Preşedintele Emil Constantinescu a prezidat trei şedinţe de Guvern în timpul mandatului său

Răspunzând întrebărilor venite din partea mai multor reprezentanţi ai mass media, cu privire la participarea şi prezidarea şedinţelor de Guvern de către preşedintele Emil Constantinescu, precizăm că în timpul mandatului său preşedintele Emil Constantinescu a prezidat 3 şedinţe de Guvern după cum urmează:

1. În data de 5 noiembrie 1998: Preşedintele Emil Constantinescu a folosit pentru prima dată prerogativa constituţională de a prezida şedinţele Guvernului. El a afirmat că a facut acest lucru la iniţiativa primului ministru, având în vedere că subiectul şedinţei Executivului era rezolvarea unor probleme economico-sociale de primă importanţă pentru ţară.

- A cerut măsuri ferme de reformă, dublate de măsuri de protecţie socială, deoarece Romania se afla într-o criză economică "extrem de gravă".

- A solicitat restructurarea neîntârziată a Ministerului Finanţelor şi a Fondului Proprietăţii de Stat.

- Ministerul Finanţelor trebuia să se restructureze astfel încât să aibă capacitatea de a colecta veniturile bugetare şi de a identifica progresele din economia românească.

- FPS trebuia să se debirocratizeze şi să disponibilizeze 500 de angajaţi. În termen de o săptămână FPS trebuia să prezinte Guvernului primele propuneri de închidere a intreprinderilor nerentabile pe care urma sa le aplice apoi cu acordul cabinetului Radu Vasile.

2. În data de 3 februarie 2000: Preşedintele Emil Constantinescu a condus şedinţa de Guvern în care s-au discutat Strategia economică şi Bugetul de Stat

-         Emil Constantinescu a anunţat, împreună cu premierul Mugur Isărescu, că s-a discutat proiectul strategiei economice a României pe termen mediu, cerută de Uniunea Europeană, precum şi proiectul Bugetului de Stat pe anul 2000.

-         Guvernul a aprobat o Hotărâre care stabilea cadrul de dezbatere şi acceptare de către societatea românească a strategiei economice. Această Hotărâre a instituit o comisie de fundamentare a prevederilor documentului. Emil Constantinescu: "E prima dată când nu se mai face un buget la întâmplare, pe baza cererilor ministerelor".

-         Legat de restrângerea cheltuielilor bugetare, Emil Constantinescu a cerut restrângerea la jumătate a aparatului funcţionăresc la Palatul Victoria. Acelaşi lucru urma să se întâmple şi la nivelul ministerelor.

-         Emil Constantinescu a declarat că este de datoria tuturor demnitarilor să explice cetăţenilor raţiunea hotărârilor Guvernului şi a solicitat "o totală transparenţă, inclusiv în privinţa Bugetului de Stat."

-         Ideea strategiei economice nu a fost impusă din exterior, ci s-a născut în cursul unei reuniuni cu şefii partidelor şi sindicatelor, la Cotroceni, în aprilie 1999. Potrivit lui Emil Constantinescu, această strategie marchează înaintarea ţării într-o etapă de dezvoltare şi nu doar într-una de restrângere de activitate economică.

-         În aceeaşi şedinţă de guvern prezidată de Emil Constantinescu s-a dat o forma finală hotărârii de creare a instituţiei unice care să se ocupe de problemele copiilor.

-         O altă hotărâre guvernamentală a instituit un grup interministerial de lucru pentru îndeplinirea condiţiilor de renunţare la procedura vizei de intrare în UE pentru cetăţenii români. Pentru aceasta era necesară securizarea frontierelor României şi blocarea traficului ilegal de bunuri şi persoane. În calitate de preşedinte al Comitetului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), Emil Constantinescu a cerut ca acest organism să fie informat periodic despre activitatea Comitetului.

3. În data de 9 mai 2000: Emil Constantinescu a prezidat şedinţa de Guvern unde s-a discutat:

- Proiectul Strategiei Naţionale de Dezvoltare Economică pe Termen Mediu a României convenit în cadrul Comisiei de fundamentare la care au participat reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, experţi ai partidelor parlamentare, sindicatelor, patronatelor, organizaţiilor neguvernamentale şi asociaţiilor profesionale, precum şi grupul de evaluare economică al Academiei Române. Strategia marca încheierea tranziţiei la economia de piaţă în România şi pregătirea aderării la Uniunea Europeană, ca urmare a deciziei Consiliului Uniunii Europene de la Helsinki din decembrie 1999 de a deschide negocierile de aderare cu România.

- salarizarea managerilor de întreprinderi mari şi mijlocii.

Pe întreaga perioadă a mandatului său, preşedintele Emil Constantinescu a avut întâlniri periodice, la Palatul Cotroceni şi Victoria, cu prim miniştrii Guvernului României, care aveau ca scop informarea reciprocă şi consultarea pe probleme de interes naţional.

Toate şedinţele de Guvern la care a participat preşedintele Constantinescu au avut ca teme probleme de importanţă naţională, pregătite în prealabil de experţi ai Preşedinţiei şi Guvernului, iar concluziile la care s-a ajuns au fost de fiecare dată consensuale.

Precizăm că pe toată perioada mandatului său, preşedintele Emil Constantinescu nu a făcut nici o declaraţie publică critică la adresa Primului Ministru sau a Guvernului României.

25 mai 2006

Director de Cabinet