Alocuţiune la Conferinţa internaţională Renaşterea Drumului Mătăsii, organizată de Senatul Statelor Unite ale Americii, Washington, Capitoliu, 24 aprilie 1999 

 

Proiect global pentru mileniul trei

Ne aflam intr-o sala mica, pentru a vorbi despre unul dintre marile proiecte ale secolului 21.

Organizatorii reuniunii au acordat presedintilor tarilor participante cateva minute pentru a vorbi despre ceea ce eu cred ca va reprezenta un proiect grandios care va marca viitorul globalizarii intr-un sens pozitiv. E bine asa, pentru ca ne vom concentra asupra esentialului. Si, dupa parerea mea, esenta acestui proiect este solidaritatea pe care o creeaza in jurul lui. Marile proiecte raman in istorie nu atat prin valoarea banilor pe care ii consuma, ci prin valoarea solidaritatii pe care o stimuleaza.

De cand acest proiect a fost lansat, prin extraordinara initiativa a Presedintelui Azerbaidjanului, Haidar Aliev si a Presedintelui Georgiei, Eduard Sevarnadze, intre tarile noastre s-au refacut ori s-au creat alte relatii, iar, intre noi, ca presedinti, s-a nascut un sentiment profund de prietenie si respect reciproc.

O a doua idee pe care as vrea sa o subliniez ar fi aceea ca nu ne vom rezuma la un proiect strict economic. Componenta economica este extrem de importanta, pentru ca drumurile de orice fel sunt croite pentru a transporta marfuri sau resurse energetice necesare pentru productia altor marfuri. Ne-am propus, asadar, ca pe un Drum al Matasii, deschis acum trei milenii, sa construim, dincolo de apa marilor si a fluviilor, autostrazi, cai ferate, conducte de petrol si gaze.

 

Conexiunea marilor culturi intr-o lume democratica

a societatilor deschise

Important este, in egala masura, faptul ca ne-am propus sa reinnodam relatia dintre culturi stravechi nascute si dezvoltate la intalnirea cu istoria a doua continente. Toate tarile participante la proiect au o istorie de cel putin doua mii de ani. Nici una nu face exceptie. In plus, acel drum legendar al matasurilor a unit inca si mai devreme unele dintre cele mai fabuloase civilizatii ale lumii, daca tinem seama ca el pleca din Japonia si China, pentru a ajunge in Iberia. Toate aceste mari culturi pot fi repuse intr-o noua conexiune. O conexiune sub semnul constructiei unor societati democratice, al unor societati deschise si pastratoare, in acelasi timp, ale patrimoniului lor cultural de valoare nationala si universala.

Iata ce simbolizeaza pentru noi acest efort comun, iata cum vedem noi posibile prosperitatea si pacea pe acest supercontinent al Eurasiei.

Fiind vorba despre un proiect global de o asemenea dimensiune in spatiu si de o asemenea importanta in timp, era de asteptat ca Statele Unite sa-si manifeste interesul. Initiativa domnului senator Brownback, care sustine acest proiect in Senatul Statelor Unite, prezenta unor actuali si fosti responsabili ai politicii externe americane, domnii Baker, Berger, Brzezinski, Scowcroft, si participarea multor distinsi senatori, congresmeni si specialisti la aceasta conferinta pun in lumina speranta ca vom fi alaturi si in continuare, pentru a demara acest proiect al lumii de maine.

Nici un efort nu va fi prea mare pentru a da o sansa comunicarii si prosperitatii popoarelor ce au descoperit odata Drumul Matasii si au decis astazi ca el trebuie sa renasca.