Alocuţiune la intalnirea cu reprezentanţii Alianţei Internaţionale "Salvaţi Copiii",

Bucureşti, Palatul Cotroceni, 20 mai 1999 

Salvati Copiii

Prezenta la Bucuresti a numeroase personalitati din conducerea organizatiilor Salvati Copiii din 21 de tari imi ofera ocazia fericita de a-l saluta, printre noi, pe reprezentantul special al Secretarului General al Organizatiei Natiunilor Unite.

Folosesc aceasta ocazie pentru a felicita Alianta Internationala Salvati Copiii pentru a 80-a aniversare, ca si pe toti cei care sarbatorim astazi implinirea a zece ani de la adoptarea Conventiei Drepturilor Copilului.

Este de domeniul evidentei faptul ca, in orice societate, caracterul democratic sau totalitar al sistemului se rasfrange asupra functionarii tuturor segmentelor acestei societati. In Romania, noi am trait intr-un sistem totalitar si am constatat ca, dupa cincizeci de ani de comunism, multe dintre mecanismele sociale devenisera automatisme. In Romania post-comunista, reconstructia si, mai ales, constientizarea drepturilor omului a fost insotita de lupta pentru drepturile copiilor. Aceasta lupta de sensibilizare a oamenilor la insusi viitorul lor, si in care organizatia Salvati Copiii a avut un rol central, a fost unul dintre primele obiective ale procesului de democratizare a societatii noastre. Poate mai putin spectaculoasa ca libertatea presei sau alegerile libere, dar nu mai putin importanta. Trebuie sa recunosc cu toata sinceritatea ca, desi s-a facut mult pentru drepturile copilului, situatia actuala este departe de a fi imbucuratoare. Daca multe din efectele mostenirii comuniste au fost suprimate sau restranse, au aparut, in schimb, alte efecte, ale recesiunii economice, ale dificultatilor tranzitiei, cu impact direct asupra situatiei copiilor.

 

Vremuri de pace si rani de razboi

Situatia copiilor strazii si cea a copiilor fara identitate, abandonati in maternitati, sunt probleme stringente care impun o rezolvare.

Trebuie avut in vedere si aspectul dinamic al problemelor: peste cativa ani, copiii strazii vor deveni adulti a caror integrare sociala va fi mult mai dificila. Un alt fenomen, de asemenea extrem de grav, este  folosirea ilegala a muncii acestor copii.

Acestor probleme le lipseste, deocamdata, un raspuns pe masura. Si un asemenea raspuns nu va putea fi dat fara o actiune concertata a institutiilor de stat, a administratiei centrale si locale, a organizatiilor neguvernamentale si, in general, a societatii civile.

Sunt informat cu regularitate despre programele si proiectele initiate in acest domeniu, inclusiv despre cele ale Organizatiei „Salvati Copiii” din Romania. Aceste programe trebuie sprijinite si mediatizate.

Din nefericire, in proximitatea Romaniei se desfasoara un conflict sangeros in care orbirea etnica a alungat sute de mii de oameni, a distrus o intreaga tara si a afectat grav, fizic si psihic, copiii din zona.

Romania, care s-a pronuntat ferm pentru incetarea cat mai grabnica a conflictului, a inceput sa primeasca refugiati din Kosovo. Printre acestia se estimeaza ca vor fi 1500 de copii. In colaborare cu Ministerul de Interne si cu Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, Organizatia „Salvati Copiii” s-a implicat, cu sprijin din Suedia si Marea Britanie, in protectia acestor copii. Ocrotindu-i acum, in vreme de razboi, dorim sa-i revedem in familiile lor, in timp de pace.