Declaraţie de protest faţă de încercarea Guvernului de a eluda consecinţele moţiunii votate în Parlament, în problema energiei, Bucureşti, 1 martie 1996

 

Succesul moţiunii CDR, premieră în viaţa politică românească

Ieri, 26 februarie 1996, moţiunea „Energia” iniţiată de parlamentarii CDR a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu 150 de voturi pentru din 274 voturi exprimate. La capătul a patru ani de lupte parlamentare împotriva incompetenţei şi corupţiei, CDR a înregistrat o mare victorie politică. La fel de important este că această moţiune a dat curs unor solicitări ale marilor centrale sindicale şi ale unui mare număr de cetăţeni loviţi în drepturile lor de politica iresponsabilă a actualului Guvern.

Dat fiind că s-a votat o moţiune simplă şi nu de cenzură, toată lumea se întreabă ce va urma. Guvernul nu va cădea. Deci, la ce bun? Cum va fi influenţată în bine viaţa de fiecare zi a românilor? Sunt întrebări la care, ca reprezentant al iniţiatorilor acestei moţiuni, mă simt obligat să răspund.

Pentru prima oară în istoria post-comunistă a României un guvern este pus în mod legal faţă în faţă cu propria lui neputinţă de a guverna. Pentru prima oară, după patru mineriade, după nenumărate comisii de anchetă, după nenumărate dezvăluiri de presă, demnitarii români trebuie să răspundă pentru faptele lor. Am cerut două lucruri prin moţiune: o evaluare corectă a pagubelor produse de criza energetică şi o anchetă care să stabilească, clar şi precis, vinovaţii. Din punct de vedere administrativ, material şi penal. Acum, această moţiune, aceste cereri, nu mai sunt numai ale noastre. Au căpătat, prin intermediul Camerei Deputaţilor, un caracter de lege, un caracter obligatoriu. Vreau să vă asigur că vom veghea să nu se repete ceea ce s-a întâmplat până acum cu anchetele diferitelor comisii şi subcomisii din Parlament.

Sper ca victoria acestei moţiuni a energiei să reprezinte pentru România începutul unui timp în care fiecare să răspundă corect pentru faptele lui.

Nesancţionată, iresponsabilitatea guvernanţilor va continua

Suntem iniţiatorii acestei moţiuni şi vom avea grijă ca lucrurile să fie duse până la capăt. Nu mai putem accepta un sistem politic în care vinovaţii din Guvern devin fie ambasadori, fie consilieri prezidenţiali. De data aceasta întreprinderile oprite, familiile nevoite să trăiască în frig, şomerii lipsei de curent trebuie să ştie că există vinovaţi pentru pagubele şi suferinţele lor.

Am optat pentru o moţiune parlamentară, deoarece era singura modalitate de a-i determina pe demnitari să răspundă pentru greşelile grave comise în timpul guvernării. Articolul 43 din Constituţie prevede obligativitatea Guvernului de a lua măsuri pentru dezvoltarea economică şi, totodată, de a asigura un trai decent populaţiei. Pe de altă parte, articolul 108 din Constituţie stipulează că Senatul, Camera Deputaţilor şi Preşedintele ţării au dreptul să ceară tragerea la răspundere penală a miniştrilor pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor lor.

În fapt, moţiunea asupra crizei de energie a vizat, în primul rând, răspunderea individuală a celor din Executiv care vor trebui să evalueze şi să prezinte Parlamentului dimensiunile pagubelor produse economiei naţionale şi populaţiei.

 

De ce legea răspunderii ministeriale, prevăzută în Constituţia

din 1991, nu există nici în 1996?*)

Convenţia Democratică din România protestează împotriva modului în care Guvernul României a declarat că înţelege să dea curs moţiunii adoptate de Camera Deputaţilor la 26 februarie, ca urmare a unei iniţiative a CDR. Declaraţiile Executivului, potrivit cărora vor fi trimise doar explicaţii scrise acelor parlamentari care, în concepţia Guvernului, au ridicat probleme reale, este inacceptabilă. Guvernul încearcă să minimalizeze sau chiar să eludeze consecinţele politice ale adoptării acestei moţiuni, a cărei putere de lege a fost consacrată de Camera Deputaţilor.

Reamintim că scopul esenţial al moţiunii a fost şi este stabilirea răspunderilor pentru dezastrul economic şi social din această iarnă şi nu iniţierea unui nou şir de explicaţii neconvingătoare din partea Cabinetului Văcăroiu. Numai stabilind răspunderi individuale ferme şi concrete putem evita ca populaţia şi structurile economice să mai treacă prin astfel de încercări.

CDR îi asigură pe toţi cei interesaţi în mod real de îmbunătăţirea situaţiei din ţară că nu va accepta nici un compromis în ceea ce priveşte consecinţele legale ale moţiunii votate de Camera Deputaţilor. Ea nu este şi nu poate fi un act inutil, aşa cum încearcă să acrediteze astăzi cercurile apropiate partidului de guvernământ.

Până când Guvernul Văcăroiu va evalua cuantumul daunelor şi va identifica pe cei răspunzători de producerea lor, pentru a proteja interesele salariaţilor lezaţi de oprirea activităţii ca urmare a crizei energetice, CDR va depune luni 4 martie a.c., prin parlamentarii săi, un proiect de lege cu articol unic, solicitând adoptarea lui în procedura de urgenţă. Conform acestui proiect de lege, salariaţii afectaţi de întreruperea activităţii agenţilor economici determinată de criza de energie vor primi o indemnizaţie egală cu 75 la sută din salariul de bază lunar şi sporul de vechime.

Pentru a preveni repetarea unor asemenea situaţii grave, pentru care se susţine că vinovaţii nu pot fi traşi la răspundere, CDR va iniţia un proiect de lege privind responsabilitatea ministerială, lege prevăzută de articolul 108 din Constituţia României din 1991. Este inadmisibil ca, după cinci ani de la adoptarea Constituţiei, să nu existe încă acest act normativ esenţial pentru o bună guvernare. Partidul care a deţinut puterea în toţi aceşti ani a dorit ca o lege a responsabilităţii ministeriale să nu existe pentru a eluda şi pe această cale răspunderea proastei sale guvernări.