes si nici prosperitate. Democratia nu poate reusi fara ca acei ce sunt alesi sa administreze asa cum se cuvine ceea ce primesc de la alegatori, adica un mandat cu obligatii si mai ales cu reponsabilitati uriase, sa respecte acest mandat. Cu alte cuvinte, nu este important sa castigi electoratul, daca mai tarziu nu esti capabil sa administrezi nevoile sale.

Multi oameni care lucreaza in administratie inteleg sa foloseasca postul pentru a satisface interese restranse. Clientelismul administratiei se intoarce impotriva mecanismelor politice fundamentale ale statului democratic. Sistemul clientelei administrative distruge increderea cetatenilor in institutii, iar spiritul public se degradeaza. Fara institutii credibile si solide, democratia stagneaza.

Spuneam ca reforma administratiei este chiar mai importanta decat reforma economica. Pot fi facute schimbari in structura proprietatii, poate fi schimbat radical raportul intre domeniul public si cel privat, pot creste ofertele pentru investitii si pentru tehnologii performante, dar daca administratia nu raspunde adecvat acestor schimbari, eforturile raman zadarnice. Daca un investitor, de pilda, este blocat de proceduri administrative lungi si intortocheate, el va pierde timp si energie si, in cele din urma, va pleca. Sau daca ramane, in loc sa respecte regu-lile, el va fi tentat fie sa le incalce, fie sa-i corupa pe cei care trebuie sa le aplice. Banii pe care ii va castiga nu vor fi rezultatul unui efort onest, ci a unei complicitati vinovate cu faradelegea. Daca acest sistem s-ar generaliza, atunci statul de drept ar deveni o simpla fictiune.

In timpul mandatului meu am incercat sa limitez efectele nefaste ale coruptiei administrative. Unele lucruri bune au fost facute. As mentiona, in primul rand, Legea bugetelor locale si Statutul functionarului public, instrumente fara de care administratia nu-si poate indeplini misiunea. Raman insa si multe alte lucruri de facut, in special pentru schimbarea mentalitatii functionarilor publici.

 

De la margine spre centrul actiunilor comunitare

Administratia nu poate fi schimbata prin gesturi simbolice si nu este un proces cu un singur responsabil. Altfel spus, transformarea acestui sistem are nevoie si de participarea cetatenilor. Pentru ca ceta-teanul trebuie sa se afle in centrul actiunii politice, in centrul actiu-nilor administrative si, de fapt, in centrul tuturor actiunilor noastre. Nici o transformare nu reuseste daca aceia care trebuie sa beneficieze de ea, adica cetatenii, raman impasibili sau se multumesc sa ramana pe margine si sa critice. In acest domeniu, critica nu este suficienta, pentru ca este nevoie si de altceva: de un efort comun, continuu si consec-vent al administratiei si al cetatenilor care au ales-o ca sa-i reprezinte, sa-i conduca si sa le coordoneze actiunile. Locul in care ma aflu imi da sperante ca acest efort se poate face si nu peste mult timp el va fi o reusita despre care se va vorbi. Poate chiar pe prima pagina a jurnalelor.