Discurs la învestirea noilor miniştri, membri ai Guvernului României condus de premierul Victor Ciorbea, Bucureşti, 11 februarie 1998

 

Depăşirea crizelor prin mijloace democratice

România a depăşit o criză guvernamentală prin mijloace democratice care s-au dovedit funcţionale. În interiorul unei stări generale de criză economică, socială sau morală care însoţeşte tranziţia, vor mai urma, probabil, şi alte crize. Le vom depăşi folosind aceleaşi mecanisme democratice care au fost create tocmai pentru a asigura stabilitatea în condiţiile diversităţii şi ale respectului reciproc.

În acest context, doresc să subliniez că, deşi în conformitate cu articolul 85 din Constituţia României, numirea membrilor Guvernului în caz de remaniere sau de vacanţă a postului se face de către preşedinte, la propunerea primului ministru, atât la remanierea din decembrie, cât şi la ocuparea posturilor vacante de acum s-a apelat la consultarea comisiilor de specialitate ale Parlamentului şi la votul plenului Parlamentului. Opţiunea pentru această modalitate, ca şi asumarea recentă a răspunderii guvernamentale pentru o lege înaintată Parlamentului reprezintă premiere pentru România. Ele dovedesc voinţa noastră de a ridica prestigiul Parlamentului şi de a asigura o reală transparenţă în luarea deciziilor.

Cred că trebuie să apreciem, în acest moment, maturitatea şi generozitatea partidelor reprezentate în Guvern pentru că au acceptat să susţină în funcţii ministeriale personalităţi cu prestigiu recunoscut în domeniile încredinţate, chiar dacă de multe ori a fost vorba despre independenţi, şi pentru că s-au angajat să le acorde deplin sprijin politic. România are acum un Guvern de specialişti cu experienţă îndelungată şi capabili să reprezinte aşa cum se cuvine interesele naţionale într-o perioadă istorică grea. Cred că trebuie să apreciem cu toţii atitudinea Partidului Democrat pentru că rezultatul votului de ieri din Parlament reprezintă o dovadă că respectă protocolul semnat de curând. Respectul cuvântului dat este cea mai bună bază pentru ca mecanismele democratice să fie coerente şi funcţionale.

Cred că trebuie să apreciem, de asemenea, atitudinea partidelor din opoziţie pentru că rezultatul votului de ieri este şi o expresie a faptului că aceste formaţiuni au înţeles că, dincolo de disputa politică tradiţională între majoritate şi minoritate, cu adevărat important este ca ţara să fie guvernată în condiţii de stabilitate.

Vreau să mulţumesc poporului român care a dat dovadă de calm şi înţelepciune în toată această perioadă agitată.

Am învăţat din blocajul prin care am trecut că trebuie să stabilim relaţii mai bune unii cu ceilalţi. Că trebuie să aibă loc un dialog mai amplu, mai sincer şi mai direct în cadrul Guvernului, în cadrul coaliţiei majoritare, între coaliţia de guvernământ şi Opoziţie, între Guvern şi Parlament, între Guvern şi societate în general.

Până la urmă, interesul general a primat şi sper că toată lumea a înţeles că haosul nu poate ajuta nimănui.

 

Dreptul la o reformă condusă responsabil

Din păcate, timp de o lună s-a vorbit mai mult ca oricând despre reformă făcându-se mai puţină reformă ca oricând. A venit momentul să reluăm reforma în fapt. Reforma nu poate fi tutelată de un partid sau altul, aflat la putere, pentru că ea exprimă interesul fundamental şi efortul dureros al întregii naţiunii. Naţiunea română are azi dreptul la o reformă condusă responsabil şi are răspunderea istorică pe care o presupune participarea la un efort colectiv de mare anvergură.

Primul pas pe această cale este votarea noului buget. Nu mă refer întâmplător sau formal la această prioritate. Bugetul este instrumentul prin care Guvernul împarte fiecăruia ceea ce reuşim să creăm cu toţii. Guvernul nu poate să ne dea ceea ce noi, cu toţii, nu reuşim să-i punem la dispoziţie. Dacă ne vom conduce rău întreprinderile, dacă vom munci puţin, dacă vom gândi puţin, vom avea de împărţit puţin. Vom avea puţini bani pentru sănătate, pentru învăţământ, pentru ordine publică, pentru drumuri, pentru cultură sau, nu în ultimul rând, pentru protecţie socială. Bugetul este simbolul acelui lanţ nevăzut care îi leagă pe cei guvernaţi de cei care guvernează.

Prioritatea naţională a acestui moment, în care mulţi oameni politici şi oameni de afaceri de pretutindeni ne privesc cu un interes niciodată arătat până acum, este stabilitatea. România are nevoie de stabilitate politică, iar cetăţenii săi au nevoie ca guvernanţii lor să acţioneze ferm şi neîntârziat pentru îndeplinirea programului pe care l-au asumat.

Energii pentru a construi, nu pentru a distruge

Am avut în ultimele zile consultări cu toate partidele parlamentare. Cu cele din alianţa de guvernământ şi cu cele din opoziţie. Am analizat sondajele de opinie şi am discutat cu analişti politici sau economici şi cu oameni obişnuiţi. Nimeni nu doreşte alegeri anticipate.

Şi atunci, de ce să ne comportăm ca într-un an electoral?

Ce sens are să continuăm practica nefericită din 1997, când partidele au avut aproape permanent atitudini de campanie electorală?

Ceea ce nimeni nu doreşte, nu se poate întâmpla. Voi folosi posibilităţile şi prerogativele constituţionale pentru a asigura acest lucru. N-avem nici timp şi nici bani pentru alegeri anticipate într-un moment în care trebuie să ducem până la capăt un efort general menit să ne aducă pentru prima oară nouă, celor care trăim acum şi nu într-un viitor incert, o viaţă mai bună şi mai sigură.

Să lăsăm Guvernul să lucreze şi să ne folosim mai bine energiile pentru a construi, nu pentru a distruge.

 

Cetăţenii sunt singurii noştri judecători

Ştiu că mai întâi de toate este nevoie ca Guvernul să înceapă cu buna lui organizare. Dacă Legea bugetului şi legislaţia reformei sunt necesare, la fel de necesare sunt Legea funcţionarului public şi Legea răspunderii ministeriale. Este nevoie de Legea administraţiei publice locale şi de Legea patrimoniului local pentru a transmite putere şi responsabilitate organelor locale care sunt mai apropiate de cetăţean şi mai uşor de controlat de către el.

Vă aşteaptă o muncă grea şi dură, domnilor miniştri. Sunteţi oameni cu multă carte şi experienţă de viaţă. V-aţi asigurat un nume în societate, aţi fost răsplătiţi cu premii, mulţumiri şi respect. Cred că ştiţi că în noua dumneavoastră muncă nu veţi mai primi nici premii şi nici mulţumiri. Oricum, nu acum.

Oamenii aşteaptă de la dumneavoastră foarte mult. Veţi fi criticaţi pentru tot şi pentru toate. Problema dumneavoastră nu este să răspundeţi cu tot dinamismul la aceste critici, ci să încercaţi să vedeţi ceea ce este real în ele. Vă rog să mă credeţi, oricât de răuvoitoare, interesate sau jignitoare ar fi sau ar părea aceste critici, mai mereu există ceva real în ele.

Vă rog în mod deosebit, domnilor miniştri, să păstraţi contactul cu realitatea şi cu oamenii. Dincolo de răspunderea pentru programele noastre strategice, dincolo de aprecierea organismelor internaţionale, cetăţenii de azi ai României sunt şi vor rămâne singurii noştri judecători adevăraţi. Şi unica noastră raţiune de a fi aici, acum, într-un moment atât de greu, este să reprezentăm şi să servim interesele lor.