Cuvant la ceremonia de conferire a Ordinului “Steaua Romaniei” Sanctităţii Sale Bartolomeu I Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 28 octombrie 1999 

 

Menirea bisericilor

Oaspete de onoare al Romaniei, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a ales sa-si dedice viata si activitatea unui scop inalt: consolidarea si cresterea Ortodoxiei. Prefigurand simbolic o „Catedrala a Europei” in jurul ideii de unitate in diversitate izvorate din iubirea crestineasca a aproapelui, Sanctitatea Sa a promovat dialogul ecumenic menit sa apropie si sa uneasca Bisericile crestine si pe credinciosii acestora. S-a lasat calauzit in misiunea Sa de Cartea sfanta care ne spune, tuturor: „Iubeste-ti aproapele!”.

Pentru a se putea implini prin iubire si prin infranarea patimilor, oamenii au nevoie de liniste, de siguranta, de pace. Este menirea Bisericilor sa-i ajute sa inteleaga ca toate acestea depind si de ei: de credinta lor, de curatenia lor sufleteasca, de conduita lor. La apelul Bisericilor, in vremurile framantate ale acestui sfarsit de mileniu, tot mai multe institutii laice accepta sa le secondeze. Fiecare contribuie, pe calea ei, la aceasta laborioasa si plina de intelepciune lucrare.

Conferirea Ordinului Steaua Romaniei este un gest de recunoastere a rolului pe care credinta, in general, si Biserica Ortodoxa, in particular, il joaca in viata de azi a Romaniei, asa cum l-a jucat in toata istoria poporului roman. Crestinat de apostoli, poporul nostru si-a aparat cu indarjire credinta stramoseasca.

Romanii si Patriarhia din Constantinopol

Este binecunoscut sprijinul pe care domnitorii si boierii romani din Tarile Romane l-au acordat Patriarhiei din Constantinopol si altor lacase de cult din Balcani, incepand din secolul al XV-lea si pana in prima jumatate a veacului trecut.

Dupa castigarea independentei, in 1877, legatura cu Patriarhia de la Constantinopol s-a reluat pe o baza noua. Imi fac o datorie de onoare sa amintesc ca, inainte de a fi desfiintat de catre regimul comunist, Ordinul Steaua Romaniei a fost conferit de regii Romaniei unor importanti patriarhi constantinopolitani.

Revenind in prezent, as vrea sa subliniez ca Biserica Ortodoxa Romana este institutia cea mai credibila in ochii si in constiinta romanilor. Aceasta inseamna ca Ea isi face datoria si ca ei, oamenii, o simt alaturi mai ales acum cand asigurarea realizarii idealurilor noastre de libertate si demnitate traverseaza inca atatea incercari dureroase. Experienta schimbarii relatiilor institutionale si sociale este o incercare dura, iar cea a schimbarilor de mentalitate este deseori coplesitoare.

Sfantul Apostol Pavel ne-a invatat ca „Umblam prin credinta, nu prin vedere”. Azi, cand ordinea dorita se vede inca prea putin, credinta ca aceasta va deveni realitate deplina ii aduna pe oameni si le da putere.

Dumnezeu sa ne calauzeasca!