EMIL CONSTANTINESCU

Președinte

Profesor, Rector

Lider civic

Geolog, Explorator 

22 decembrie 2019

Este invitat de prim-ministrul Ludovic Orban la concertul vocal-simfonic Requiem de Mozart și vernisajul unei expoziții foto-documentare, la Ateneul Român, pentru a comemora jertfa eroilor care au murit pentru libertate și democrație în decembrie 1989.

Postul francez Europe 1 difuzează un interviu cu președintele Emil Constantinescu, în cadrul emisiunii „Les Carnets du monde”.

21 decembrie 2019

Participă la ședința solemnă a Parlamentului României consacrată depunerii jurământului de către președintele Klaus Iohannis.

19 decembrie 2019

Este invitatul ultimei ediții din acest an a emisiunii „Asta la revista mesei, nene”, realizată de Liviu Mihaiu la Radio Guerrilla.

18 decembrie 2019

La Colegiul Național „Sf. Sava” din București, participă la ceremoniadezvelirii plachetei dedicate memoriei elevei Diana Alexandra Donea, ucisă în Revoluția din decembrie 1989.

16 decembrie 2019

Ia parte la ședința solemnă comună a Camerelor Parlamentului, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția română din 1989.

Ține un discurs la Centenarul Uniunii Armenilor din România, la Palatul Parlamentului.

Participă la Adunarea generală  a Asociației Române pentru Clubul de la Roma (ARCoR).

14 decembrie 2019

Adresează un  mesaj video participanților la Forumul „30 de ani de libertate”, desfășurat în  Aula Universității Tehnice din Timișoara 

10 decembrie 2019

La Banca Națională a României, prezintă ultimul volum al trilogiei „Resursele minerale ale României”, alături de acad. Nicolae Anastasiu și participă la lansarea cărții „România în timpul administrației Emil Constantinescu” scrisă de istoricul Alex Mihai Stoenescu.

9 decembrie 2019

Ia cuvântul la lansarea cărții „Despovărarea” de Radu Boroianu, eveniment organizat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.  

2 decembrie 2019

Ia parte la ședința solemnă comună a Parlamentului României dedicată Zilei Naționale.

1 decembrie 2019

Participă la recepția oferită de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Palatul Cotroceni.

22 noiembrie 2019

Îi acordă un interviu jurnalistului Cristian Unteanu, pentru „Adevărul live”.

Ia cuvântul la lansarea cărții „România în timpul Administrației Emil Constantinescu” de Alex Mihai Stoenescu, la Târgul de carte Gaudeamus.

20 noiembrie 2019

La împlinirea vârstei de 80 de ani, este sărbătorit la Ateneul Român printr-un concert aniversar susținut de Camerata Regală, în prezența custodelui Coroanei, Margareta și a principelui Radu, a sute de foști colegi, discipoli, prieteni, colaboratori, reprezentanți ai cultelor, ai Academiei Române și mediului universitar, membri ai corpului diplomatic, foști deținuti politici, artiști.Cu această ocazie se lansează volumul „Emil Constantinescu 80 – Om de știință. Om de stat. Mărturii”.

19 noiembrie 2019

La doi ani de la înființare, prezintă raportul de activitate și stadiul amenajării Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

17 noiembrie 2019

Este invitatul Florentinei Fântânaru, realizatoarea emisiunii „De-a viața ascunselea” difuzată de Antena 3.

13 – 16 noiembrie 2019

La Belgrad (Serbia), paricipă la Adunarea generală și ședința Consiliului de administrație ale Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS) și la ședința Comitetului Director al World University Consortium (WUC).

8 – 9 noiembrie 2019 

La invitația Academiei de Diplomație Culturală din Berlin, participă la „Berlin Wall 30 - From the Divided to the City of Freedom”.

31 octombrie 2019

Deschide lucrările ediției a II-a a Stress Congress, “Stres și longevitate”, la Palatul Parlamentului.

30 octombrie 2019 

Participă la Gala Laureaților Topului Firmelor din Capitală, organizată de Camera de Comerț și Industrie București.

22 – 23 octombrie 2019

La Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, participă la simpozionul „Geoștiințele în secolul XXI”, care îi este dedicat cu ocazia celei de-a 80-a aniversări. Programul cuprinde trei prezentări plenare –  susținute de acad. Nicolae Panin, președintele Secției Geonomie a Academiei Române, acad. Nicolae Anastasiu, vicepreședintele Comitetului Național al Geologilor din România și prof. Mihai Ducea, Universitatea din Arizona, SUA –  și șase sesiuni științifice, la care sunt prezentate 56 de lucrări elaborate de geologi români din țară și străinătate, precum și colaboratori străini. Organizatorii simpozionului sunt Facultatea de Geologie și Geofizică, Institutul de Cercetare al Universității din București, GeoEcoMar și Institutul Geologic al României.

21 octombrie 2019

În calitate de invitat de onoare al “World Petroleum Council Expert Workshop”, al doilea eveniment organizat în România sub auspiciile Consiliului Mondial al Petrolului, după Congresul Mondial din 1979 de la București, adresează participanților discursul de deschidere.

19 octombrie 2019

La invitația MS Margareta, Custodele Coroanei, participă la ceremonia funerară a reînhumării osemintelor Reginei-Mamă Elena a României, la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.

14 octombrie 2019

La Drobeta Turnu Severin, ia parte la dezvelirea bustului Seniorului Corneliu Coposu, amplasat în Parcul General Dragalina și la lansarea cărților „Mărturiile lui Nicolae Ciurică, ultimul partizan în viaț㔠și „Fruntașii generației Marii Uniri, martirizați de regimul comunist”, evenimente organizate de AFDPR.

9 octombrie 2019

Participă la inaugurarea noului sediu al Rectoratului Universității din București.

3 octombrie 2019

Este keynote speaker la High Level Roundtable Forum “Turning swords into ploughshares mobilizing parliamentarians and civic leaders to implement the culture of peace and SDG’s through legislation” organizat de Inter Parliamentary Coalition for Global Ethics și Multi Track Councilla Consiliul Europei din Strasbourg (Franța).

Aduce un omagiu ostașilor români care au luptat alături de Antanta în Primul război mondial, decedați în lagărele germane din Alsacia, înmormântați în cimitirul Soultzmatt.

30 septembrie 2019

Participă la funeraliile lui Jacques Chirac, președintele Franței 1995–2007, la biserica Saint Sulpice din Paris, alături de foști și actuali șefi de stat. Se întâlnește cu președintele Emmanuel Macron, la Palatul Elysee.

27 septembrie 2019

Iacuvântul în deschiderea lucrărilor celui de-al XIX-lea simpozion internațional“Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură”, desfășurate în sala Filarmonicii Pitești.

26 septembrie 2019

Participă la forumul Grupului de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabil㠓Către o Europă durabilă până în 2030”, în Aula Carol I a Camerei de Comerț București.

19 septembrie 2019 

Se întâlnește cudr. Hans Martin Sieg, directorul Fundației Konrad Adenauer în România și Republica Moldova.

Participă la recepția oferită de ambasadoarea Chinei cu ocazia Zilei naționale.

18 septembrie 2019

La invitația rectorului Mircea Dumitru, participă la ședința Senatului Universității din București, al cărui președinte de onoare este.

5 septembrie 2019  

Deschide lucrările ediției a II-a aȘcolii Anuale de Studii Bizantine, cu tema „Stabilitate și schimbare la granițele Imperiului Bizantin și ale civilizației post-bizantine”, organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului înSala de lectură a Facultății de Litere a Universității din București. 

4 septembrie 2019 

Participă la lansarea volumului “Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene” de academician Emil Condurachi, la Facultatea de Drept a Universității din București.

2 septembrie 2019

Ia parte la lucrările Congresului de studii sud-est europene, în Aula Magna a Facultății de Drept a Universității din București.

26 august 2019

La invitația ministrului Afacerilor Externe, participă la sesiunea de deschidere a Reuniunii anuale a diplomației române.

12 iulie 2019

Participă la evenimentele organizate la Ambasada Republicii Franceze, cu ocazia Zilei Naționale.

Ia parte la concertul extraordinar de la Ateneul Român dedicat încheierii mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

8 iulie 2019

Participă la conferința „Institutul Clinic Fundeni –60 de ani de activitate medicală”, la Palatul Parlamentului.

10 – 11 iunie 2019 

În sesiunea inaugurală a celui de-al 43-lea Congres al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe desfășurat la Salonic (Grecia), ține discursul “Miturile Greciei Antice și educația bazată pe cunoașterea naturii umane”.Prezintă comunicarea “Managementul inteligent al resurselor minerale ca fundament al strategiei de dezvoltare durabilă”, în cadrul primei sesiuni plenare.

6 iunie 2019

De Ziua Eroilor, depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut și ia parte la ceremoniile militară și religioasă dedicate eroilor neamului, în Parcul Carol I.

4 iunie 2019

În Aula Magna a Academiei Române, lansează volumul“Resurse energetice”, ultimul al trilogiei “Resursele minerale ale României”, coordonat împreună cu acad. Nicolae Anastasiu.

2 iunie 2019

Este invitatul lui George Grigoriu, realizatorul emisiunii “Realitatea spritual㔠difuzată de Realitatea TV.

31 mai 2019 

Se întâlnește cu Sanctitatea Sa Papa Francisc, aflat în vizită în România, la Palatul Cotroceni și Catedrala Neamului.

Participă la edițiile speciale ale TVR și Digi 24, dedicate vizitei Suveranului Pontif.

20 – 21 mai 2019

Prezintă Inițiativa Levant pentru Pace Globală în Parlamentul francez, în cadrul unui eveniment organizat de Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală și Academia Mondială de Artă și Știință. La sediul UNESCO din Paris, participă la International Day of Vesak.

17 mai 2019

La Muzeul Național de Geologie, are loc vernisajul expozitiei “Artefacte minerale, pietre prețioase și semiprețioase. Colecția Emil Constantinescu”.

14 mai 2019

Ține un discurs la conferința “30 years on: Lessons from the past, challenges of the present, inspiring the future”, organizată la București de Ministerul român al Afacerilor Externe, Institutul Aspen, European Endowment for Democracy și German Marshall Fund of the United States. 

8 - 9mai 2019

La conferința internațional㠓Redescoperirea patrimoniului cultural comun în zona Mării Negre”,organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în parteneriat cu GeoEcoMar, la Palatul Parlamentului, ține discursurile “Identitate comună la Marea Neagr㔠și “Dialogul cultural și diplomația la Marea Neagră”.

20 aprilie 2019

Este vorbitor principal la dezbaterea “Demnitatea umană și responsabilitatea creștină”, organizată de Asociația Națională pentru Apărarea Libertății Religioase “Conștiință și Libertate” și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

17 aprilie 2019 

Participă la vernisajul expoziției“Rezistența anticomunistă de la Nucșoara – portrete de familii”, realizată de Ioana Voicu Arnăuțoiu, la Teatrul Național I. L. Caragiale.

6 – 8 aprilie 2019

Ia parte la ședința anuală a conducerii Bibliotecii din Alexandria. La Cairo, este primit de președintele Egiptului, la Palatul Al-Ittihadiya.

2 aprilie 2019

Ia parte la sesiune comună solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO.

1 – 2 aprilie 2019

Ca președinte al Fundației române pentru Democrație, organizează conferința “30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est. Rolul diplomației culturale în dezamorsarea conflictelor înghețate”, cu sprijinul Guvernului României, în cooperare cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Senatul României și Ministerul Afacerilor Externe. La trei decenii de la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est, conferința a pus în lumină importanța liderilor care au schimbat istoria în 1989 și a împărtășit experiența lor nemijlocită în procesul de tranziție de la comunism la democrație, precum și în gestionarea conflictelor în cursul acestei tranziții.Au fost prezenți Viktor Yushchenko, președintele Ucrainei 2005-2010, Petru Lucinschi, președintele Republicii Moldova 1997-2001, Petăr Stoyanov, președintele Bulgariei 1997-2002, Mladen Ivanic, membru al Colegiului Președinției Bosniei și Herțegovinei 2014-2018, Djoomart Otorbaev, prim-ministru al Kârgâzstan 2014-2015. Printre invitații străini s-au numărat Irina Vereshchuk, președinta International Centre for Baltic-Black Sea Studies and consensus practices, Garry Jacobs, CEO al Academiei Mondiale de Artă și Știință, Shoshana Bekerman, directoarea Inter Parliamentary Coalition for Global Ethics, Akkan Suver, președintele Marmara Group Foundation, Man Hee Lee, președintele Alianței Religiilor pentru Pace (HWPL) din Coreea de Sud. Sesiunea inaugurală a avut loc în Sala de Plen a Senatului de la Palatul Parlamentului, iar lucrările conferinței s-au desfășurat în Sala Oglinzilor a Palatului Regal din București, unde a fost lansată o emisiune filatelică dedicată conferinței și a avut loc vernisajul expoziției „România – un tezaur european”. 

21 martie 2019 

Organizează, la sediul Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, atelierul exploratoriu “Trieste 2020 – capitală europeană a științei. Implicarea României în proiectele europene de cercetare științifică”, cu participarea uneidelegații a Euroscience Open Forum Triestecompusă din prof. Stefano Fantoni, dr. Elisabetta Gregoric și prof. Rodica Toader.

17 martie 2019

Aflat în capitala Azerbaidjanului, ia parte la reuniunea specială a Academiei Mondiale de Artă și Științ㠄Global leadership in the 21st century”, ca moderator al sesiunii “Conducerea globală: realizările anterioare și viitoarele provocări”.

14 – 16 martie 2019

Participă la VII Global Baku Forum “A New Foreign Policy”. Ține un discurs la panelul “The role of science and culture in contemporary decisions making” moderat de Harold Varmus, laureat al premiului Nobel.

11 martie 2019

Participă la ceremonia conferirii titlului de Doctor Honoris Causa de către SNSPA prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

7 martie 2019

Susține discursul „Educația pentru cultura păcii și obiectivele de dezvoltare durabilă: lecții din istoria Levantului pentru prevenirea conflictelor viitoare” în cadrul conferinței „Inițiativa Levant pentru Pace Global㔠organizată în Senatul Italiei, la Palazzo Giustiniani din Roma.

25 - 26 februarie 2019

Participă, la Skopje, la masa rotundă la nivel înalt "Values based leadership - from principles to action" și la comemorarea președintelui  Boris Trajkovski, evenimente

organizate la 15 ani de la tragica sa moarte de Guvernul Republicii Macedonia și Fundația Internațională Boris Trajkovski.

6 – 8 februarie 2019

Participă, în calitate de invitat de onoare, la a 22-a ediție a Eurasian Economic Summit desfășurat la Istanbul (Turcia).

5 februarie 2019

Este vorbitor principal la dezbaterea „Analiza resurselor naturale, minerale, de mediu și financiare ale României la nivelul anului 2018”, organizată la Banca Națională a României în cadrul demersului „Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România – Orizont 2040” inițiat de Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale.

2 februarie 2019 

Participă la spectacolul organizat la Ateneul Român, cu ocazia Anului Nou Chinezesc, de Casa Româno – Chineză și Ambasada Republicii Populare Chineze.

1 februarie 2019

Susține conferința „Teatrul, ca o conștiință a umanității”, în cadrul Galei aniversare organizate cu prilejul împlinirii a 70 de ani de existență a Teatrului Alexandru Davila din Pitești.

26 – 27 ianuarie 2019

Susține discursul “O viziune globală și strategia de dezvoltare pe termen lung a României: fundamentul bunei guvernări la nivel național și local”, la Întâlnirea anuală publică deschis㠓România și convergențele viitorului” organizată de Asociația Strategia Dezvoltării României – Regiunea Dobrogea, la Casa de Cultură din Constanța.

Ia cuvântul la Întâlnirea profesională dedicată demarării Proiectului de țar㠖 Inițiativa Dobrogea, la Casa de Cultură din Constanța.

24 ianuarie 2019

Participă la celebrarea a 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, în Piața Unirii din municipiul Focșani.

21 ianuarie 2019

Postul de radio catolic Radio Maria difuzează un interviu cu președintele Emil Constantinescu, despre vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, din 7 – 9 mai 1999.

15 ianuarie 2019

Deschide lucrările mesei rotunde “Panait Istrati - scriitor național, scriitor levantin”, organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în parteneriat cu Asociația Prietenii lui Panait Istrati și Asociația Lingua Economica.

De Ziua Culturii Române, ia parte la conferința“Limba latină, prima instituție a Europei” susținută de Radu Boroianu și la recitalul de poezie "De la Ovidiu la Eminescu", la Teatrul Nottara.

13 ianuarie 2019

La invitația Federației Comunităților Evreiești din România, participă la concertul de Anul Nou “Regal muzical vienez”, la Templul Coral.

10 ianuarie 2019

Participă la concertul extraordinarsusținut la Ateneul Român de orchestra Uniunii Europene și corul Filarmonicii George Enescu, cu ocazia preluării PreședințieiConsiliului Uniunii Europene de către România.


8 ianuarie 2019

La invitația președintelui Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, Emil Burzo și a primarului Emil Boc, ține un discurs la ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare.