Declaraţie in legătură cu evoluţia ingrijorătoare a situaţiei din Kosovo, Bucureşti, 24 martie 1999 

 

Eforturi de solutionare prin negocieri a conflictului din Kosovo

Impreuna cu Guvernul Romaniei si cu intreaga opinie publica din tara, urmaresc cu toata atentia si cu fireasca ingrijorare evolutia evenimentelor legate de conflictul din Kosovo. Vreau sa va asigur ca, inca de la inceputul crizei, Romania a depus toate eforturile pentru a convinge partile in conflict ca numai prin dialog se poate ajunge la o solutie care sa asigure atat respectarea drepturilor omului, cat si suveranitatea si integritatea Republicii Federale Iugoslavia.

In acest sens, reamintesc faptul ca Romania a participat, alaturi de statele membre din NATO, Grupul de Contact, Uniunea Europeana si OSCE, la efortul comunitatii internationale pentru solutionarea prin negocieri a tensiunilor. Personal, am adresat mesaje directe, in nume propriu si in asociere cu alti sefi de state din Sud-Estul Europei, pentru a indemna partile in conflict la incetarea imediata a violentelor si la dialog politic pentru restabilirea pacii. Apelez inca o data la presedintele Milosevici ca, in interesul poporului sarb, sa dea dovada de intelepciune si sa aleaga calea negocierii inainte de a fi prea tarziu.

 

Nu vom participa la actiuni de lupta pe teritorul Iugoslaviei

Asa cum am declarat, pozitia noastra este ferma: sustinem neconditionat eforturile de solutionare prin dialog politic a crizei si eforturile NATO de incetare imediata a conflictului. Cu toate acestea, in aceste zile dificile pentru stabilitatea regiunii, se fac auzite voci care insinueaza implicarea militara a Romaniei in conflictul din Kosovo.

Precizez cat se poate de clar ca Romania nu va participa la actiuni de lupta pe teritoriul Republicii Federale Iugoslavia. Romania nu a oferit forte combatante. Doar in masura in care partile aflate in conflict vor ajunge la un acord, Romania va putea participa, in conformitate cu aprobarea deja exprimata de Parlament, la operatiuni in sprijinul pacii si umanitare.

Singura optiune viabila pentru securitatea nationala

Ca Presedinte al Romaniei, vreau sa va asigur ca tot ceea ce fac si voi face este menit sa asigure apararea intereselor statului si ale poporului roman.

In urma unei politici sustinute de constructie a unor aliante cu tarile vecine si a unor relatii de incredere cu NATO, ca principala forta capabila sa asigure stabilitatea si securitatea in Europa, astazi integritatea, unitatea si indivizibilitatea tarii noastre se afla in siguranta.

Am primit chiar in aceasta dimineata, din partea Secretarului General al NATO, Javier Solana, o scrisoare prin care Alianta ne asigura ca „integritatea teritoriala, independenta politica si securitatea Romaniei” reprezinta o preocupare directa si concreta pentru NATO, iar „orice atac impotriva Romaniei va fi tratat cu maxima seriozitate”. Este inca o dovada a faptului ca doar o politica ferma si clara poate aduce respectul comunitatii internationale si corespunde pe deplin interesului national al Romaniei in conditiile in care NATO ramane pentru noi singura optiune de securitate.