EMIL CONSTANTINESCU
Preşedinte Profesor, Rector Lider civic Geolog, Explorator

 


Valeriu Stoica
Provocări liberale
Valeriu Stoica în dialog cu Dragoş Paul Aligică, Ed. Humanitas

(...) Vreau să vă spun că am avut o relaţie foarte bună până în vara lui 2000 şi că Emil Constantinescu va rămâne în istoria acestei perioade postdecembriste ca un om politic foarte important. Câteva elemente îi conturează rolul pe care l-a avut în politica României.

Mai întâi, în perioada 1996-2000 s-a situat, în mod constant, consecvent şi ferm, de partea forţelor democratice, este unul din artizanii construcţiei CDR, a fost tot timpul prezent în evenimentele care au marcat evoluţia democraţiei în România, a fost primul candidat la preşedinţia României al CDR în 1992, a fost practic o soluţie care a menţinut unitatea CDR în 1992 şi trebuie să-i recunoaştem capacitatea foarte mare de negociere şi, ulterior, în unele momente, rezistenţa foarte mare la uzura politică.

Între 1992-1996, când foarte mulţi îşi pierduseră încrederea în el, Emil Constantinescu a avut capacitatea să reziste şi să rămână foarte ancorat în CDR, fiind şi numit de altfel preşedintele ei. Chiar dacă atunci a fost supus la atacuri din partea unor parteneri din CDR, a crezut şi a sperat că va câştiga şi acestea, credinţa şi speranţa, s-au şi confirmat în alegerile din 1996.

Şi chiar dacă ar fi să ne gândim doar la faptul că a câştigat alegerile din 1996, tot ar fi suficient pentru a spune că Emil Constantinescu marchează această perioadă a istoriei politice postdecembriste din România, pentru că a devenit primul preşedinte nelegat de structurile comuniste. Este, dacă vreţi, singura perioadă în care România a avut un preşedinte şi o guvernare complementare, de natură să justifice funcţionarea democraţiei în România. Pentru că alternanţa la putere din 1996, care s-a făcut şi cu contribuţia decisivă a lui Emil Constantinescu, a validat sistemul democratic din România. În aprecierea criteriilor de aderare la UE, criteriul politic este fundamental. Aşadar, Emil Constantinescu are în construcţia democraţiei în România un rol care nu i se poate nega.