EMIL CONSTANTINESCU
Preşedinte Profesor, Rector Lider civic Geolog, Explorator

 


Mihai Gheorghiu
Anamneza eului meu
Culegere de articole, eseuri şi reportaje personale publicate de-a lungul timpului

S-a scris, se scrie şi cu siguranţă se va mai scrie despre Forumul Presei de Pretutindeni, desfăşurat la Bucureşti şi Sinaia în perioada 19-24 octombrie a.c. (1999). Desigur că nu ar fi corect să nu menţionez şi mai ales intervenţia benefică a domnului Preşedinte Emil Constantinescu, sub egida căruia s-a desfăşurat de altfel Forumul!

(...)

Printre alte discuţii şi consultări avute cu reprezentanţii Puterii de la Bucureşti, aş menţiona în mod favorabil convorbirile cu Preşedintele Emil Constantinescu care, deşi supus pur şi simplu unui tir continuu de întrebări, a făcut faţă cu succes acestora răspunzând cu calm, politeţe şi de cele mai multe ori concret. Spun asta ţinând seama de faptul că uneori Preşedintele a fost nevoit, prin contextul situaţiei, să justifice intervenţia sau neintervenţia sa directă în rezolvarea unor probleme. Din nefericire unii au uitat faptul în sine că Domnia Sa este preşedinte şi nu dictator, având puteri limitate şi controlate direct de Senat, Parlament etc... La acest punct unii jurnalişti au dat dovadă de o acută necunoştinţă de cauză cu privire la noul sistem politic din România, respectiv a puterilor şi prerogativelor limitate de care se bucură un preşedinte într-un real sistem democratic, pe care actualmente România doreşte să şi-l adopte.

Personal, mi-am permis să-l întreb pe domnul Preşedinte care este poziţia sa în raport cu situaţia critică în care continuă să se gîsească eroul contemporan, Ilie Ilaşcu şi dacă nu cumva şi dumnealui, precum majoritatea factorilor internaţionali de pretutindeni, tinde să minimalizeze această problemă, din motive pe care noi precum şi marea majoritate nu le cunoaştem şi mai ales nu le putem înţelege? Preşedintele s-a arătat contrariat de faptul că mass media de pretutindeni nu cunoaşte intervenţiile sale în acest sens, printre care şi o deplasare directă la faţa locului precum şi multe alte intervenţii pe cale diplomatică efectuate la diverse foruri şi nivele de stat! În acelaşi timp, m-a asigurat că situaţia Cazului Ilie Ilaşcu se află pe agenda sa de lucru pe un loc primordial!

Din discuţiile purtate cu Preşedintele României am rămas cu o impresia favorabilă asupra bunelor sale intenţii (...)