Cuvant de deschidere a Reuniunii miniştrilor Apărării din Europa de Sud -Est,

Bucureşti, 30 noiembrie 1999 

 

Incredere si dialog intre toate statele Europei

La scurt timp dupa Summit-ul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa de la Istanbul, capitala Romaniei are privilegiul de a gazdui Reuniunea ministrilor Apararii din Europa de Sud-Est.

Este un eveniment a carui importanta depaseste cadrul strict al politicii zonale. Problematica propusa spre analiza si dezbatere, dar si experienta reuniunilor anterioare nu pot fi disociate de logica Summitului de la Istanbul, care a reconfirmat promovarea, in continuare, a politicii de cooperare, incredere si dialog intre toate statele europene in calitatea lor de membre ale OSCE.

Intarirea si extinderea stabilitatii in Europa de Sud-Est, realizarea unei paci durabile bazate pe respectarea granitelor statale si a drepturilor omului, pe libertate si democratie sunt obiective prioritare ale politicilor regionale si europene. Insasi realitatea ultimului an a demonstrat ca securitatea pe continent a fost si va continua sa fie amenintata daca edificiul unitatii nu va fi cimentat acum prin integrarea Europei de Sud-Est in conceptul si institutiile Europei Unite a mileniului trei.

 

Conotatii pozitive pentru „Balcani” si „balcanizare”

Experienta de pana acum a cooperarii continentale si regionale in problemele de securitate a evidentiat ca securitatea unui stat nu poate fi, nicicum, disociata de securitatea vecinilor sai. Tocmai din acest motiv este necesar sa ne intalnim ori de cate ori este nevoie, sa analizam si sa proiectam liniile de conduita ulterioare, avand convingerea ca de atitudinea si de actiunile noastre depind atat viitorul statelor noastre, cat si securitatea intregii Europe.

Securitatea zonei si interesele de securitate ale statelor din regiune, implicit ale Romaniei, sunt legate de pozitia geostrategica a Europei de Sud-Est, situata la confluenta unor arii geografice majore, purtatoare de tensiuni latente sau deschise. In ultimul deceniu, in aceasta regiune s-au nascut noi state democratice, dar au avut loc patru razboaie, platite cu sute de mii de vieti omenesti. Sta in puterea noastra, a actualei generatii de oameni de stat si responsabili militari, sa actionam astfel pentru ca „Balcanii” si „balcanizarea” sa capete alte conotatii, exclusiv pozitive, in sensul asteptat si dorit de popoarele din regiune. Rezolvarea in contextul cooperarii regionale a multora din problemele economice, etnice, confesionale si sociale existente in statele din Europa de Sud-Est poate oferi garantii de securitate colectiva, atat in zona, cat si pe continent.

Indeplinirea obiectivelor propuse in aceasta reuniune ar putea constitui un catalizator, in sensul armonizarii intereselor nationale, pentru ca toate statele din acest spatiu geografic sa contribuie la combaterea oricaror riscuri la adresa securitatii. Riscul tensiunilor si al conflictelor mocnite, amplificandu-se in timp, ar putea avea din nou consecinte grave. Cooperarea regionala intre tarile situate in acest spatiu, precum si intre ele si statele membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord constituie nu numai o modalitate de asigurare a securitatii si stabilitatii zonale, ci si un exercitiu util in procesul pregatirii lor pentru aderarea la NATO.

 

Contributia Romaniei la realizarea securitatii in regiune

Romania confera cooperarii regionale valente hotaratoare, nu doar in rezolvarea propriei problematici a securitatii nationale, ci si in realizarea obiectivului fundamental al politicii sale externe: integrarea in structurile de securitate europene si euro-atlantice.

Cunoasteti, desigur, ca in ultimii trei ani am abordat un nou tip de relatii de cooperare cu vecinii, in logica parteneriatului. Aceste relatii au fost amplificate intr-o noua viziune, de complementaritate, prin sistemul acordurilor trilaterale. Astfel am creat in jurul Romaniei o „plasa de siguranta” a cordialitatii.

Romania a dovedit ca este un factor benefic de securitate in regiune, un stat pe care se poate conta, consolidandu-si un rol specific de dialog si mediere atat in Sud-Estul Europei, cat si in spatiul centraleuropean invecinat Estului.

Romania acorda prioritate absoluta grabirii procesului de integrare in NATO si UE avand convingerea ca acestea sunt singurele solutii reale de asigurare durabila a securitatii sale. In momentele cruciale din aceasta perioada, ne-am reafirmat, fara vorbe sau declaratii de circumstanta, atasamentul definitiv si inscrierea ireversibila in sistemul de valori europene. Am incredere ca Summit-ul de la Helsinki al Uniunii Europene va decide inceperea negocierilor cu tara noastra si celelalte state candidate din zona.

 

Reconciliere la nivelul intregului continent

Aceasta reuniune dedicata problemelor de securitate si cooperare dintr-o zona istorica de veche civilizatie a Europei nu poate fi doar un prilej de clarificari in plan militar. Ea poate fi un examen si un exercitiu pentru o reconciliere a intregului spatiu european, propunand  solutii pentru o integrare deplina si durabila a statelor din Europa de Sud-Est in structurile institutionalizate si consacrate ale democratiilor occidentale.

Oferta Europei de Sud-Est are o temelie extrem de solida. Dincolo de o incontestabila contributie la istoria culturii si a civilizatiei specifice Europei de Sud-Est si la configurarea identitatii europene a intregului continent, statele democratice din zona sunt astazi in masura sa vina cu oferte politice si economice consistente. In acest context integrarea statelor candidate din regiune in structurile europene si euro-atlantice inseamna o solutie benefica pentru fiecare dintre tarile angajate in procesul de constructie si consolidare a lumii de maine, fie ele situate intr-o parte sau alta a batranului nostru continent.