Discurs la deschiderea campaniei electorale a CDR pentru alegerile locale,

Curtea de Argeş, 23 apriliei 1996 

 

Primari cu voinţă şi credinţă

Convenţia Democratică din România îşi deschide campania electorală pentru alegerile locale aici, la Curtea de Argeş, lângă un lăcaş-simbol al capacităţii românilor de a naşte valori care dăinuie peste secole. Mânăstirea Argeşului a creat un mit, o legendă care spune un mare adevăr: nu poţi construi nimic trainic fără voinţă, fără credinţă, fără sacrificiu. Oraşele şi satele României au nevoie astăzi de primari care să aibă voinţă, credinţă şi puterea de a se sacrifica pentru binele comunităţii.

Convenţia Democratică din România îşi deschide campania electorală astăzi, 23 aprilie, când îl sărbătorim după datină pe Sfântul Gheorghe. Cu toţii avem în minte icoana acestui sfânt militar, în care este înfăţişat alături de trupul balaurului pe care l-a răpus. Dar mai puţini sunt, poate, cei care ştiu că Sfântul Gheorghe a fost iniţial administratorul unei provincii romane. Înfruntând mediul ostil al unui imperiu păgân, el a aplicat pentru prima oară valorile moralei creştine în administraţie. A devenit atât de popular încât autorităţile de la Roma au hotărât să-l ucidă. El a devenit astfel un simbol al dorinţei de a face bine, al sacrificiului pentru oameni, al datoriei împlinite.

Aceste idei definesc cum nu se poate mai bine felul în care noi, Convenţia Democratică, înţelegem să ne prezentăm în faţa alegătorilor în această campanie. Am afirmat în repetate rânduri că 1996 este un an hotărâtor pentru destinele României. Este anul în care cetăţenii sunt chemaţi să-şi aleagă noi primari, noi consilieri, un nou Parlament, un nou Guvern şi un nou Preşedinte. Să hotărască nu numai ce se va întâmpla cu această ţară în următorii patru ani, ci chiar modul în care se va dezvolta România pentru o perioadă foarte lungă. Să opteze pentru structurile, ideile şi conducătorii cu care vom intra în mileniul următor. Iată de ce astăzi noi nu începem numai campania pentru alegerile locale, ci şi o campanie pentru România gândind acest an electoral ca pe un tot unitar.

Nu e nevoie să amintesc acum contextul politic, social şi economic în care au loc aceste alegeri. Nu e nevoie să amintesc greşelile celor care ne conduc şi care ar dori să ne conducă în continuare. Le-am simţit cu toţii pe propria noastră piele. Știm cu toţii cât de greu se creşte un copil, ce greu obţii o locuinţă, cât de greu este să trăieşti normal, ce greu e să fi bătrân în această ţară.

Mai mult, am înţeles cu toţii ce greu este să-ţi faci datoria în România de astăzi, cât e de dificil să fi primar sau consilier într-o localitate care oferă bugetului de stat venituri de miliarde de lei anual, fără ca bugetul de stat să asigure, la rândul lui, nivelul de cheltuieli strict necesare pentru o viaţă şi o dezvoltare normală.

Cei care au perpetuat această stare de lucruri, cei care au conceput acest stat centralizat şi birocratic ca pe o maşinărie îndreptată împotriva cetăţeanului, au uitat de mult preţul pâinii şi adevăratele nevoi ale vieţii. Ei nu simt nevoia unei străzi curate şi sigure pentru că nu merg pe ele, ei nu simt nevoia de protecţie socială pentru că se simt protejaţi, ei nu simt nevoia de îmbunătăţire a vieţii la ţară pentru că au uitat de unde au plecat, ei nu simt nevoia de schimbare pentru că acum le este foarte bine.

 

Diferenţa dintre noi şi ei

PDSR şi Ion Iliescu vorbesc despre „o campanie electorală în cisme de cauciuc”. Ei simt nevoia să-şi pună aceste cisme pentru a coborî în noroiul în care noi trăim zilnic. Noi vrem să îndepărtăm acest noroi. Astfel, în alegerile din 2000, după patru ani de guvernare CDR, domnul Adrian Năstase şi ai lui nu vor mai avea nevoie de cisme de cauciuc când vor coborî din Mercedes, ca să viziteze satele României.

Convenţia Democratică a pus bazele unei politici cu faţa către cetăţeanul pe care din partea Puterii nu-l ascultă nimeni, la care s-a venit doar cu câteva zile înaintea alegerilor şi care a fost uitat la un minut după închiderea urnelor. Optăm pentru o politică bazată pe dialogul cu locuitorii din fiecare sat, din fiecare oraş, pentru că nu putem vorbi despre probleme în general, ci numai despre oameni concreţi, cu probleme concrete.

Pentru a schimba actualul mod de guvernare şi a realiza o reformă reală, este nevoie de specialişti. De aceea, CDR a lansat încă de anul trecut un proiect de pregătire a 15.000 de specialişti pentru administraţia centrală şi locală, pentru serviciile publice, pentru direcţiile judeţene, pentru aparatul prefecturilor şi al primăriilor.

Știu că dumneavoastră vreţi să schimbaţi actuala stare de lucruri. Este nevoie de a găsi pentru acest oraş un primar care să aibă acea voinţă de a vă rezolva problemele. Eu sunt sigur că l-am găsit. Acest om se află acum aici, lângă mine.

O miză a acestor alegeri locale este şi aceea de a împiedica extinderea la nivel local a mafiei care există deja la nivel central. Uitaţi-vă bine la candidaţii pe care îi alegeţi pentru Consiliul local. Informaţi-vă asupra calităţilor lor, ascultaţi-le cu atenţie programul şi votaţi gândindu-vă la următorii patru ani din viaţa dumneavoastră.

Nu mai e timp de demagogie, nici de promisiuni deşarte. Să mergem din oraş în oraş, din sat în sat, din casă în casă, de la om la om şi să vorbim cu cei cu care nu vorbeşte nimeni, explicându-le ce vor să facă pentru ei candidaţii pe care îi propunem.

Noi ne-am pus de multă vreme cismele de cauciuc. N-avem ca aliat televiziunea publică, n-avem la dispoziţie bani publici pe care să-i folosim în scopuri de partid, dar avem de partea noastră adevărul. De aceea vă chem pe toţi să semnaţi alături de noi Contractul cu România şi să înţelegem că un contract cu ţara implică pe fiecare cetăţean. Succesul lui depinde de cei pe care îi vom alege şi care aici, pe plan local, sunt cei mai aproape de problemele reale ale oamenilor.