Discurs la intalnirea cu oameni de afaceri turci şi romani, Deiki, Turcia, 7 iulie 1999 

 

Dialog permanent la nivel politic

Presedintele Demirel a abordat in profunzime relatiile turco-romane, problemele regionale si problemele pe care societatea globalizata post-industriala a mileniului III le pune in fata noastra, a tuturor. Sunt pe deplin de acord cu analiza prezentata si de aceea nu voi insista asupra problemelor pe care domnia sa le-a definit atat de stralucit.

Impreuna cu delegatia oamenilor de afaceri romani care ma insoteste, am asteptat aceasta reuniune cu interesul si optimismul pe care ti le inspira intotdeauna intalnirea cu un partener. Sunt bucuros acum, in a doua zi a vizitei mele in Turcia, sa va pot spune ca dialogul cu personalitatile de prim plan ale mediului politic turc au facut ca acest sentiment sa fie mai proaspat si mai intens ca oricand.

Actualul cadru de cooperare intre Romania si Turcia, tari care au facut in ultimii ani proba unui parteneriat politic dinamic si credibil,  reprezinta cea mai importanta premisa a unei evolutii ascendente in relatiile de afaceri. Este de datoria mea sa elogiez inca o data contributia Presedintelui Demirel la instituirea unui cadru oficial de intalniri bilaterale de doua ori pe an; contributia sa la stabilirea unor relatii permanente de tip trilateral, cum sunt cele dintre Turcia – Romania si Bulgaria, precum si preocuparea sa permanenta pentru dezvoltarea cooperarii in zona Marii Negre si, mai departe, in Caucaz si Asia Centrala.

Toate acestea au sporit rolul tarii dumneavoastra in asigurarea unui climat de stabilitate intr-o zona framantata inca de conflicte grave, cu pierderi de vieti omenesti si distrugeri uriase.

 

Resurse pentru diversificarea relatiilor bilaterale

Revenind la relatiile romano-turce, avem astazi o sansa in plus de a face, intr-un cadru destins, cum este cel de aici, un bilant al acestor relatii si, mai ales, avem posibilitatea de a identifica noi resurse pentru diversificarea acestora in viitor. Ajuns aici, as vrea sa subliniez ca atat Consiliul pentru Relatii Economice Externe al Turciei, cat si Consiliul Oamenilor de Afaceri Romania-Turcia sunt institutii indispensabile acestei constructii comune. Ce putem constata? Pe de o parte, o buna experienta a cooperarii bilaterale, pe de alta parte, faptul ca potentialul nostru partenerial nu este inca valorificat la intreaga sa capacitate.

Intr-un mediu dominat de oamenii de afaceri, nu se recurge la discursuri lungi. De aceea, voi puncta doar cateva dintre oportunitatile de cooperare care, in opinia mea, pot da consistenta si stabilitate relatiilor bilaterale.

Investitiile turcesti in Romania au depasit etapa micului business si au evoluat spre domenii de interes mai larg: elemente esentiale de infrastructura, industria energetica, a produselor petroliere si constructii. In domenii strategice cooperarea este menita sa asigure structura de rezistenta a relatiilor economice. Pe de alta parte, multitudinea de intreprinderi mici si mijlocii accentueaza relatiile inter-umane astfel incat ambele directii vor trebui dezvoltate.

Activitatea Consiliului Oamenilor de Afaceri Turcia-Romania demonstreaza dinamismul sectorului privat si eficacitatea implicarii societatii civile in relatiile bilaterale. In acelasi timp, un dialog intre reprezentantii puterii politice si institutiile neguvernamentale este benefic pentru identificarea unor blocaje legislative si baraje birocratice. Consiliul Oamenilor de Afaceri Turcia-Romania ne poate ajuta sa realizam marile proiecte pe care le-am elaborat si am inceput sa le derulam. Si este de datoria noastra, a presedintilor, a guvernelor, sa asiguram garantia dezvoltarii acestor proiecte.

 

Mediu de afaceri prietenos in ambele tari

Experienta ultimilor ani a demonstrat ca oamenii de afaceri turci cred in viitorul economiei romanesti si inteleg ca anumite dificultati ale tranzitiei post-comuniste nu constituie argumente pentru o pozitie rezervata fata de posibilitatea de a investi in Romania. De asemenea, companiile romanesti si oamenii de afaceri romani au venit sa lucreze in Turcia. Treptat-treptat, in ambele tari s-a creat un mediu de afaceri prietenos pentru partenerii turci si, respectiv, romani.

Intreprinderile mixte romano-turce au constituit un alt laborator al intensificarii relatiilor economice. Ele ne vor pregati sa operam bine, in continuare, pe terte piete, inclusiv in cadrul acestui mare program de reconstructie a Iugoslaviei si de dezvoltare durabila a Sud-Estului european pe care intreaga zona il asteapta.

Inainte de a incheia, as dori sa va prezint pe cativa dintre membrii delegatiei romane care ma insoteste. Componenta delegatiei ilustreaza foarte clar atentia deosebita pe care o dam cooperarii cu tara dumneavoastra. Am in vedere pe domnul ministru al Industriei si Comertului si pe presedintele Fondului Proprietatii de Stat, institutii publice care joaca un rol important in procesul de privatizare. Schimburile economice inseamna si forta de munca, astfel ca este prezent aici ministrul Muncii si Protectiei Sociale. Este, de asemenea, alaturi de noi ministrul adjunct al Afacerilor Externe, care raspunde de cooperarea regionala in politica externa a Romaniei.

Am vorbit despre societatea post-industriala. Ea se bazeaza pe cercetare stiintifica si ca atare este prezent aici seful Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Stiintifica, care a semnat ieri, la Ankara, impreuna cu omologul sau turc, Acordul de cooperare in domeniul cercetarii stiintifice. La reuniunea de la Antalya, Turcia a propus dezvoltarea cooperarii in domeniul turismului. Ca urmare, este prezent seful Agentiei Nationale pentru Turism. Si pentru ca avem nevoie de legi bune, alaturi de noi se afla doi deputati din Parlamentul Romaniei care reprezinta minoritatea turca si minoritatea tatara din Romania.

Nu pot sa nu mentionez prezenta in delegatia romana a comandantului Armatei I, participanta la programul de cooperare si interoperabilitate dintre armatele noastre.

Dumneavoastra, care va ocupati de afaceri, dati o mare atentie imaginii. Si politicienii sunt obligati sa faca acest lucru. Dar mai populari decat oamenii de afaceri (si in orice caz, decat oamenii politici) sunt intotdeauna sportivii. De aceea, ma bucur sa salut prezenta in aceasta sala a unui alt ambasador al Romaniei in Turcia, binecunoscutul Gheorghe Hagi.

V-am prezentat membrii delegatiei oficiale romane pentru ca dumneavoastra sa-i „exploatati” cat mai bine prin intrebari inteligente, la care asteptam cu totii raspunsuri cat mai convingatoare.