EMIL CONSTANTINESCU

Președinte

Profesor, Rector

Lider civic

Geolog, Explorator

28 septembrie 2023

Invitat la cea de-a șasea ediție a Stress Congress, cu tema „Provocările digitalizării în managementul medical al stresului”, eveniment organizat de Fundaţia Ana Aslan Internaţional sub înaltul patronaj al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, se adresează participanţilor la masa rotundă „Managementul stresului şi politicile publice în contextul digitalizării”.

16–21 septembrie 2023

Participă la Summit-ul Mondial al Păcii, organizat de Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL) la Seul (Coreea de Sud).

14 septembrie 2023

Deschide lucrările ediţiei a VI-a a Şcolii anuale de studii bizantine şi postbizantine, cu tema „Război şi pace în Bizanţ”, organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) în parteneriat cu Universitatea „Aristotel” din Salonic.

5 septembrie 2023

Este invitat la întâlnirea aniversară a promoției 1993 a Facultății de Teologie Ortodoxă, revenită în cadrul Universității din București în mandatul său de rector al UB și președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România (1992–1996).

4 septembrie 2023

Ţine discursul inaugural la ediţia a IV-a a Școlii anuale interdisciplinară de greacă veche, egiptologie și limbi orientale, cu tema „Viciu și virtute în antichitate”, organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) în parteneriat cu Institutul Culturilor Mediteraneene și Orientale al Academiei de Științe a Poloniei și cu Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.

27 august 2023

Este invitat la concertul de deschidere a Festivalului George Enescu, la Sala Palatului.

24 august 2023

Participă, on-line, la şedinţa Comitetului Director al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă (WAAS).

22 august 2023

Ia cuvântul la lansarea volumului „Libertate şi evoluţie”, autor Adrian Bejan, profesor universitar la Universitatea Duke, Carolina de Nord, SUA.

21 iulie 2023

Îl primeşte pe prof. dr. Ivan Ilchev, specialist în istorie recentă la Facultatea de Istorie a Universității „Sf. Kliment Ohridski” din Sofia, cu care Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) semnează un memorandum în vederea demarării colaborării științifice aprofundate.

14 iulie 2023

Participă la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a Franţei.

1 iulie 2023

La invitaţia directorului Muzeului Brukenthal, Alexandru Constantin Chituță, susţine conferinţa „Sibiu, model cultural european. Cum a influenţat viaţa mea”, în Salonul de muzică al Palatul Brukenthal.

28 iunie 2023

Participă la manifestările organizate de Ambasada Statelor Unite ale Americii, cu prilejul Zilei Independenței.

27 iunie 2023

Ia parte la evenimentul aniversar dedicat împlinirii a 20 ani de activitate a CERTIND.

17 iunie 2023

TVR1 difuzează interviul acordat Cameliei Csiki, realizatoarea emisiunii „Ora regelui”, cu ocazia vizitei în România a Regelui Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

13 –16 iunie 2023

Participă la Oslo Freedom Forum, eveniment în cadrul căruia se decernează anual Premiul Internațional Václav Havel pentru Disidență Creativă. Juriul, din care face parte, i-a desemnat câștigători în 2023 pe caricaturistul politic nicaraguan Pedro X. Molina, romancierul ugandez Kakwenza Rukirabashaija şi patru artiști ucraineni: regretatul dirijor Yuriy Kerpatenko, proiectul „Rezidențiat de Artă în Ocupație”, ilustratoarea Mariia Loniuk și proiectul de performanță „Stand Up for Ukraine”.

9 iunie 2023

Participă la prezentarea concluziilor finale privind exercițiul PSF Open prin Programul Orizont Europa, implementat în premieră, la nivelul Uniunii Europene, în România, program care pune accent pe reforma politicilor naționale în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, în vederea unei mai bune integrări în spațiul european al cercetării. Evenimentul este organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării la Academia de Studii Economice.

8 iunie 2023

Ia cuvântul în deschiderea mesei rotunde „Patrimoniul național natural și cultural – sursă a dezvoltării durabile a regiunilor țării”, eveniment din cadrul proiectului „Dobrogea, martor al civilizaţiilor milenare ale Levantului” al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.
Este prezent la conferința „Terra – planeta locuită – provocări climatice și crize energetice în secolul XXI”, susținută de acad. Nicolae Anastasiu în cadrul ciclului Conferinţelor Dalles, organizate de Academia Română.

2 iunie 2023

Se întâlneşte cu Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la recepţia oferită de preşedintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

31 mai 2023

Ca preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, este gazda primei conferințe din seria „The Culture of Law in the History of Levant and the Middle East” coordonată de dr. Cătălin Ştefan Popa.

27 mai 2023

Este invitat să se adreseze participanţilor la conferinţa TEDx Cornişa, la Târgu Mureș.
Lansează cartea „Parteneriatul Strategic România - SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3”, împreună cu autoarea acesteia, Laura Ganea, la Teatrul Naţional Târgu Mureş.

25 mai 2023

Lansează cele două volume de dezbateri şi eseuri „Lumea post-pandemie între război şi pace”, coordonate împreună cu dr. Oana Elena Brânda, la Salonul internaţional de carte Bookfest.

18 mai 2023

Participă la Seara Palatului Elisabeta dedicată Republicii Moldova.

17 mai 2023

Deschide lucrările conferinţei internaţionale „Textile şi război în Europa şi Mediterana, din Preistorie până în Antichitatea târzie”, organizate de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.

11 mai 2023

Se întâlneşte cu ambasadorul Ucrainei, Ihor Prokopchuk.

10 mai 2023

De Ziua regalităţii, la invitaţia Casei Majestăţii Sale, asistă la ceremonia militară de la statuia Regelui Carol I, din faţa Bibliotecii Centrale Universitare.

27 aprilie 2023

Este prezent la conferința Asociației Române pentru Clubul de la Roma, găzduită de Banca Naţională a României.
La invitaţia ambasadoarei SUA, Kathleen Ann Kavalec, participă la evenimentul dedicat împlinirii a 30 de ani de existenţă în România a programului Fulbright.

26 aprilie 2023

Participă la ceremonia acordării titlului Doctor Honoris Causa academicianului Ionel Haiduc, de către Universitatea din București.

22 aprilie 2023

Participă la şedinţa Adunării Generale a Jockey Club.
Vizitează Art Safari, expoziţie ce găzduieşte singurul tablou al lui Tiziano Vecellio pe care România îl deține, „Ecce Homo”, care a fost furat de la Sibiu în 1968, recuperat și readus în România după 30 de ani, în timpul mandatului său prezidenţial.

10–11 aprilie 2023

Ia cuvântul la conferinţa „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, desfăşurată la Timişoara.
Lansează volumul „Parteneriatul Strategic România - SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3”, împreună cu autoarea acestuia, Laura Ganea, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara.

6 aprilie 2023

Se întâlneşte, la Bucureşti, cu Petru Lucinschi, preşedintele Republicii Moldova 1997–2001.

4 aprilie 2023

Asistă la comunicarea ştiinţifică „Libertate, frumuseţe, evoluţie, natură” prezentată de prof. dr. Adrian Bejan de la Universitatea Duke – SUA, la Academia Română.
Participă la lansarea ediţiei în limba română a cărţii „Libertate şi evoluţie”, autor prof. dr. Adrian Bejan, la Librăria Humanitas.
Este invitat la ceremonia de recunoaștere onorifică a companiilor şi instituţiilor implicate în sprijinirea Ucrainei, prin donaţii, în anul 2022.

14–17 martie 2023

Invitat la a 26-a ediţie a Forumului Economic Eurasiatic de la Istanbul, este keynote speaker la „Panelul înțelepților", care reunește foști șefi de stat și de guvern în cadrul unei sesiuni de discuții despre peisajul geopolitic actual, după un an de la începutul războiului din Ucraina.

8–13 martie 2023

Participă la a X-a ediţie a Global Baku Forum, cu tema „Lumea de astăzi: provocări şi speranţe”.

28 februarie–4 martie 2023

Participă la simpozionul organizat la Universitatea Sapienza din Roma, de către Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală (IPCGE), în proiectul de constituire a unui curriculum comun pentru pace pornind de la „Acordurile Abraham”.

20 februarie 2023

Este vorbitor principal la sesiunea de închidere a conferinţei Bucharest Model NATO, la Palatul Parlamentului. Pentru tinerii care doresc să îşi însuşească şi dezvolte cunoştinte utile din domeniul diplomației, la BMNATO sunt simulate întâlnirile din cadrul Organizației Tratatului Nord Atlantic.

15–19 februarie 2023

Invitat la „Forumul Global pentru Democrație și Pace”, organizat de Institutul de Diplomație Culturală (ICD) de la Berlin, ţine un discurs despre rolul pe care valorile democratice și demnitatea persoanei îl joacă în gestionarea provocărilor secolului XXI.

9–14 februarie 2023

Se află la Dubai, la invitaţia Coaliției Interparlamentare pentru Etică Globală (IPCGE), în proiectul de constituire a unui curriculum comun pentru pace pornind de la „Acordurile Abraham”.

2 februarie 2023

Îl primeşte pe Chiril Gaburici, fost prim-ministru al Republicii Moldova (2015), ministru al Economiei și Infrastructurii (2018-2019).

31 ianuarie 2023

Ia parte la evenimentul aniversar dedicat împlinirii a 50 ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional și la Banca Mondială, găzduit de Banca Naţională a României.
Participă la Gala Cercetării Românești, organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la Ateneul Român.

19 ianuarie 2023

Participă la Gala Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), organizată în parteneriat cu Banca Naţională a României.