Cuvant introductiv la festivitatea de reinstituire a zilei de 8 noiembrie ca zi a Ordinului Mihai Viteazul, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 9 noiembrie 1999 

 

Un act de reparatie morala

Zilei de 8 noiembrie i se recunoaste din nou, public si solemn, atributul de Zi a Ordinului Mihai Viteazul. Se indeplineste astazi un veritabil act de reparatie morala, de recuperare a trecutului, a valorilor si simbolurilor autentice ale Ostirii Romane.

Desfiintat in februarie 1948, Ordinul Mihai Viteazul a fost alungat din cartile de istorie si din manualele scolare, dar a ramas mereu prezent in sufletul ostenilor decorati, al familiilor acestora, ca un simbol vesnic al demnitatii si bravurii pe campul de lupta.

Foarte multi dintre cei decorati cu acest inalt ordin nu mai sunt printre noi. Intr-un anonimat nedrept, multi dintre cei innobilati cu Ordinul Mihai Viteazul pentru recunoasterea meritelor si faptelor lor de vitejie au parasit aceasta viata fara ca eroismul lor sa fie cunoscut de toti semenii lor, in acea lunga si grea perioada a dictaturii comuniste. Pentru toti cei care nu mai sunt in viata, dar raman in sufletele camarazilor lor de arme si vor fi de-a pururi prezenti in istoria natiei romane, sa pastram un moment de reculegere.

 

Dubla semnificatie a Ordinului Mihai Viteazul

Menit sa rasplateasca „fapte exceptionale de rasboiu ale ofiterilor cari s-au distins in fata inamicului”, ordinul purtand numele domnitorului Mihai Viteazul avea sa dobandeasca o dubla semnificatie. O dubla semnificatie datorata Domnitorului Mihai Viteazul, care a luptat pana la sacrificiu pentru unirea romanilor intr-o singura tara si prestigiului Regelui Ferdinand, care avea sa ramana in istorie ca intemeietorul Romaniei Mari.

Pe harta insangerata a celor doua razboaie mondiale, Ordinul Mihai Viteazul a unit, in mod simbolic, locurile de desfasurare ale celor mai dure batalii si numele celor care s-au remarcat pe campul de lupta, de sacrificii si izbanzi. Evenimentul de astazi poate fi privit ca un simbol al renasterii societatii romanesti pe baza valorilor pe care le-au purtat in suflet si in care nu au incetat niciodata sa creada cavalerii Ordinului Mihai Viteazul.

 

1600 de cavaleri biruitori

Doar 1600 de ofiteri au fost decorati cu Ordinul Mihai Viteazul in timpul celor doua razboaie mondiale. Ei au fost cei mai bravi dintre bravi, fiind rasplatiti pentru fapte de arme in momente de inclestare maxima. Au facut dovada celor mai alese virtuti si au reprezentat si reprezinta un exemplu pentru toti cei care isi dedica viata carierei militare. De aceea mi-am ingaduit sa invit la aceasta masa festiva, alaturi de dumneavoastra si alaturi de cei care astazi sunt in fruntea ostirii romane, si cativa tineri absolventi, sefi de promotie, care acum imbratiseaza cariera armelor. Si cred ca ei impartasesc astazi aceeasi emotie pe care si eu o impartasesc, adresandu-va cele mai calde urari de viata lunga, cu bucurii. Experienta razboiului este una dintre cele mai dure si maturizante experiente. Dumneavoastra stiti mai bine decat oricine ce inseamna lupta cu moartea si cu teama, din care ati reusit sa iesiti biruitori.

Intalnirea cu membrii Asociatiei Cavalerilor Ordinului Mihai Viteazul ma onoreaza si imi exprim speranta ca, in fiecare Zi a Ordinului Mihai Viteazul, o sa va reuniti din nou, aici, la Cotroceni, la masa camaradereasca traditionala.

Va urez multa sanatate si sa traiti ani multi pentru a sarbatori impreuna Zilele Ordinului Mihai Viteazul!