Declaraţie, în calitate de preşedinte al Convenţiei Democratice, cu ocazia vizitei în România a ministrului de externe al Federaţiei Ruse în vederea parafării Tratatului de bază dintre România şi Federaţia Rusă, Bucureşti, 24 aprilie 1996

 

Samavolnicia Pactului germano-rus din 1939 nu poate fi ignorată

După ştirile venite în ultima săptămână de la Moscova şi confirmate de domnul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul rus de Externe, Evgheni Primakov, va sosi la Bucureşti la finele acestei săptămâni. Este binevenit, la fel ca orice demnitar al unei ţări cu care avem relaţii normale. Ne preocupă însă informaţiile conform cărora, cu prilejul acestei vizite, domnii miniştri Meleşcanu şi Primakov vor parafa Tratatul politic de bază dintre România şi Federaţia Rusă.

Îngrijorătoare ni se pare ştirea conform căreia partea română a abandonat încercarea de a include în acest tratat o prevedere care să condamne Pactul Ribbentrop-Molotov, în urma căruia URSS a ocupat în 1940 Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa. De altfel, Congresul deputaţilor poporului al fostei URSS a condamnat, la 24 decembrie 1989, Pactul Ribbentrop-Molotov. Este normal să aşteptăm ca Federaţia Rusă, care se consideră succesor şi continuator al statului rus şi sovietic, să condamne şi ea actele samavolnice ale regimului stalinist.

Nu înţelegem de ce Guvernul României şi Preşedintele Ion Iliescu găsesc de cuviinţă să abandoneze o poziţie politică şi o cerere naţională pe care, până acum, o împărtăşeau toate partidele politice parlamentare. Nu înţelegem semnificaţiile acestui pas înapoi în cazul unui pact stalinisto-nazist condamnat de toate forurile internaţionale şi denunţat chiar de părţile implicate.

 

Diplomaţie fără culoare politică

Nu înţelegem graba cu care Preşedintele Ion Iliescu şi diplomaţia românească vor să fie parafat un document aflat în discuţie de patru ani, tocmai acum, înaintea alegerilor din Rusia, alegeri în urma cărora se pot schimba multe date politice în această parte a lumii.

Ni se pare foarte gravă decizia domnului ministru Meleşcanu de a se pregăti pentru parafarea acestui tratat extrem de important fără să consulte forţele politice parlamentare. Vreau să reamintesc domnului ministru de Externe că diplomaţia nu are culoare politică şi că partidul care controlează în acest moment Guvernul de la Bucureşti reprezintă  doar 30% din electoratul acestei ţări. De asemenea, mi se pare foarte util să reamintesc atât domnului Iliescu, cât şi opiniei publice că, în 1991, pe timpul guvernării Roman, ministrul de Externe Adrian Năstase a parafat şi Preşedintele Ion Iliescu a semnat un tratat cu URSS care, dacă ar fi fost ratificat de Parlament, acum ne-ar fi împiedicat să aderăm la NATO.

Dorim să fim siguri că tratatul care va fi semnat nu va conţine nimic care să poată fi invocat de Rusia pentru a se opune proiectelor României de integrare în structurile politico-militare euro-atlantice. De aceea, în numele Convenţiei Democratice din România, solicit ca Preşedintele Ion Iliescu să informeze forţele politice parlamentare atât despre conţinutul tratatului pregătit pentru a fi parafat, cât şi despre raţiunile pentru care s-a renunţat la condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.