Alocuţiune la festivitatea de deschidere a cursurilor seriei a opta a Colegiului Naţional

de Apărare, Bucureşti, 16 ianuarie 1999 

Nevoia de solutii preventive

Ca un centru educational de prim rang prin competenta, pasiunea si eforturile conjugate ale cadrelor didactice si cursantilor, Colegiul National de Aparare poate oferi solutii valoroase problemelor cu care se confrunta Romania, la acest sfarsit de secol si mileniu, in asigurarea securitatii nationale si in participarea la realizarea unei noi arhitecturi de securitate pe continentul european.

Tendintele de evolutie a organizatiilor internationale si importanta pe care au capatat-o acestea in optiunea societatii civile sunt doar cateva dintre aspectele realitatii contemporane care impun diversificarea pregatirii cursantilor proveniti din majoritatea segmentelor sociale, politice si culturale ale societatii romanesti.

Astazi, pericolele la adresa securitatii pe continentul european sunt de un alt tip decat cele din perioada bipolaritatii. Confruntarea dintre blocurile militare a fost inlocuita de alti factori de criza si risc. Fenomenul mondializarii, pe langa efecte benefice, genereaza si noi tipuri de sfidare la adresa securitatii si stabilitatii. Contrabanda, crima organizata, terorismul, imigratia ilegala, instabilitatea economica si financiara sau agresiunile la adresa mediului inconjurator sunt cateva dintre consecintele permeabilizarii frontierelor. Pentru a stavili propagarea acestora este nevoie de solutii preventive.

 

Securitatea europeana este indivizibila

Optiunile strategice ale Romaniei, in conformitate cu vocatia sa europeana si interesul national, sunt ferme si bine cunoscute: integrarea in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord si in Uniunea Europeana. Chiar daca integrarea Europei Centrale si de Est nu este posibila in viitorul imediat, Romania combate tendintele de creare a unor noi linii de demarcatie in Europa, ca si teoriile care incearca sa limiteze aria valorilor democratiei, statului de drept si economiei de piata libera la anumite tari, cu excluderea altora.

Secolul XX a demonstrat ca, in Europa, dar si in alte continente, diviziunea intre „Centru” si „Periferie” este generatoare de conflicte dramatice. Daca securitatea europeana este indivizibila, atunci Europa nu poate fi divizata fara a i se periclita securitatea.

 

Rolul Romaniei in securitatea regionala

Romania are de jucat un rol important in securitatea regionala. Ea s-a afirmat deja ca un pol al stabilitatii si cooperarii in zona, prin combaterea surselor potentiale de instabilitate, dezvoltarea continua a relatiilor cu statele din regiune si gestionarea in comun a amenintarilor cu caracter transfrontalier.

Prin incheierea tratatelor bilaterale de baza si initierea cooperarilor de tip trilateral, ca si in cadrul organizatiilor subregionale din care face parte – Cooperarea Economica a Marii Negre, Acordul Central-European de Liber Schimb sau Procesul de Cooperare Sud-Est Europeana – Romania actioneaza pentru cresterea gradului de incredere si colaborare in relatiile cu tarile vecine.

Prin aceste actiuni, Romania vizeaza mai mult decat asigurarea propriei securitati. Ea doreste crearea unei ancore de stabilitate intr-o zona tensionata, stabilitate care sa pregateasca terenul pentru integrarea in structurile euro-atlantice nu numai a tarii noastre, ci si a altor state din regiune care au aceasta optiune.

In anul 1999, continuarea procesului de reforma economica ramane calea decisiva pentru indeplinirea obiectivelor de securitate si politica externa ale Romaniei.

Reforma are, din pacate, consecinte dureroase pentru majoritatea populatiei, dar trebuie sa intelegem ca alta cale decat reforma nu exista. Nerealizarea reformei ar insemna condamnarea Romaniei, pentru mult timp de acum inainte, la stagnare si izolare. Istoria nu-i va ierta pe cei care nu inteleg acest lucru. Sper insa ca toate fortele politice si sociale sa realizeze imperativele perioadei pe care o strabatem si, impreuna, sa reusim.

Am convingerea ca prin activitatea Colegiului National de Aparare societatea romaneasca va beneficia de mai multe solutii in construirea elementelor de siguranta si pace de care ea are nevoie pentru dezvoltare si prosperitate.