Alocuţiune la semnarea Acordului dintre Romania şi Banca Internaţio-nală pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 20 ianuarie 1999 

 

Aductiuni de apa, constructii de poduri, electrificari,

facilitati pentru mica industrie

Nu ne aflam intr-un moment festiv, chiar daca, pentru Romania, semnarea acestui Acord de imprumut cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare era demult si imperios necesara. Facem impreuna un pas important pe un drum greu, cu numeroase obstacole,  al luptei impotriva saraciei in Romania. Timp de o jumatate de secol, fenomenul saraciei a fost ascuns cu grija de regimul comunist. Pentru ca tara era izolata, prea putini isi puteau imagina atunci cat suntem de saraci. Dupa caderea comunismului, saracia tuturor a aparut, hidoasa, la lumina zilei, dar abia in ultimii ani institutiile statului si-au asumat responsabilitatea si au abordat problema combaterii saraciei, in mod coerent, beneficiind in acest sens de sprijinul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. S-a nascut astfel strategia nationala de prevenire si combatere a saraciei, un program politic national, care implica mai multe directii simultane de actiune, determinate de situatia grava a diferitelor categorii sociale care traiesc sub pragul saraciei.

Stim toti ca nu este suficient sa distribui ajutoare materiale sau  fonduri ocazionale unor oameni pentru care ziua de maine este singurul orizont. Am spus si nu pot sa nu repet ca saracia este astazi cea mai teribila drama pe care o traieste Romania. Suntem datori sa intreprindem tot ce ne sta in putinta pentru ca acest fenomen sa nu capete, urmare terapiei economice pe care trebuie sa o aplicam, gravitatea unei boli incurabile.

Imprumutul stabilit prin Acordul semnat astazi este destinat Fondului Roman de Dezvoltare Sociala care va distribui comunitatilor locale subventii pentru obiective de mica anvergura, dar de mare importanta pentru populatia acestor comunitati. Acestea pot fi aductiuni de apa, constructii de poduri, electrificari, gradinite, cantine, precum si crearea de facilitati pentru mica industrie. Realizarea acestor obiective se va face prin implicarea comunitatilor locale si este de asteptat sa conduca la o revigorare de jos in sus a intregii activitati.

 

Rigoare si transparenta in distribuirea si folosirea fiecarui leu

Fondul Roman de Dezvoltare Sociala a fost conceput ca o interfata intre sursele de finantare si comunitatile locale. S-a dorit a fi o institutie flexibila, care sa actioneze pentru realizarea unor obiective concrete, asigurand, pe de o parte, o gestionare corecta si nebirocratica a unor resurse financiare iar, pe de alta parte, asistenta tehnica si consultanta pentru administratia locala.

Importanta Acordului nu consta atat in dimensiunea imprumutului, cat in faptul ca pune in miscare un mecanism si tinde sa dezvolte o noua mentalitate, asa incat comunitatile sa-si ia soarta in maini, pentru a rezolva, pas cu pas, problemele de dotari si utilitati publice strict necesare.

Sunt dator, si cu aceasta ocazie, sa exprim aprecierea noastra pentru sustinerea pe care BIRD o acorda Romaniei in procesul de reforma si, in mod special, in programele care urmaresc progresul localitatilor rurale si identificarea unor posibilitati de dezvoltare in zonele defavorizate.

Strategia BIRD este orientata catre o reforma care sa conduca la  prefaceri pozitive, sa puna in valoare patrimoniul de traditii, cultura si resurse umane ale tarii. Din punctul de vedere al Romaniei, relatia de colaborare cu BIRD este o relatie de prietenie si respect reciproc. Semnarea acestui Acord asigura un instrument esential al Strategiei de prevenire si combatere a saraciei. De aceea urez Fondului Roman de Dezvoltare Sociala succes in activitatea sa, pentru ca banii ce-i sunt incredintati sa fie gestionati si distribuiti cu rigoare, transparenta si deplina responsabilitate.