Cuvant la inchiderea Conferinţei regionale a Centrului Internaţional al Intreprinderilor Private,

Bucureşti, 30 octombrie 1998

 

Dialog pentru reglementari eficiente

Daca vrem sa facem reforma cu adevarat, nu putem sa privim exclusiv catre Guvern, chiar daca Executivului ii revine un rol politic-cheie in acest proces. Pentru reusita este nevoie de cooperare, iar organizatiile societatii civile sunt si vor ramane si in acest domeniu cel mai important mijloc de a comunica Guvernului care sunt interesele esentiale ale comunitatilor la un moment dat. O asemenea comunicare ne ajuta sa actionam in sprijinul unor interese concrete, pentru rezolvarea unor probleme concrete. Este un principiu valabil in relatia cu sindicatele, asociatiile patronale, organizatiile civice. Iar asa-numitul think-tank, grup de reflectie care aduna reprezentanti ai tuturor acestor organizatii neguvernamentale este, poate, modul ideal de a prospecta viitorul, pentru a genera actiuni eficiente. Un astfel de think-tank a avut loc in cadrul acestei Conferinte regionale a Centrului International al Intreprinderilor Private si cred ca nu va ramane fara urmari.

Discut adesea cu oameni de afaceri romani si straini, in imprejurari diverse. Am facut acest lucru in Norvegia si in Finlanda, in urma cu cateva zile. Chiar in timpul Conferintei internationale a intreprinderilor private am primit, avand alaturi reprezentanti ai Camerei de Comert din Romania, o delegatie de oameni de afaceri din Japonia. Aceste intalniri m-au ajutat sa cunosc problemele cu care se confrunta investitorii, oameni de afaceri veniti din diferite tari si continente pe piata romaneasca, dupa cum m-au ajutat sa cunosc mai bine oferta pietei romanesti.

 

Potentialul economic si balastul birocratic

Faptul ca autoritatile romane sprijina organizarea unor reuniuni, cum este si cea de acum, este un semnal al vointei noastre de a impinge lucrurile inainte, spre un mai bine pe care, de fapt, il dorim cu totii. Intreprinderea, mica sau mijlocie, este baza stabilitatii economice si sociale intr-un stat care vrea sa construiasca o clasa de mijloc substantiala si influenta. Abia cand vom ajunge la acest rezultat social, vom putea spune ca reforma se apropie de sfarsit si ca intram in normalitate. Iata de ce, odata cu declararea clara a vointei noastre politice de a sprijini initiativa privata, indiferent de dimensiunile ei, vreau sa adresez un apel comunitatii de afaceri din Romania, pentru promovarea increderii si comunicarii. Acelasi apel il adresez organismelor guvernamentale cu atributii in domeniul economic, pentru adoptarea unor masuri care sa creasca increderea investitorilor si dinamica reala a initiativelor publice si private. Potentialul nostru economic nu poate creste fara sa scada drastic balastul birocratic, care are deja vechi traditii si radacini greu de smuls.

Organizarea unei Conferinte internationale a intreprinderilor private la Bucuresti a fost o initiativa binevenita, in favoarea unei zone economice care trebuie sa se dezvolte si sa capete anvergura. Urmarile si eficienta concreta ale unor asemenea reuniuni sunt, insa, direct proportionale cu abilitatea si rapiditatea de actiune a managerilor nostri, indiferent de sector. De acesti manageri depinde, in mare masura, viitorul, si eu am incredere ca se va produce schimbarea asteptata si la acest nivel.