EMIL CONSTANTINESCU
Preşedinte Profesor, Rector Lider civic Geolog, Explorator

 


Părintele Iustinian
Documentaţia privind Legea 114/2007, prin care Schitul românesc „Prodromu” din Muntele Athos – Grecia, primeşte de la statul român o subvenţie anuală de 250.000 euro
Întocmită de părintele Iustinian la Muntele Athos, Arhiva Patriarhiei Române

Vizita Preşedintelui României, Dl. Prof. Univ. Dr. Emil Constantinescu

Până să începem intervenţiile oficiale, a rânduit Bunul Dumnezeu ca în luna mai 1997 să vină în vizită la Muntele Athos preşedintele României, dl. prof. dr. Emil Constantinescu, căruia prezentându-i situaţia noastră, ne-a asigurat de tot sprijinul dânsului.

Mergând în ţară, am obţinut de la Preşedinţie o adresă către toate Arhivele Naţionale din ţară, ca să ni se dea concursul necesar, eliberându-ni-se còpii de pe actele de proprietate ale Schitului. Acest lucru a fost posibil într-un timp relativ scurt, de circa 2-3 luni de zile.

Odată obţinute actele de proprietate, urma să facem investigaţiile necesare, ca să ştim în ce situaţie se află proprietăţile Schitului în localităţile respective.

(...)

Întâlniri oficiale, la nivel înalt, foarte importante

Domnii deputaţi, ştiind că eu sunt în măsură, ca reprezentant al Schitului Prodromu, cu relaţiile ce mi le creasem, să ajung la persoanele cele mai influente, în rezolvarea acestor probleme, mi-au propus să le vin în ajutor.

La începutul lunii iunie 2006 am mers în ţară şi cu ajutorul d.lui Acad. Virgil Cândea, pe 14 iunie 2006 m-am întâlnit cu noul Preşedinte al Academiei Române, dl. Acad. Ionel Haiduc, om de mare cultură, care cunoştea situaţia de la Muntele Athos, dar din cele ce i-am explicat eu, a înţeles şi mai bine, şi a făgăduit că ne va sprijini cu toată autoritatea funcţiei ce o deţine, atunci când va fi chemat în Parlamentul României, la dezbaterile ce vor avea loc pentru susţinerea propunerii legislative, iniţiată de cei trei deputaţi PNL.

Păr. Stareţ Petroniu, pentru hotărârea şi bunăvoinţa Dlui Acad. Ionel Haiduc, cu care s-a angajat să ne sprijine, i-a trimis o frumoasă scrisoare de mulţumire.

Domnii deputaţi PNL mi-au spus că trebuie să fac tot posibilul să-l întâlnesc pe dl. Prim Ministru Călin Popescu Tăriceanu, pentru că de el depinde, în primul rând, alocarea banilor necesari prevăzuţi în „propunerea legislativă” pentru Schitul Prodromu.

Ca să ajung la dânsul m-am gândit că cel mai bine mă poate ajuta fostul Preşedinte al României, dl. prof. univ. dr. Emil Constantinescu, care l-a avut, în timpul guvernării sale, ca Ministru al Industriilor.

Bunul Dumnezeu a rânduit să rămân cu dl. Preşedinte, de când a fost în vizită la Prodromu, într-o legătură caldă şi de suflet, pentru restul timpului. De trei-patru ori pe an, vorbeam cu dânsul la telefon, iar la Crăciun şi la Sfintele Paşti îi adresam urările cuvenite.

Am luat legătura cu dânsul şi, în ziua de 19 iunie 2006, m-a primit la reşedinţa sa personală din strada Pictor Mirea nr. 4, unde timp de circa 40 de minute am putut discuta despre situaţia noastră de la Muntele Athos şi ce dorim să realizăm pe linie economică, cu ajutorul parlamentarilor şi a Societăţii Civile.

Cunoscând şi înţelegând bine cum trebuie să decurgă lucrurile, în prezenţa mea a încercat să vorbească la telefon cu Primul Ministru Călin Popescu Tăriceanu, însă directoarea de cabinet i-a răspuns că în acel moment se găseşte într-o întâlnire oficială, dar imediat cum se va elibera, îi va face legătura cu dânsul.

Dl. Preşedinte Emil Constantinescu m-a asigurat că îi va explica Primului Ministru care este situaţia noastră la Muntele Athos, şi că trebuie să fim ajutaţi, îl va ruga să mă primească în audienţă şi că personal va trimite o scrisoare la Guvern, arătând cât de important este ca Schitul românesc Prodromu să-şi poată continua menirea sa, de prezenţă românească, în Centrul Ortodoxiei, care este Muntele Athos.

În aceeaşi zi, secretara dlui Emil Constantinescu m-a anunţat că sunt programat în audienţă la Primul Ministru în ziua de 21 iunie 2006, la ora 17.00.

Miercuri, 21 iunie 2006, la ora 17.00 eram în salonul de aşteptare pentru audienţe, la Primul Ministru, unde am aşteptat aproape o oră, până ce s-a eliberat dintr-o întâlnire oficială, care a durat mai mult decât fusese programată.

Dl. Prim Ministru Tăriceanu m-a primit cu bunăvoinţă şi cu deschiderea cuvenită. După introducerea protocolară, am trecut la fondul problemei, dar nu m-a lăsat să vorbesc prea mult, spunând că: „Eu cunosc situaţia dumneavoastră din mai multe surse, dar cu două zile înainte mi-a explicat la telefon dl. Preşedinte Emil Constantinescu, care a fost la Muntele Athos, cum se prezintă lucrurile în cazul dumneavoastră, şi am zis aşa. Guvernele se schimbă, azi sunt eu, mâine vor veni alţii la guvernare, iar dumneavoastră veţi continua să staţi cu mâna întinsă la capul podului, cerând milă de la toţi. Eu doresc să se aprobe în Parlament o lege prin care să vi se rânduiască o subvenţie anuală pentru totdeauna, ca dumneavoastră să aveţi asigurată existenţa zilei de mâine şi să nu mai depindeţi de nimeni”.

I-am mulţumit călduros, i-am oferit în dar o Icoană cu Maica Domnului „Prodromiţa”, format mare, m-am fotografiat cu dânsul, l-am invitat să ne viziteze la Muntele Athos şi respectuos mi-am luat la revedere.

În continuare, s-a petrecut un lucru foarte important

În seara aceleiaşi zile, dl. Prim Ministru Tăriceanu a avut o întâlnire cu şefii de filiale PNL, iar la un local unde au mâncat a stat la masă împreună cu dl. dep. Cătălin Micula şi cu soţia acestuia Cristina. Dl. Prim Ministru i-a spus d-lui Dep. Cătălin Micula că s-a întâlnit cu mine şi că poate să înainteze la Parlament „propunerea legislativă”.

După ce am avut ultimele două întâlniri, mi-am dat seama şi am înţeles foarte bine că cheia succesului următoarelor demersuri a avut-o Dl. Preşedinte Emil Constantinescu, care a limpezit gândirea şi a determinat poziţia Primului Ministru Tăriceanu, îndemnându-l să trimită la Senat punctul de vedere al Guvernului, că susţine adoptarea „propunerii legislative” înaintată de cei trei deputaţi PNL.