EMIL CONSTANTINESCU

Președinte

Profesor, Rector

Lider civic

Geolog, Explorator 

12 iulie 2019

Participă la evenimentele organizate la Ambasada Republicii Franceze, cu ocazia Zilei Naționale.

Ia parte la concertul extraordinar de la Ateneul Român dedicat încheierii mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

8 iulie 2019

Participă la conferința „Institutul Clinic Fundeni –60 de ani de activitate medicală”, la Palatul Parlamentului.

10 – 11 iunie 2019 

În sesiunea inaugurală a celui de-al 43-lea Congres al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe desfășurat la Salonic (Grecia), ține discursul “Miturile Greciei Antice și educația bazată pe cunoașterea naturii umane”.Prezintă comunicarea “Managementul inteligent al resurselor minerale ca fundament al strategiei de dezvoltare durabilă”, în cadrul primei sesiuni plenare.

6 iunie 2019

De Ziua Eroilor, depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut și ia parte la ceremoniile militară și religioasă dedicate eroilor neamului, în Parcul Carol I.

4 iunie 2019

În Aula Magna a Academiei Române, lansează volumul“Resurse energetice”, ultimul al trilogiei “Resursele minerale ale României”, coordonat împreună cu acad. Nicolae Anastasiu.

2 iunie 2019

Este invitatul lui George Grigoriu, realizatorul emisiunii “Realitatea spritual㔠difuzată de Realitatea TV.

31 mai 2019 

Se întâlnește cu Sanctitatea Sa Papa Francisc, aflat în vizită în România, la Palatul Cotroceni și Catedrala Neamului.

Participă la edițiile speciale ale TVR și Digi 24, dedicate vizitei Suveranului Pontif.

20 – 21 mai 2019

Prezintă Inițiativa Levant pentru Pace Globală în Parlamentul francez, în cadrul unui eveniment organizat de Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală și Academia Mondială de Artă și Știință. La sediul UNESCO din Paris, participă la International Day of Vesak.

17 mai 2019

La Muzeul Național de Geologie, are loc vernisajul expozitiei “Artefacte minerale, pietre prețioase și semiprețioase. Colecția Emil Constantinescu”.

14 mai 2019

Ține un discurs la conferința “30 years on: Lessons from the past, challenges of the present, inspiring the future”, organizată la București de Ministerul român al Afacerilor Externe, Institutul Aspen, European Endowment for Democracy și German Marshall Fund of the United States. 

8 - 9mai 2019

La conferința internațional㠓Redescoperirea patrimoniului cultural comun în zona Mării Negre”,organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în parteneriat cu GeoEcoMar, la Palatul Parlamentului, ține discursurile “Identitate comună la Marea Neagr㔠și “Dialogul cultural și diplomația la Marea Neagră”.

20 aprilie 2019

Este vorbitor principal la dezbaterea “Demnitatea umană și responsabilitatea creștină”, organizată de Asociația Națională pentru Apărarea Libertății Religioase “Conștiință și Libertate” și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

17 aprilie 2019 

Participă la vernisajul expoziției“Rezistența anticomunistă de la Nucșoara – portrete de familii”, realizată de Ioana Voicu Arnăuțoiu, la Teatrul Național I. L. Caragiale.

6 – 8 aprilie 2019

Ia parte la ședința anuală a conducerii Bibliotecii din Alexandria. La Cairo, este primit de președintele Egiptului, la Palatul Al-Ittihadiya.

2 aprilie 2019

Ia parte la sesiune comună solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO.

1 – 2 aprilie 2019

Ca președinte al Fundației române pentru Democrație, organizează conferința “30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est. Rolul diplomației culturale în dezamorsarea conflictelor înghețate”, cu sprijinul Guvernului României, în cooperare cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Senatul României și Ministerul Afacerilor Externe. La trei decenii de la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est, conferința a pus în lumină importanța liderilor care au schimbat istoria în 1989 și a împărtășit experiența lor nemijlocită în procesul de tranziție de la comunism la democrație, precum și în gestionarea conflictelor în cursul acestei tranziții.Au fost prezenți Viktor Yushchenko, președintele Ucrainei 2005-2010, Petru Lucinschi, președintele Republicii Moldova 1997-2001, Petăr Stoyanov, președintele Bulgariei 1997-2002, Mladen Ivanic, membru al Colegiului Președinției Bosniei și Herțegovinei 2014-2018, Djoomart Otorbaev, prim-ministru al Kârgâzstan 2014-2015. Printre invitații străini s-au numărat Irina Vereshchuk, președinta International Centre for Baltic-Black Sea Studies and consensus practices, Garry Jacobs, CEO al Academiei Mondiale de Artă și Știință, Shoshana Bekerman, directoarea Inter Parliamentary Coalition for Global Ethics, Akkan Suver, președintele Marmara Group Foundation, Man Hee Lee, președintele Alianței Religiilor pentru Pace (HWPL) din Coreea de Sud. Sesiunea inaugurală a avut loc în Sala de Plen a Senatului de la Palatul Parlamentului, iar lucrările conferinței s-au desfășurat în Sala Oglinzilor a Palatului Regal din București, unde a fost lansată o emisiune filatelică dedicată conferinței și a avut loc vernisajul expoziției „România – un tezaur european”. 

21 martie 2019 

Organizează, la sediul Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, atelierul exploratoriu “Trieste 2020 – capitală europeană a științei. Implicarea României în proiectele europene de cercetare științifică”, cu participarea uneidelegații a Euroscience Open Forum Triestecompusă din prof. Stefano Fantoni, dr. Elisabetta Gregoric și prof. Rodica Toader.

17 martie 2019

Aflat în capitala Azerbaidjanului, ia parte la reuniunea specială a Academiei Mondiale de Artă și Științ㠄Global leadership in the 21st century”, ca moderator al sesiunii “Conducerea globală: realizările anterioare și viitoarele provocări”.

14 – 16 martie 2019

Participă la VII Global Baku Forum “A New Foreign Policy”. Ține un discurs la panelul “The role of science and culture in contemporary decisions making” moderat de Harold Varmus, laureat al premiului Nobel.

11 martie 2019

Participă la ceremonia conferirii titlului de Doctor Honoris Causa de către SNSPA prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

7 martie 2019

Susține discursul „Educația pentru cultura păcii și obiectivele de dezvoltare durabilă: lecții din istoria Levantului pentru prevenirea conflictelor viitoare” în cadrul conferinței „Inițiativa Levant pentru Pace Global㔠organizată în Senatul Italiei, la Palazzo Giustiniani din Roma.

25 - 26 februarie 2019

Participă, la Skopje, la masa rotundă la nivel înalt "Values based leadership - from principles to action" și la comemorarea președintelui  Boris Trajkovski, evenimente

organizate la 15 ani de la tragica sa moarte de Guvernul Republicii Macedonia și Fundația Internațională Boris Trajkovski.

6 – 8 februarie 2019

Participă, în calitate de invitat de onoare, la a 22-a ediție a Eurasian Economic Summit desfășurat la Istanbul (Turcia).

5 februarie 2019

Este vorbitor principal la dezbaterea „Analiza resurselor naturale, minerale, de mediu și financiare ale României la nivelul anului 2018”, organizată la Banca Națională a României în cadrul demersului „Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România – Orizont 2040” inițiat de Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale.

2 februarie 2019 

Participă la spectacolul organizat la Ateneul Român, cu ocazia Anului Nou Chinezesc, de Casa Româno – Chineză și Ambasada Republicii Populare Chineze.

1 februarie 2019

Susține conferința „Teatrul, ca o conștiință a umanității”, în cadrul Galei aniversare organizate cu prilejul împlinirii a 70 de ani de existență a Teatrului Alexandru Davila din Pitești.

26 – 27 ianuarie 2019

Susține discursul “O viziune globală și strategia de dezvoltare pe termen lung a României: fundamentul bunei guvernări la nivel național și local”, la Întâlnirea anuală publică deschis㠓România și convergențele viitorului” organizată de Asociația Strategia Dezvoltării României – Regiunea Dobrogea, la Casa de Cultură din Constanța.

Ia cuvântul la Întâlnirea profesională dedicată demarării Proiectului de țar㠖 Inițiativa Dobrogea, la Casa de Cultură din Constanța.

24 ianuarie 2019

Participă la celebrarea a 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, în Piața Unirii din municipiul Focșani.

21 ianuarie 2019

Postul de radio catolic Radio Maria difuzează un interviu cu președintele Emil Constantinescu, despre vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, din 7 – 9 mai 1999.

15 ianuarie 2019

Deschide lucrările mesei rotunde “Panait Istrati - scriitor național, scriitor levantin”, organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în parteneriat cu Asociația Prietenii lui Panait Istrati și Asociația Lingua Economica.

De Ziua Culturii Române, ia parte la conferința“Limba latină, prima instituție a Europei” susținută de Radu Boroianu și la recitalul de poezie "De la Ovidiu la Eminescu", la Teatrul Nottara.

13 ianuarie 2019

La invitația Federației Comunităților Evreiești din România, participă la concertul de Anul Nou “Regal muzical vienez”, la Templul Coral.

10 ianuarie 2019

Participă la concertul extraordinarsusținut la Ateneul Român de orchestra Uniunii Europene și corul Filarmonicii George Enescu, cu ocazia preluării PreședințieiConsiliului Uniunii Europene de către România.


8 ianuarie 2019

La invitația președintelui Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, Emil Burzo și a primarului Emil Boc, ține un discurs la ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare.