Fragment din cuvantul rostit la deschiderea Targului Oferta Educaţională 2000,

Bucureşti, Palatul Copiilor, 15 mai 2000 

 

Scoala, fereastra spre viitor

Ca sa anticipam viitorul, avem nevoie sa privim inceputul noului mileniu prin ochii tinerilor de astazi. Inventivitatea, dinamismul si libertatea de spirit a tinerilor, profesionalismul si experienta dascalilor, care au fost si sunt mereu alaturi de ei, ne dau certitudinea ca viitorul tarii noastre este pe maini bune.

Impreuna, autoritati ale statului, organizatii neguvernamentale, institutii de invatamant, profesori si parinti, suntem datori sa oferim tinerilor o educatie de cea mai buna calitate. De aceea, poate cel mai important lucru este colaborarea permanenta dintre factorii care se ocupa de educatie. In acest sens, remarc faptul ca parteneriatul dintre Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului si Fundatia pentru Renasterea Romaniei prin Educatie, nascut prin alcatuirea si realizarea Programului „Romania – Educational”, da consistenta unei colaborari de durata.

Voi, tinerii, aveti acum posibilitatea de a va exprima liber, de a va dezvolta ideile si proiectele. Nu trebuie sa va fie teama sa spuneti si sa faceti ceea ce ganditi, atat timp cat actiunile voastre nu vin in contradictie cu libertatile celorlalti. Asociatiile elevilor, deja constituite, dovedesc un mare potential de inteligenta si creativitate. Sunt convins ca ele vor deveni, in timp, adevarate scoli ale democratiei. Sper ca, la alegerile pe care le organizati, veti opta pentru cei mai buni si veti da astfel o pilda de responsabilitate, valabila si pentru alegatorii mai varstnici decat voi.

Ceea ce trebuie sa stim toti este ca o societate democratica nu este una in care fiecare individ isi urmareste numai propriile interese fara sa ii pese de ceilalti. Dimpotriva, adevarata democratie inseamna colaborare, inseamna capacitatea de a actiona impreuna pentru un scop inalt. De aceea, va indemn sa aveti incredere in colegii, in prietenii, in vecinii vostri. Incercati sa lucrati impreuna cu ei si atunci rezultatele pe care le veti obtine – si pe care le vom obtine toti – vor fi cu siguranta mai bune. Este o lectie a unitatii pe care, din pacate, cei mari o uita adesea. Este o lectie de invatarea careia depinde chiar viitorul democratic si prosper al tarii noastre. Este o lectie prin care voi, tinerii, demonstrati chiar de pe acum ca meritati si veti merita in continuare nota maxima.