Mesaj televizat privind hotărarea de instituire a stării de urgenţă pe tot teritoriul

Romaniei, 22 ianuarie 1999, ora 6:00 

 

Ordinea publica este periclitata

Ma adresez dumneavoastra, stimati concetateni, in timpul unor evenimente care pot conduce la consecinte dintre cele mai grave pentru tara noastra si pentru poporul nostru.

In ultimele zile si, mai ales, in ultimele 24 de ore, manifestarile ilegale ale minerilor din Valea Jiului condusi de Miron Cozma au generat mari violente si mari pericole nu la adresa unui guvern sau a unei puteri politice, ci la adresa intregii natiuni. Au fost atacate fortele de ordine, au fost batjocorite cele mai elementare norme ale legii, au fost batuti si umiliti oameni care purtau haina militara, au fost luati ostatici, au fost sustrase armament si munitie din dotarea trupelor de jandarmi.

In calitate de comandant al fortelor armate nu pot admite batjocorirea militarilor care apara ordinea publica, iar ca Presedinte al Romaniei am obligatia constitutionala de a veghea la buna functionare a institutiilor publice care acum sunt puse in pericol.

Pe tot parcursul de pana acum al acestui conflict, fortele de ordine, jandarmii si politistii au folosit numai mijloace de descurajare care nu afecteaza viata oamenilor. Ei nu au avut la dispozitie, nici un moment, munitie de razboi.

Daca violentele minerilor vor continua, Romania nu va mai avea in fata nici un viitor.

 

Legea sa fie lege pentru toti

In urma sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din aceasta noapte, am hotarat instituirea starii de urgenta pe tot teritoriul Romaniei, in urmatoarele conditii:

Daca pana azi, 22 ianuarie, orele 14:00, minerii nu vor incepe intoarcerea in Valea Jiului, starea de urgenta va intra in vigoare incepand cu orele 14:00.

Daca, in acest interval de timp, ei vor incerca sa se deplaseze in  orice alta directie, starea de urgenta va intra in vigoare imediat.

Am hotarat aceste masuri speciale pentru ca legea sa fie lege pentru toti. Aceste masuri nu inseamna renuntarea la dialog si la hotararea de a rezolva aceasta criza pe cale pasnica, prin negocieri. Am solicitat Guvernului o disponibilitate permanenta pentru rezolvarea problemelor economice si sociale din zona.

 

In viata unei natiuni exista clipe grave, in care trebuie sa facem apel la tot ce este mai bun in noi. Acum este o asemenea clipa. Va chem sa o depasim impreuna, pentru ca stiu ca putem sa trecem de acest impas. Am promis ca voi aplica legea acolo unde legea este incalcata. Ii asigur pe toti cei, foarte multi, care se simt amenintati de violentele acestor zile, ca nu voi incalca aceasta promisiune.