Declaraţie la inceputul intalnirii cu liderii partidelor parlamentare in vede-rea soluţionării crizei create de atacul violent al minerilor asupra forţelor de ordine şi ameninţarea de răsturnare a ordinei de drept, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 21 ianuarie 1999 

 

Prima conditie: respectarea legii de catre mineri

In conditiile unei crize care se agraveaza pe masura ce miile de mineri plecati din Valea Jiului se apropie de Capitala amenintand si agresand reprezentantii autoritatilor publice, am hotarat sa recurg la prerogativele constitutionale care imi confera si ma obliga sa-mi exercit functia de mediator.

Pentru ca Parlamentul este forul reprezentativ suprem al tarii, am propus aceasta intalnire cu liderii partidelor parlamentare, urmand ca, dupa ce voi cunoaste pozitia dumneavoastra, sa ma intalnesc cu liderii principalelor centrale sindicale. Modul in care vom depasi aceasta criza va constitui un test decisiv pentru evolutia Romaniei.

Chiar in aceste clipe are loc o escaladare a violentelor din partea minerilor care vor sa impuna prin forta nesocotirea totala a legilor tarii. Este foarte clar ca nu ne aflam in fata unui protest sindical, nici in fata unui mars pasnic, ci in fata unei miscari organizate de rasturnare a ordinii legale. Fortele de ordine au fost atacate cu brutalitate, dezarmate si ultragiate. S-au inregistrat raniti de ambele parti, in special in randul jandarmilor si politistilor.

Consider ca, in aceasta situatie, trebuie sa gasim impreuna raspuns la cateva intrebari fundamentale:

Daca suntem sau nu de acord ca institutiile statului au datoria de a asigura legalitatea si ordinea;

Daca suntem sau nu de acord ca orice miscare protestatara trebuie sa se desfasoare in limitele legii;

Daca suntem sau nu de acord ca orice negociere trebuie sa fie precedata de intrarea in legalitate a minerilor;

Daca suntem sau nu de acord ca Guvernul trebuie sa negocieze revendicarile, dar nu si reforma.

Reforma nu se negociaza. Se pot negocia in termeni realisti programe care insotesc reforma, programe de absorbtie, de reconversie a fortei de munca excedentare, pachete de masuri sociale si programe de dezvoltare durabila.

 

Statul: obligat sa asigure ordinea si legalitatea

Trebuie sa spun, sincer si ferm, ca orice finalitate a crizei prin cedarea institutiilor statului in fata fortei si a violentei este inacceptabila pentru interesul national al Romaniei atat in plan intern, cat si in plan extern. Ea ar arata ca Romania nu are un regim de democratie consolidat, cu un Parlament care ii reprezinta pe toti cetatenii tarii si cu un Executiv care reprezinta majoritatea parlamentara.

In nici un caz, grupuri sociale mai mult sau mai putin numeroase nu pot impune prin violenta nici schimbarea ministrilor, nici schimbarea Guvernului, nici alegeri parlamentare anticipate prin acapararea in forta a puterii.  Parlamentul este mandatat prin alegeri democratice necontestate de nimeni. Si cred ca, in acest moment, Parlamentul trebuie sa isi asume intreaga responsabilitate pentru respectarea vointei electoratului care l-a ales. De aceea, am cerut convocarea in sesiune extraordinara comuna a Camerei Deputatilor si Senatului care sa dezbata si sa adopte o hotarare in acest sens. Aceasta hotarare va trebui aplicata de indata. Nerespectarea ei ar insemna ca, in Romania, statul de drept nu functioneaza.

 

Reforma: nu se negociaza

Orice cedare de la programul de restructurare si reforma in fata unor forte oarbe ar avea consecinte catastrofale pentru ca Romania se afla intr-o situatie de criza economica care nu este de data recenta si care are radacini vechi. In acelasi timp, ne confruntam cu o grava situatie financiara creata de necesitatea platii datoriei externe.

Comunitatea internationala si-a exprimat in mod categoric si deschis hotararea de a acorda un sprijin financiar consistent Romaniei daca procesul de reforma si restucturare, inceput si apreciat de o mare parte a populatiei si de organismele economice, financiare si politice internationale, va continua. Este vorba de Banca Mondiala, de Fondul Monetar International si de Uniunea Europeana. Astazi, l-am primit, la cererea sa, pe ambasadorul Uniunii Europene la Bucuresti, care mi-a transmis hotararea ferma a Uniunii Europene de a pune la dispozitia Romaniei un program de co-finantare   pentru a sprijini crearea unor noi locuri de munca, programe sociale care sa ajute pe cei disponibilizati si dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.

Exista aceasta sansa. Dar si alternativa, care este dezastruoasa. Daca in acest moment se va ceda in fata violentelor si amenintarilor, daca in acest moment semnalul va fi ca reforma se opreste si se renunta in fata presiunilor, Romania va ramane complet izolata din punct de vedere financiar, ceea ce va conduce la o cadere economica care ar putea insemna un haos social si politic.

Supun atentiei dumneavoastra atat criza in curs si anume atingerea grava adusa autoritatii statului care a folosit doar mijloacele legale normale pentru a se opune unor actiuni in forta, cat si problemele de ordin economic si social care stau astazi in fata tarii si care necesita o rezolvare de durata. Sunt prezenti aici primul ministru si ministrii care conduc economia si finantele si care pot  raspunde in mod direct intrebarilor dumneavoastra.

Acum, in mainile noastre se afla o mare raspundere si am toata increderea in judecata si responsabilitatea dumneavoastra fata de soarta tarii.