Emil Constantinescu in vizita in orasul Satu Mare

În zilele de 15 – 16 aprilie 2004, Preşedintele Acţiunii Populare, domnul Emil Constantinescu, s-a aflat în vizită în oraşul Satu Mare.

Joi, 15 aprilie a.c., domnul Constantinescu s-a întâlnit cu membrii Biroului Municipal al AP Satu Mare. În după amiaza aceleiaşi zile, la Filarmonica din Satu Mare, domnul Emil Constantinescu şi-a lansat volumul Timpul dărâmării, timpul zidirii, volumul fiind prezentat de poetul şi jurnalistul Dorin Sălăjan.

Vineri, 16 aprilie a.c., preşedintele Acţiunii Populare a avut o întâlnire cu membrii Comitetului Judeţean al AP Satu Mare şi a susţinut o conferinţă de presă la care a prezentat un episod al vizitei sale în Satu Mare. Este vorba despre faptul că, după ce a fost invitat de o televiziune locală să acorde un interviu în direct, i s-au solicitat 300 USD, pe motiv că „astfel se procedează cu toată lumea”. Preşedintele Emil Constantinescu a refuzat, declarând că „este inadmisibil ca asemenea practici să existe în momente în care campania electorală încă nu a început” şi că domnia sa „nu a plătit şi nu va plăti niciodată bani pentru a apărea în presă”.

Comentând această situaţie, domnul Emil Constantinescu a apreciat că există riscul generalizării acestor acţiuni care periclitează grav libertatea presei în România. Există riscul denaturării dezbaterii politice şi al transformării acesteia într-o campanie electorală permanentă, lupta de idei şi programe fiind înlocuită de lupta între sume de bani. Astfel, aleşii locali care vor accepta aceste practici îşi vor folosi funcţiile nu pentru a acţiona în interesul cetăţenilor, ci pentru a-şi recupera banii investiţi.

Preşedintele Emil Constantinescu şi-a anunţat intenţia de a aborda problema îngrădirii libertăţii presei în România în vizita pe care urmează să o facă săptămâna viitoare în Statele Unite ale Americii.

16 aprilie 2004                                                                                                             Biroul de presă al Acţiunii Populare