Cuvant la ceremonia de absolvire a Programului Executive Master of Business Administration,

Bucureşti, 24 septembrie 1999 

 

Nevoia de management performant

Am ascultat de multe ori, in ultimii 10 ani, in discutiile cu diferiti investitori straini care operau sau doreau sa opereze in Romania, aceeasi dorinta: de a intalni parteneri capabili de un management performant. Iata de ce, dupa ce o parte dintre tinerii romani au reusit sa se remarce prin rezultate exceptionale, in diferite universitati din strainatate, iar o parte dintre ei sa vina in Romania cu experienta castigata, am folosit orice prilej pentru a-i indemna, pe cei doritori sa se inscrie la master, sa opteze pentru un master in administrarea afacerilor.

Intre timp, invatamantul romanesc a reusit sa organizeze propriile sale structuri de pregatire pentru managementul afacerilor, prin cursuri universitare si postuniversitare.

Menirea unei scoli de afaceri intr-o economie de tranzitie raspunde nevoii acute a societatii romanesti de a avea manageri de exceptie care, prin cunostintele lor, prin capacitatile lor, printr-o gandire strategica, sa considere schimbarile impuse de reforma ca adevarate provocari si sa rezolve eficient ecuatiile management-ului romanesc.

 

Specialisti capabili sa ia decizii corecte

Programul „Executive MBA” este destinat formarii unor specialisti capabili sa ia decizii corecte intr-un mediu de afaceri inca tanar, a carui dinamica se schimba si va continua sa se schimbe in conditiile progresului tehnologic si ale globalizarii.

Tinerii manageri, tinerii intreprinzatori sunt cei care au puterea, vointa si energia sa contribuie la fundamentarea si consolidarea unei economii moderne si performante de care Romania are nevoie pentru a oferi cetatenilor ei o viata mai buna, fara povara grijilor care ii coplesesc acum.

 

A sasea promotie*)

Va multumesc pentru invitatia pe care mi-ati facut-o si in acest an, de a participa la festivitatea de absolvire a celei de-a sasea promotii a Programului Romano-American „Executive Master of Business Administration” din cadrul institutului dumneavoastra.

Dupa sase ani de la lansarea acestui program, deja putem vorbi despre rezultate nu numai in scoala, dar si in practica. Ma simt dator de aceea sa remarc, inca o data, activitatea excelenta a Scolii de Afaceri Romano-Americane din cadrul Institutului de Administratie Publica si a Afacerilor din Bucuresti, activitate desfasurata in asociere cu Universitatea Washington din Seattle. Este un exemplu fericit de co-laborare bilaterala intre Romania si Statele Unite ale Americii in do-meniul invatamantului. De altfel, dupa cum stiti, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite, in care educatia ocupa un rol extrem de im-portant, cu influente pozitive asupra altor elemente ale parteneriatului.

Pregatirea unor manageri de un real profesionalism, capabili sa actioneze intr-un mediu de afaceri din ce in ce mai dinamic, sa ia decizii corecte in ritm rapid, sa lucreze eficient cu partenerii lor din intreaga lume, utilizand un limbaj economic comun, este o sarcina dificila, pe care profesorii si coordonatorii programului si-au asumat-o si, pana acum, si-au indeplinit-o cu mare succes.

Ne gasim astazi in fata primei promotii cu doua serii de absolventi, iar Institutul de Administratie Publica si a Afacerilor din Bucuresti sarbatoreste in aceasta toamna sapte ani de existenta. Este o cifra magica, dar care nu se asociaza nicidecum cu pacatele. Este un moment de bilant pentru institutul dumneavoastra, ca si pentru invatamantul postuniversitar din Romania, care a cunoscut, in ultimul deceniu, un proces de compatibilizare cu programele internationale si, in general, o evolutie vizibila. Scoala Romano-Americana, prin programul de Executive Master of Business Administration, a castigat o binemeritata recunoastere pe plan intern si international, devenind membra a Camerei de Comert Romano-Americane si a Consiliului Scolilor de Afaceri Americane.

 

Cu aceasta ocazie, nu pot sa nu aduc un elogiu corpului profesoral, in primul rand corpului profesoral roman, un corp de elita, pregatit in renumite universitati americane, si nu pot sa uit de colaborarea si participarea unor distinsi profesori ai Universitatii Washington din Seattle, ai Universitatii Stonehill din Boston sau ai Universitatii Carleton din Canada. Prin pregatirea de tip modern, interactiv, pe care o practicati, prin studiile de caz, prin programele de schimb universitar la care participa cei mai buni cursanti, contributi la formarea unor manageri cu un mod de gandire, cu aptitudini si cunostinte competitive pe plan mondial, contribuiti la realizarea unei retele de comunicare intre persoanele cu putere de decizie din companiile multinationale sau romanesti. Sunt convins ca veti inregistra, in continuare, rezultate exceptionale. Contributia dumneavoastra la dinamizarea mediului de afaceri si atragerea investitiilor straine in Romania este necesara.

 

Increderea in partener

Investitiile se bazeaza in primul rand pe increderea in profit, iar mai inainte de aceasta pe increderea in partener. Nimeni nu investeste daca nu gaseste un mediu prietenos si cooperant, bazat pe incredere reciproca. Dumneavoastra sunteti cei chemati sa asigurati acest mediu. Si vreau sa va spun ca sunt mandru cand factori de decizie din toata lumea, din sfera de decizie politica, financiara, economica si militara, vorbesc elogios despre calitatea inalta a specialistilor romani.

In presa noastra, unii au obiectat cand am spus ca, astazi, a fi patriot in Romania inseamna a fi un bun manager. Continui sa cred acest lucru, pentru ca aceasta este principala problema a schimbarilor pe care ni le dorim pentru a face saltul economic, de interes national, spre o dezvoltare temeinica si durabila: un stil nou de conducere, de sus si pana in jos, pana la cele mai profunde straturi ale societatii.

Inchei cu o oarecare melancolie, dar si cu bucurie in acelasi timp. Este ultima data cand ma adresez absolventilor, studentilor si profesorilor acestei scoli, in calitate de Presedinte al Romaniei. La anul, daca ma veti invita, voi veni ca un membru al corpului academic si, poate, vom avea ocazia sa dialogam dincolo de limitele protocolare si oarecum formale ale discursului prezidential. Va voi putea impartasi din experienta pe care am castigat-o in relatiile directe cu factori de decizie, din propria mea experienta de conducere. In acelasi timp, am un sentiment de satisfactie pe care nu ezit sa vi-l impartasesc. Pot pleca linistit din viata politica. Viitorul Romaniei se afla pe un drum bun pentru ca tinerii care vor duce Romania mai departe sunteti chiar dumneavoastra.