Cuvant la inaugurarea, impreună cu Primul Ministru al Ţărilor de Jos, a Expoziţiei de artă fotografică olandeză, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 26 iunie 2000 

 

Artisti vazuti de alti artisti

Ma bucur ca in acest vechi palat putem sa avem nu numai discutii fructuoase, dar putem sa si admiram excelentele fotografii realizate de Inge Baauw si Wim Lamboo din Tarile de Jos. Ele au fost prezentate de o persoana deplin avizata, domnul consilier Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Amsterdam.

In acelasi timp, imi pare foarte bine ca pot intoarce bucuria care mi-a fost oferita cu prilejul vizitei de stat in Tarile de Jos, cand am deschis o expozitie de sculptura romaneasca. Sunt bucuros sa-i pot vedea in fotografiile realizate de artistii olandezi pe cativa dintre prietenii mei artisti romani alaturi de alti artisti din tarile vecine, pe unii dintre ei avand placerea sa-i cunosc, cu totii aducand un suflu nou in cultura europeana.

Nu putem sa nu remarcam ca ne aflam in fata unei expozitii fotografice inedite si ca tematica, si ca expresie, in care mari artisti, obisnuiti sa creeze, devin, la randul lor, obiectul artei fotografice semnate de Inge Baauw si Wim Lamboo. Autorii au stiut mai intai sa-i descopere, apoi sa-i cunoasca mai bine si apoi sa colaboreze cu ei. Fara indoiala, toate acestea au cerut un timp, dar si o mare deschidere umana; au cerut un ochi sigur, dar si o inima calda. Cei doi artisti fotografi ne dau acum impresia ca toti cei pe care ii vedem in lucrarile lor le sunt vechi prieteni.

Nu sunt fotografiile unor reporteri obisnuiti. Autorii nu si-au propus sa dezvaluie ceva senzational, ci doar sa arate latura umana a unor artisti care altfel ar ramane in lumea lor retrasa, inaccesibila publicului. Aura de artist solitar dispare, iar in locul ei apare o familiaritate respectuoasa si de buna calitate, care exclude orice forma de publicitate. Atmosfera mai curand poetica, adesea stranie, care se degaja din aceste fotografii, creeaza un subtil portret al artistului, in general.

Pentru ca Inge Baauw si Wim Lamboo ne deschid atatea perspective ii felicit inca o data.