STIINTA SI POLITICA

 

Cuvântul președintelui României, Emil Constantinescu, la inaugurarea cablului optic de comunicații care leagă Bulgaria-România-Turcia


Stimate domnule Presedinte Stoyanov,
Stimate domnule Preiedinte Demirel,
Dragi prieteni,
Sunt de față mulți reprezentanți ai mass-mediei și știți prea bine că, în general, ceea ce predomină informațiile oferite de presă sunt situațiile negative sau știri despre conflicte și dezastre.
Suntem aici pentru a lansa un model pozitiv de cooperare, care arată că trei țări pot să-și pună laolaltă energiile pentru a realiza o construcție de securitate regională benefică pentru țările noastre, dar și pentru întreaga Europă, mai ales datorită faptului că ne aflăm la răscrucea marilor drumuri europene, est-vest și nord-sud. Aceasta explică interesul pentru dezvoltarea infrastructurii, a rețelelor de comunicații, fie că este vorba de acest tip de rețea de fibră optică, fie că este vorba despre autostrăzile și celelalte mijloace de comunicație pe care le vom realiza împreună.

Așa cum spunea și domnul președinte Demirel, peste putin timp vom începe convorbirile trilaterale. Noi nu am ales o întâlnire cu caracter protocolar, în schimb vom avea o întâlnire de lucru foarte serioasă. Astăzi sunt prea multe conferințe de dimensiuni uriașe care nu se soldează cu nimic sau nu sunt urmate de fapte concrete.
Noi suntem însoțiți de experți și vom discuta probleme concrete, atât în domeniul dezvoltării relațiilor economice, cât și în lupta împotriva crimei organizate. Pentru că, în fond, aceasta este ceea ce doresc popoarele noastre: să trăiască în prosperitate, în siguranță și pace. Și pentru aceasta lucrăm noi acum.

Încă o dată, mulțumesc colegilor mei și cred că vom putea comunica succesul convorbirilor noastre.

 

Cuvântul președintelui României, Emil Constantinescu, la inaugurarea cablului optic de comunicații care leagă Bulgaria-România-Turcia, Varna, 3 octombrie 1997