Alocuţiune la Sesiunea plenară a Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, Washington, 25 aprilie 1999 

 

Reuniune de bilant sub presedintia Romaniei

Sunt onorat sa ma adresez deopotriva reprezentantilor statelor membre NATO si reprezentantilor statelor candidate, in numele Romaniei care detine presedintia onorifica a Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic la aceasta aniversare a unei jumatati de secol de cand Alianta a devenit scutul democratiei si libertatii in Europa.

Initiat in urma cu cinci ani, din necesitatea Aliantei de a gasi o modalitate concreta de colaborare cu statele foste comuniste, Parteneriatul pentru Pace s-a dovedit un mecanism eficient pentru imbunatatirea mediului de securitate pe continent. 25 de state, de la Baltica in Balcani si din Europa Centrala pana in Estul Asiei Centrale, s-au alaturat eforturilor NATO de creare a unui climat democratic si sigur in tarile partenere.

In acesti cinci ani am invatat ce inseamna controlul democratic asupra armatei, am invatat cat de importante sunt parlamentele in procesul de concepere a bugetelor militare nationale si a politicii de aparare. In acesti cinci ani am facut cu totii eforturi, si noi si NATO, pentru intarirea capacitatii de mentinere a pacii prin planificare, pregatire, exercitii si operatiuni comune.

Impreuna am asigurat un cadru de colaborare care ne-a permis sa construim si sa speram ca viitorul tuturor va fi mai sigur. Impreuna am muncit pentru crearea unui climat mai stabil, a unui mecanism de prevenire si de solutionare a conflictelor si de identificare a potentialelor surse de conflict.

Romania a facut eforturi importante pentru a participa la toate aceste actiuni. Tara mea, prima semnatara a Parteneriatului pentru Pace, a dorit si a reusit sa transforme esenta parteneriatului initiat de NATO intr-un sistem coerent de parteneriat si cu tarile vecine, pe plan politic, diplomatic si al relatiilor interumane. Am dezvoltat un ansamblu de raporturi privilegiate cu Ungaria, Ucraina si Republica Moldova; am constituit un sistem de acorduri tripartite cu Ucraina si Polonia, cu Ucraina si Moldova, cu Bulgaria si Turcia, cu Bulgaria si Grecia contribuind astfel concret si eficient la stabilitatea regiunii in care ne aflam.

Romania a dorit sa devina un generator de securitate externa bazat pe stabilitate interna si se poate prezenta astazi lumii ca un stat care progreseaza constant pe calea democratiei si a respectului dintre parteneri.

 

Ce asteptam de la Parteneriatul Euro-Atlantic

Sa nu se transforme intr-o alternativa a integrarii in NATO, ci sa reprezinte un mecanism de pregatire a statelor care doresc sa devina membre ale Aliantei.

Sa ramana cheia construirii unui spatiu stabil, sigur si unit al intregului continent.

Sa considere dezvoltarea democratiei si securitatea tarilor partenere ca elemente esentiale ale menirii NATO in Europa.

Sa-si intareasca continuu capacitatea de a intelege, preveni si contracara noile sfidari la adresa securitatii internationale: terorismul, proliferarea armelor de distrugere in masa, traficul de droguri, criminalitatea financiara transfrontaliera.

Intram intr-un nou secol, intr-un nou mileniu. Avem in fata noi provocari, mai dificile, mai subtile si mai greu de combatut, dar avem si arme puternice. Ele sunt democratia, prosperitatea, respectul reciproc si solidaritatea. Sub semnul acestor valori intelege Romania sa se alature celor care, in urma cu 50 de ani, au transformat experienta de razboi si spiritul distructiv al trecutului in cooperare si solidaritate europeana.