Alocuţiune la deschiderea sesiunii Adunării Parlamentare a OSCE, Bucureşti,

Palatul Parlamentului, 6 iulie 2000 

 

AP–OSCE la Bucuresti

Procesul de constructie a securitatii si cooperarii in Europa, inceput la Helsinki in urma cu un sfert de secol, si-a sporit dimensiunea profund democratica odata cu decizia reuniunii de la Paris prin care in acest demers au fost angajate in mod direct parlamentele tarilor membre. Adunarea Parlamentara a OSCE a devenit cel mai amplu for reprezentativ permanent din lume, menit sa dezbata problemele constructiei democratice si de securitate ale unor zone de o uriasa importanta istorica pe care OSCE le gestioneaza. America de Nord, intreaga Europa, inclusiv vastul spatiu al Federatiei Ruse si al noilor state independente constituite dupa 1989 participa astazi la un dialog parlamentar in care dumneavoastra faceti sa se auda vocea atator milioane de cetateni.

Prin dimensiunea sa parlamentara, OSCE a devenit o expresie cu totul privilegiata a triumfului valorilor democratiei, un cadru care ofera societatilor inca traumatizate de experienta dictaturii si opresiunii, certitudinea libertatii si a demnitatii egal impartasite. Suntem onorati de faptul ca, in aceste zile, Bucurestiul este capitala parlamentara a OSCE. Va multumesc pentru prezenta dumneavoastra aici si va urez succes in importanta misune care va revine.

 

Incredere reciproca si buna vecinatate

OSCE s-a identificat cu o noua logica a viitorului. Politica de prevenire a conflictelor, politica dialogului si a cooperarii se anunta de pe acum a fi politica viitorului.

Dimensiunea transatlantica a acestei organizatii pentru securitate si cooperare raspunde angajamentelor asumate de Statele Unite si Canada fata de Europa prin Tratatul Atlanticului de Nord si reuneste in acelasi forum de dezbatere pe toti actorii spatiului european in sensul cel mai cuprinzator al cuvantului. OSCE a dorit si a reusit sa devina laboratorul unde se creeaza cultura politica a securitatii prin incredere reciproca, prin negociere si cooperare.

Romania a fost beneficiara, dar si parte activa a procesului de cooperare si securitate in Europa, indeosebi in ultimii ani. Ea a initiat si dezvoltat un parteneriat al majoritatii cu minoritatile etnice, care sunt, toate, reprezentate in Parlament. Reprezentanti ai principalelor minoritati etnice fac parte din Guvern, ministere, agentii guvernamentale; au fost alesi primari si consilieri in administratia locala. Ne preocupa elaborarea unui program care sa asigure conditii de integrare a romilor conditii de integrare in viata societatii romanesti.

Trebuie sa adaug ca politica fata de minoritati, conditiile create pentru conservarea si dezvoltarea identitatilor etnice, culturale, lingvistice si religioase au contribuit si la imbunatatirea substantiala a relatiilor cu statele vecine. Mai mult decat atat, am construit impreuna cu tarile din zona o retea stabila de acorduri vizand cooperarea subregionala. Combaterea criminalitatii transfrontaliere constituie un capitol esential al acordurilor noastre de cooperare cu Bulgaria, Turcia, Grecia, Ucraina si Republica Moldova. Aceste eforturi s-au conjugat in crearea la Bucuresti a unui centru regional destinat combaterii criminalitatii transfrontaliere. Avem nevoie in continuare de solidaritatea OSCE pentru a mari eficienta actiunilor de prevenire a crimei organizate care ameninta securitatea noastra comuna.

Sunt convins ca toate aceste cooperari dezvoltate de Romania in spiritul si cu sustinerea OSCE au cantarit in decizia reuniunii la varf de la Istanbul, care a conferit tarii noastre un nou statut prin desemnarea Romaniei ca stat ce urmeaza sa exercite presedintia acestei organizatii in 2001.

 

Actiuni comune cu organizatiile regionale

Consolidand misiunea fundamentala a OSCE, Carta pentru Securitate si Cooperare in Europa a imbogatit organizatia cu mecanisme care ii sporesc capacitatea operationala. Prevenirea conflictelor si gestionarea situatiilor post-conflict cer o viziune comprehensiva care sa dezvolte complementaritatea actiunilor OSCE cu activitatea organismelor regionale. Evolutia starii de criza din Balcani a aratat ca interventiile preventive punctuale nu sunt suficiente. Ele trebuie inserate intr-un complex de actiuni pe termen lung, care sa ia in considerare ansamblul regiunii si al problemelor care o pot destabiliza.

Influenta OSCE in evolutia situatiilor de criza din zonele fierbinti ale continentului nu umbreste in nici un fel rolul organizatiilor regionale. Am in vedere in primul rand reusita transformarii Procesului de Cooperare in Sud-Estul Europei intr-un forum regional de cooperare care a fost testat in timpul crizei din Kosovo. Sub presedintia Romaniei, statele membre ale SEECP au elaborat, pentru prima data in istoria acestei regiuni, o Carta a bunei vecinatati, transpunand astfel in realitate principiile politicii preventive a OSCE in aceasta parte a continentului.

Am convingerea ca OSCE poate formula si pune in practica programe de intarire a increderii reciproce in interiorul unei tari cu grad ridicat de risc sau al unei regiuni cu potential conflictual. O asemenea perspectiva complexa va permite actiunea concertata a OSCE cu alte organizatii cu caracter regional, fie ca este vorba de Sud-Estul Europei, de zona caucaziana sau de evolutia amenintarilor non-convetionale din orice alta zona a continentului nostru.

 

In numele alegatorilor

O viziune echilibrata, care sa puna de acord interesele diferitelor comunitati etnice si religioase; indatoririle statelor si drepturile firesti ale cetatenilor lor; interesele conjuncturale si de perspectiva ale actorilor regionali nu poate fi elaborata fara concursul reprezentantilor legitimi ai cetatenilor si ai natiunilor. Adunarea Parlamentara a OSCE este apta sa asculte si sa exprime pluralitatea de voci, de intrebari si de aspiratii ale milioanelor de oameni care i-au dat mandatul sa-i reprezinte.

Actionand in numele alegatorilor, aveti autoritatea politica si morala de a cere tuturor statelor membre, indiferent de dimensiunile si de puterea lor, sa respecte angajamentele si obligatiile ce le revin prin statutul de membre ale OSCE. Impreuna, aveti forta de a exercita o pedagogie a pluralismului si a respectului reciproc. Impreuna, puteti instaura dialogul in locul confruntarii directe, argumentele rationale in locul patimilor lipsite de temei. Impreuna, puteti conferi procesului de consolidare a respectului pentru drepturilor omului, a democratiei si a securitatii comune profunzimea pe care singura vointa reala a popoarelor o poate garanta.