Alocuţiune la intalnirea cu veteranii de război, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 21 octombrie 1999 

 

Modele de eroism si sacrificiu

In fiecare an, in luna octombrie, rememoram cu mandrie si respect faptele de arme ale Armatei Romane. Numele eroilor care si-au inchinat viata patriei vor ramane de-a pururi in memoria mult incercatului popor roman iar jertfa lor ne va servi drept pilda, amintindu-ne mereu ca nimic durabil si inaltator nu se cladeste fara sacrificii.

Ma inclin cu recunostinta si piosenie crestineasca in memoria fiilor patriei cazuti pe campul de onoare pentru ca Romania sa existe si sa ramana intreaga.

Va aduc, din inima, un cald omagiu dumneavoastra, veteranilor de razboi, care infruntati, cu aceeasi tenacitate si demnitate, dificultatile cotidiene ale acestor ani duri si neiertatori.

Celor care se afla astazi la carma destinelor natiunii nu le sunt necunoscute si nici indiferente conditiile dificile in care va duceti traiul zilnic. Apasati de vremi si de nevoi, veteranii de razboi constientizeaza mai profund decat toti ceilalti romani ce inseamna suferinta si sacrificiul. Cinci decenii de nedreptati si samavolnicii nu pot fi reparate in doar cativa ani, desi, pentru dumneavoastra, timpul nu mai are rabdare. Tara va datoreaza mult, iar acum nu poate sa va ofere pe cat ati merita. Tineretea jertfita in slujba idealului national, suferintele indurate pe front, in razboi, dar si cele provocate de un regim strain si ostil spiritului si valorilor  europene merita respectul nostru cel mai profund.

Acele idealuri pentru care dumneavoastra ati luptat, v-ati jertfit si ati suferit, ne calauzesc gandul si fapta acum, in prag de nou mileniu. Armata Romaniei, de care sunteti legati trup si suflet, este angajata intr-un amplu si profund proces de reforma pentru a ramane si mai departe un scut de nadejde al tarii.

Insasi societatea romaneasca renaste in aceasta perioada si redescopera acele valori ale umanitatii si Romaniei eterne pe care le-ati avut in suflet, pe campul de lupta, si pe care le vad si astazi in ochii dumneavoastra.

Simbol al poporului roman

Dumneavoastra sunteti un simbol al poporului roman.

Si vreau sa va spun, in numele poporului roman, pe care am onoarea ca, pentru un timp trecator, sa il reprezint, ca poporul roman va respecta, poporul roman cunoaste sacrificiul dumneavoastra si ca, in aceste momente grele, avem nevoie mai mult ca oricand de modelul dumneavoastra.

Cand am discutat cu dumneavoastra, multi au vorbit despre sanatate. Lucrurile fundamentale sunt ca si sanatatea. Cand o avem, nu ii cunoastem valoarea, ne intereseaza alte chestiuni, cum ne imbracam, cum traim, cum ne distram. Asa se intampla, cred, cu multi dintre contemporanii nostri care nu pretuiesc cum se cuvine aceste valori extraordinare pe care le-am castigat libertatea, independenta, faptul ca, pentru prima data in lunga istorie a poporului roman, sunt garantate suveranitatea, integritatea si unitatea tarii. Este o realizare esentiala obtinuta in ultimii ani printr-o politica ferma, printr-o politica fara compromisuri, fara echivocuri, care ne-a adus respectul lumii.

 

Libertatea, independenta, suveranitatea si unitatea tarii nu sunt negociabile

Am invatat sa pretuiesc mai bine aceste valori fundamentale de la dumneavoastra. Inca de cand am fost ales Presedinte, am avut onoarea sa ma intalnesc cu asociatiile veteranilor, am discutat de multe ori cu conducatorii pe care i-ati ales dumneavoastra. Am citit cartile pe care mi le-ati dat. In ciuda timpului liber foarte redus pe care il am, le-am citit. Am invatat din experienta dumneavoastra ce inseamna onoarea, ce inseamna jertfa din dragoste de tara.

Poporul roman este respectat de alte popoare pentru ca a stiut sa aiba o optiune ferma, fara echivoc, a stiut sa suporte lipsuri fara sa ceara de la altii, sa isi cucereasca singur aceasta pozitie in politica externa, sa reuseasca sa faca enorme sacrificii pentru a asigura urmasilor nostri o economie sanatoasa. Lumea ne admira acum. Ea stie ca multa vreme nu a avut incredere in noi, stie ca nu ne-a ajutat cand ne-a fost greu, dar noi am reusit sa depasim momentele critice.

Recunosc in acest lucru un rezultat a ceea ce fiecare dintre dumneavoastra reprezentati in comunitatile in care traiti. Sunt sigur ca, acolo, dumneavoastra sunteti acel simbol al credintei, modestiei si solidaritatii de care avem si astazi atata nevoie.