Fragment din discursul rostit la sărbătorirea Zilei Armatei Romane, Bucureşti, 24 octombrie 2000 

 

De la 500 la 126 functii de general in armata

Este foarte important ca in structurile militare s-a reusit introducerea unei stari de normalitate, in care functia nu mai bate gradul. Numarul functiilor de general s-a redus de cateva ori fata de situatia din anii trecuti si, in acelasi timp, printr-o politica de selectie severa si avansare justificata, functiile de general nu mai sunt ocupate de grade inferioare, ci numai de catre generali cu grade corespunzatoare functiei. Se realizeaza astfel o concordanta deplina intre grade si functii, ceea ce va duce la o intarire a autoritatii la toate nivelurile de conducere ale structurilor din sistemul national de aparare.

Pentru a fi mai explicit, precizez ca, la sfarsitul anului 1996, in armata erau aproape 500 de functii de general ocupate, in marea lor majoritate, de ofiteri cu gradul de colonel sau locotenent-colonel, dupa vechiul si bine cunoscutul model sovietic. Programul de restructurare si modernizare a armatei prevede ca, pana in anul 2003, sa avem in structura de pace maximum 126 functii de general, care vor fi indeplinite in mod real de ofiteri cu gradul de general. In prezent, in Armata Romaniei avem 92 de generali incadrati in structura de pace si 10 generali in diferite alte structuri. Este suficienta aceasta comparatie bazata pe cifre pentru a ne da seama de reforma care s-a realizat in ultimii patru ani in acest domeniu.

In urma procesului de selectie, pregatire si examinare, desfasurat in acest an, CSAT a aprobat inaintarea la grad de general si amiral a 32 de colonei si comandori, dintre care 29 in structura de pace a armatei. Astfel, ofiterii care indeplinesc functia de sef al statului major general, functii de adjuncti ai acestuia, sefi de state majore ale categoriilor de forte armate si adjunctii lor, comandanti de arme sau structuri similare, vor ajunge, in conditiile legii, la gradele corespunzatoare functiilor indeplinite, ceea ce va contribui atat la intarirea autoritatii acestor functii, cat si la cresterea eficientei actului de comanda.

Acelasi proces de reducere a numarului functiilor de generali si de punere de acord a gradului cu functia se produce in structurile militare ale Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

 

Mai multe obligatii, mai multa raspundere

Ca ofiteri superiori v-ati asumat, impreuna cu ceilalti camarazi de arme, raspunderea de a transforma structurile militare punandu-le in concordanta cu prevederile actelor normative aprobate de Parlament, CSAT si Guvern, precum si cu cerintele standardelor de performanta din sistemele occidentale moderne. Sunteti, astfel, deopotriva, martori si ziditori ai reformei. Prin natura profesiei sunteti educati in spiritul vointei de a invinge. De aceea, sunt convins ca veti gasi energia de a aborda cu mai mult curaj celelalte etape ale reformei prin care trec institutiile dumneavoastra. Romania si-a propus si este hotarata sa atinga obiectivele stabilite in strategia nationala de securitate, integrarea in structurile politice, economice si de securitate ale Uniunii Europene si Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Stelele de general sau de amiral nu pot acoperi singure nevoia de continua crestere a profesionalismului si competentei. Astfel, inaintarea in grad nu implica doar un plus de drepturi, ci mai ales mai multe obligatii pentru ca, prin cunostinte de ultima ora, managementul resurselor umane sa creasca pe masura cerintelor de maine.

Reforma organismului militar este parte integranta din efortul de reinnoire a societatii romanesti. Opinia publica pretuieste eforturile care se fac in institutiile sistemului national de aparare si priveste cu incredere si speranta viitorul acestor institutii.

In acelasi timp, tanara generatie de ofiteri trebuie sa vada in dumneavoastra modele de competenta, demnitate si onoare militara. Performantele dumneavoastra militare le vor stimula cariera, le vor spori increderea in valorile militare. 

Am convingerea ca generalii activi vor manifesta o si mai mare responsabilitate in exercitarea actului managerial, in functiile de conducere pe care le indeplinesc. Sunt convins ca veti sti sa va ridicati la inaltimea asteptarilor noastre si ca veti reusi sa indepliniti pana la capat sperantele pe care poporul si le pune in Armata Romaniei.

Fie ca cele mai nobile virtuti ale ostirii romane sa va calauzeasca in cariera si in toata viata dumneavoastra.