Cuvant la intalnirea de lucru organizată de Ministrul canadian al Justiţiei cu reprezentanţi ai autorităţilor provinciei Alberta, in cadrul vizitei oficiale efectuate in Canada, Edmonton, Canada, 29 mai 1998

 

Justitie impartiala

Am avut ocazia de a expune reprezentantilor oamenilor de afaceri canadieni proiectele privind dezvoltarea economica a Romaniei si a relatiilor sale comerciale cu Canada. Am profitat de faptul ca acea intalnire a fost organizata, in numele guvernului, de Ministrul Justitiei si Procurorul General al Canadei, pentru a face referire la o chestiune extrem de importanta cea a legii si justitiei. Nu se poate vorbi despre o reala dezvoltare economica in lipsa unui sistem legal care sa functioneze eficient, sprijinit de o justitie independenta.

Stat cu o democratie solida si recunoscuta, Canada a reusit sa-si construiasca un sistem juridic bine articulat, fata de care nu pot decat sa imi exprim o sincera apreciere.

Am invatat ca nu te poti apropia de Justitie si nu poti discuta despre aceasta ca si cand ai fi doar un spectator si nu un participant interesat de buna ei functionare. Creata de oameni pentru a fi pusa in slujba oamenilor, Justitia ar risca sa-si piarda sensul daca ne-am permite, fie si pentru o clipa, sa uitam ca in discutie se afla soarta semenilor nostri.

Justitia nu poate utiliza un standard cu doua fete. Ea este si trebuie sa fie aceeasi pentru toata lumea, indiferent de pozitia sociala si politica. Din acest punct de vedere, justitia canadiana ilustreaza elocvent o realitate pe care si noi dorim sa o construim, in Romania.

 

Nevoia de dreptate si democratia

Teologul american Reinhold Niebuhr observa ca exista in om o capacitate si o nevoie de dreptate, care fac democratia posibila, in vreme ce inclinatia omului spre injustitie face democratia necesara.

Poporul roman a cunoscut aproape o jumatate de secol drama unui sistem totalitar, in care Justitia a fost considerata un instrument al regimului, in timp ce magistratii, carora li se luase pana si dreptul de a purta roba,  au fost deseori obligati sa participe la farse judiciare care au compromis insasi ideea de dreptate. Nu este de mirare, deci, ca binele public si lupta permanenta pentru consolidarea democratiei si pentru apararea drepturilor cetatenilor reprezinta prioritatea numarul unu in noua Romanie. Demersul legitim pentru integrarea in structurile europene si nord-atlantice este un act constient si voluntar care reprezinta dezideratul major al natiunii romane.

Sprijinul pe care il poate oferi Canada Romaniei este, in acest sens, cu atat mai pretios. In conditiile in care si Romania, si celelalte state democrate foste comuniste se confrunta cu realitatea cruda a coruptiei si crimei organizate, o colaborare intre autoritatile judiciare si specialistii in drept canadieni si romani se arata a fi nu doar necesara, ci si benefica pentru tarile noastre.

 

Tratate si acorduri de asistenta judiciara

Romania a demonstrat si continua sa demonstreze ca are vointa politica si totala disponibilitate de a lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Prin pozitia ferma adoptata pe plan international, statul roman a aratat ca timpul abordarilor teoretice a trecut si ca victoriile obtinute vor fi consolidate, atat printr-o actiune concertata a comunitatii internationale, cat si prin impartasirea cunoasterii si experientei fiecarui stat. Acordul trilateral de cooperare in lupta impotriva terorismului, a crimei organizate, a traficului ilegal de droguri, de substante psihotrope, a spalarii banilor murdari, a traficului de arme si persoane, semnat de presedintii Romaniei, Turciei si Bulgariei la 15 aprilie 1998, este o dovada elocventa in acest sens.

Pilon de stabilitate si securitate in aria sud-est-europeana, Romania a asezat in centrul actiunilor sale pe plan regional si international lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Ea depune eforturi pentru extinderea practicii acordurilor de tipul trilateralei romano-turco-bulgare la alte state din regiune si actioneaza pentru dezvoltarea colaborarii in acest domeniu cu toti vecinii si toate statele interesate.

Proiectul privind infiintarea la Bucuresti, cu sprijin international, a Centrului regional SEECI (South East European Cooperation Initiative) de lupta impotriva coruptiei si crimei organizate si crearea unui Institut de studii pentru prevenirea coruptiei si crimei organizate demonstreaza aprecierea pozitiei Romaniei, a rolului pe care si l-a asumat si pe care este hotarata sa il joace in acest domeniu.

Semnarea Tratatului de asistenta judiciara in materie penala intre Romania si Canada va contribui, fara indoiala, la actualizarea cadrului juridic bilateral in conformitate cu practica statelor democrate si la intensificarea colaborarii intre tarile noastre in domeniul juridic.

De o deosebita importanta sunt acordurile in materie de adoptii internationale, incheiate intre Comitetul Roman pentru Adoptii si organismele similare din provinciile Ontario si Quebec. Legea cu privire la adoptii, pe care am promulgat-o recent, este o dovada a alinierii legislatiei romane la normele internationale in materie si va permite inlaturarea abuzurilor care s-au manifestat in trecut in acest domeniu.

Drumul colaborarii bilaterale este deschis. Ne ramane sa-l continuam prin noi acorduri de asistenta si cooperare in domeniul juridic, cultural, economic. Sunt convins ca vom sluji astfel, deopotriva, interesele Romaniei si ale Canadei.