Alocuţiune la deschiderea Forumului capitalul privat şi al clasei mijlocii, Bucureşti, 2 aprilie 1999 

 

Apel pentru descentralizarea deciziei si stabilitatea reglementarilor

Substanta forumului pe care l-ati organizat il desparte categoric departe de formalismul care marcheaza multe dezbateri de acest fel, in primul rand pentru ca sunteti oameni de afaceri si constientizati adevarata valoare a timpului. Ca oameni de afaceri ati reusit sa construiti, acordand importanta resurselor de care dispuneti si adoptand decizii rationale. Aceasta v-a obligat sa va ganditi nu numai la prezent, dar si la viitor, in special la viitor. Stiu de aceea ca ceea ce v-a unit astazi, aici, este si o doza marcanta de ingrijorare pentru viitorul afacerilor dumneavoastra, dar mai ales pentru viitorul tarii noastre.

In ultimele saptamani m-am intalnit de mai multe ori cu reprezentanti ai organizatiilor de intreprinzatori. Acest dialog a devenit mai necesar ca oricand, pentru ca, odata cu schimbarea regimului proprietatii, Romania s-a transformat intr-o tara in care proprietatea privata predomina.S-a construit o noua realitate economica care determina o noua realitate sociala si trebuie sa gasim mesajul adecvat acesteia.

Am constatat cu ocazia intalnirilor la care m-am referit ca in acest moment societatea civila romaneasca este bine reprezentata, alaturi de sindicate si de organizatii neguvernamentale non-profit, de asociatiile oamenilor de afaceri. Cu toate ca mesajul pe care vi-l adresez nu se doreste a fi predominant politic, nu pot sa nu identific o serie de elemente si tendinte comune intre ceea ce cer realitatea economica si piata muncii, si ceea ce trebuie sa reprezinte demersul politic. In Romania de astazi, si in politica, si in economie, tendintele majore vizeaza descentralizarea si restrangerea reglementarilor la nivelul strict necesar. Si in programul politic, si in strategia economica, un loc important il ocupa conceptele de cerere, oferta, pret si concurenta.

 

 

Interese convergente, pentru o economie sanatoasa

Interesul politic si interesul social cer consolidarea democratiei si progres economic. Sistemul democratic nu poate trai fara progres economic, iar progres economic nu poate exista in afara libertatii economice, in afara democratiei. De aceea, consider ca intre interesul politic si interesul economic trebuie stimulat acest punct de convergenta, al efortului pentru o economie sanatoasa si durabila.

Multe dintre dificultatile dumneavoastra sunt, in acelasi timp, piedici pentru cresterea bunastarii oamenilor obisnuiti. Menirea mea de mediator intre autoritatile statului si societate imi impune sa am grija ca interesul majoritatii cetatenilor sa primeze. Perspectiva dumneavoastra fireasca este sa aveti grija de propriul interes, dar eu am convingerea ca daca oamenii de afaceri, care isi asuma riscuri, reusesc, au de castigat si ceilalti cetateni ai tarii. Daca oamenii de afaceri castiga, economia in ansamblul ei se dezvolta. Iar daca economia se dezvolta, cresc salariile, apar noi locuri de munca, cresc veniturile la buget si, prin ele, posibilitatea de a cheltui mai mult pentru acoperirea nevoilor sociale ale omului obisnuit.

 

Vocea oamenilor de afaceri

Faptul ca vocea oamenilor de afaceri se aude tot mai puternic este  favorabil societatii romanesti. Practic, ea este o expresie a schimbarilor ce se petrec in societatea romaneasca si care, din pacate, sunt analizate deseori doar din perspectiva jumatatii goale a paharului. Nu cred ca forumul dumneavoastra de astazi se va limita la o lista de nemultumiri. Nemultumirile sunt reale si in mare parte justificate. Dar dincolo de ele este de apreciat interesul de a depasi acest stadiu, dorinta de a vedea ca lucrurile merg si, mai ales, ca merg spre mai bine.

Aveti o mare raspundere, de a identifica tendintele pietei, de a demonstra gradul de maturitate al intreprinzatorilor romani, de a argumenta solutiile pe care le considerati utile in interesul general al Romaniei. Piata muncii s-a maturizat suficient, astfel incat sectorul privat reprezinta o alternativa la sectorul de stat. O alternativa viabila. O alternativa necesara. O alternativa benefica. Vocea pietei semnalizeaza incotro vrem sa ne indreptam.

In calitate de Presedinte, cat si in calitate de contribuabil, ma astept ca acest semnal sa ne indrepte spre o economie de piata moderna si eficienta, in care toti participantii sa-si exercite liber dreptul de a folosi, dupa cum considera ca este mai bine, resursele de care dispun, respectand totodata dreptul celorlalti la libertate si sanse egale.

 

Solidaritate pentru libertate economica

Romania se confrunta cu puternice constrangeri pentru pastrarea stabilitatii macroeconomice si cu o perspectiva nefavorabila, reflectata in evaluarile de risc ale unor agentii specializate. Romania se mai confrunta si cu imaginea unei tari cu grad redus de libertate economica. Printre piedicile pe care dumneavoastra le resimtiti se situeaza inflatia, deficitul bugetar, presiunea fiscala mare, instabilitatea legislativa, ineficienta manageriala si birocratia. Interesul dumneavoastra este ca aceste piedici sa fie reduse si, pe cat posibil, sa dispara. Acelasi interes il urmareste si Guvernul, acelasi interes il apar si eu. Avem nevoie de solidaritate pentru a ne atinge obiectivele si a ne putea bucura de rezultatele eforturilor noastre.

Ne despartim pentru scurt timp: saptamana viitoare reprezentantii oamenilor de afaceri vor participa, alaturi de reprezentantii Guvernului, ai partidelor politice din opozitie, ai sindicatelor si organizatiilor neguvernamentale la o larga dezbatere, la Palatul Cotroceni, asupra viitorului imediat al societatii romanesti. Concluziile Forumului Capitalului Privat si al Clasei Mijlocii ne vor fi de folos.