Alocuţiune la inaugurarea Sucursalei Băncii Comerciale Romane din Chişinău, 22 octombrie 1998 

 

Sucursala Bancii Comerciale Romane la Chisinau

In ultimii ani am fost nevoit sa invat foarte multe lucruri despre banci si operatiuni bancare. Este cat se poate de firesc, pentru ca bancile au devenit demult inima oricarui sistem functional si sanatos intr-o economie de piata libera.

Pentru unii, inaugurarea unei banci poate parea un lucru cat se poate de banal, dar pentru relatiile dintre Romania si Republica Moldova evenimentul de astazi are un inteles deosebit. Am trait impreuna momentul Podului de flori si al Podului de cablu optic inaugurat acum un an. Este timpul ca intre tarile noastre, care cladesc o economie de piata si doresc integrarea la nivelul standardelor europene, legaturile economico-financiare sa se dezvolte.

Banca Comerciala Romana a reusit, chiar si in anii dificili ai tranzitiei, sa se impuna prin seriozitate si profesionalism. Intr-o conjunctura financiara mondiala destul de confuza, BCR si-a evaluat corect perspectivele si a hotarat sa deschida o noua sucursala, aici, la Chisinau.

 

Placa turnanta intre statele UE si cele ale CSI

Avand in fata aceasta dovada de clarviziune si de forta, cred ca, de acum inainte, Romania si Republica Moldova trebuie sa-si asume avantajul pozitiei geografice de placa turnanta intre statele membre ale Uniunii Europene si cele din Comunitatea Statelor Independente din spatiul ex-sovietic. Daca factorii politici vor actiona decis si rapid, peste putin timp pe aici vor trece mari coridoare de transport intre tarile Apusului si Rasaritului, construite cu capital international.

Pentru pregatirea acestor drumuri noi, pentru dezvoltarea economica a localitatilor de dincolo si de dincoace de Prut, sistemul bancar va insemna in anii ce vin ceea ce a insemnat acum un secol reteaua cailor ferate. Pentru oamenii de afaceri, pentru cei care vor veni sa investeasca, sa faca import sau export, ca si pentru cetatenii obisnuiti, o banca inseamna si castig, dar, in primul rand, incredere si siguranta.

Conducerea bancii si-a propus obiective ambitioase si, dupa cum se vede, Leul sare Prutul.

Romania si Republica Moldova s-au apucat serios de treaba, dar mai au de sarit multe obstacole si blocaje pentru a scurta drumul tranzitiei cu viteza cu care bancile realizeaza transferuri de milioane la distante uriase.