Cuvânt introductiv la întâlnirea cu oameni de afaceri organizată de ABN - AMRO Bank,

Amsterdam, 6 martie 1998 

 

Informaţii precise pentru investitori

Mi-am dat seama în ultimul timp, şi acest lucru s-a confirmat ieri la Haga şi la Rotterdam iar acum la Amsterdam, că reprezentanţii băncilor şi mediilor de afaceri olandeze cunosc bine evoluţiile economice din societatea românească, iar interesul lor pentru dezvoltarea unor relaţii parteneriale solide nu este deloc formal.

În timp ce în alte ţări am întâlnit oameni politici sau de afaceri care deţin informaţii vagi, obţinute din presă sau din studii teoretice, oamenii de afaceri din Ţările de Jos, conform cu spiritul lor pragmatic, dar şi cu spiritul de aventură care i-a caracterizat pe olandezi de-a lungul secolelor, au venit în România şi s-au apucat de treabă. Am constatat – şi a fost pentru mine o revelaţie – că, dacă vrei să afli informaţii precise despre o ţară şi probabil şi despre România, discuţi cu oamenii din sistemul bancar. Ei ştiu mai bine decât oamenii politici, decât diplomaţii şi chiar decât serviciile secrete ce se întâmplă în economie şi cum circulă profitul.

 

Opţiuni comune pentru cooperare

Putem vorbi astăzi despre un fenomen politic şi economic, concretizat într-o apropiere autentică între România şi Ţările de Jos. Fructificarea acestei opţiuni comune pentru cooperare nu se poate realiza fără a depăşi stadiul declaraţiilor de intenţie.

Dar pentru aceasta, de la început, trebuie îndeplinită o condiţie esenţială. Şi ea, din punctul de vedere al României, trebuie să ia forma unei garanţii politice incontestabile. Prezenţa mea are acest rol de garant al unui anume curs al proceselor politice, care va fi urmat fără şovăire, şi de garant al stabilităţii României. Dacă acceptăm acest lucru, lipsa performanţelor economice momentane în România nu mai trebuie privită ca o fatalitate. Esenţial este că procesul de reformă din ţara mea se bucură de o largă susţinere politică şi populară şi, în ciuda unor dificultăţi cu care ne confruntăm, el rămâne o prioritate naţională. Discuţiile care au avut loc în cadrul coaliţiei de guvernare nu s-au purtat pentru sau împotriva reformei, ci asupra ritmului mai rapid care trebuie imprimat reformei.

Oferta investiţională a României include certitudinea unui profit important pentru orice om de afaceri serios interesat să-i dea curs. Nu numai cei care au funcţii de conducere în România, dar şi populaţia, au în acest moment o viziune realistă. Nimeni nu-şi mai propune să aştepte acte de caritate în domeniul economic. Noi ştim că ceea ce poate oferi ţara noastră astăzi înseamnă stabilitate politică, o piaţă de investiţii şi un cadru juridic şi instituţional care să facă posibil un profit reciproc.

Actualul context economic internaţional impune forme de colaborare care să corespundă unui obiectiv strategic pentru fiecare dintre ţările noastre. În momentul de faţă, nu există obstacole în calea unei asemenea colaborări, ci, dimpotrivă, există atât disponibilitatea părţii române, cât şi potenţialul economic pentru o constantă dezvoltare a investiţiilor dumneavoastră în România.

 

Strategiile restrictive sunt neproductive

Indiferent de stadiul de dezvoltare economică în care ne aflăm,  lumea contemporană ne obligă să ne adaptăm spiritului şi dinamicii componentelor sale fundamentale. Este o lume a deschiderii şi a comunicării, în care criteriile aplicate în perioada Războiului Rece şi-au pierdut relevanţa. Indiferent de forţa politică, economică sau militară de care dispune, nici un stat nu mai poate risca să opteze pentru izolaţionism, pentru o strategie restrictivă, generată de prejudecăţi sau orgolii.

Accentuez această dimensiune a relaţiilor pe care dorim să le promovăm, cu convingerea că lumea investitorilor va reuşi să abordeze şi să pună în practică oportunităţile pe care politica Guvernului rezultat din alegerile din noiembrie şi oamenii de afaceri români le pot oferi.

Suntem de acord că viitorul pe care îl anticipăm nu poate fi construit decât prin forţa raţiunii şi a pragmatismului fiecăruia dintre noi. Cred că este un adevăr incontestabil, căruia marele filosof olandez Spinoza a înţeles, cu secole în urmă, să-i confere valoarea unui reper existenţial: „Omul care se conduce după raţiune este, în cetatea în care ascultă de legile comune, mai liber decât ar fi într-o singurătate unde n-ar asculta decât de el însuşi”.