EMIL CONSTANTINESCU
Preşedinte Profesor, Rector Lider civic Geolog, Explorator

 

Agenda 2015

22 – 23 decembrie 2015

Coordonează, împreună cu Octav Bjoza, preşedintele AFDPR şi sculptorul Mihai Buculei, transportul aripilor care vor constitui Monumentul rezistentei anticomuniste, de la SC Electromecanica SA Ploiesti la Piata Presei Libere din Bucuresti.

17 decembrie 2015 

Aprinde o candela in Piata Operei din Timisoara, in memoria eroilor Revolutiei. Depune o coroana de flori la crucea din fata Catedralei din Timisoara, in prezenta Mitropolitului Banatului, IPS Ioan.

16 decembrie 2015 

Consiliul Judetean Timis ii confera Diploma in semn de adanca pretuire si respect pentru contributia la pastrarea valorilor democratiei, a libertatii si demnitatii castigate prin lupta si sacrificiu la Revolutia romana din decembrie 1989. Sustine un discurs la inmanarea Diplomei de onoare oferita de A.L.T.A.R. 1989, in deschiderea spectacolului de colinde de la Opera Romana din Timisoara.

14 noiembrie 2015

Semnează în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Franţei la Bucureşti în memoria victimelor atentatului terorist de la Paris din 13 noiembrie 2015 şi aprinde o candelă la Clubul Colectiv, unde au murit, într-un incediu, 60 de tineri şi au fost rănite peste o suta de persoane.

12 – 13 decembrie 2015

Ia parte la “Annual Conference on Cultural Diplomacy” si la intalnirea conducerii Institutului de Diplomatie Culturala din Berlin.

9 – 11 decembrie 2015

Participa la conferinta “Democracy for the 21st Century”, la Biblioteca din Alexandria (Egipt). Sustine un discurs in cadrul sesiunii “Europa de Est”.

4 decembrie 2015

Este prezent la conferinta “In memoriam Constantin Ticu Dumitrescu”,organizată de IICCMER la 7 ani de la decesul primului presedinte al AFDPR.

2 decembrie 2015

Se adreseaza participantilor la sesiunea solemna a Senatului Romaniei, cu ocazia Zilei Nationale.

1 decembrie 2015

De Ziua Nationala a Romaniei, participa la parada militara desfasurata in Piata Constitutiei din Bucuresti.

20 noiembrie 2015

Participa la evenimentele dedicate aniversarii a 40 de ani de la infiintarea Departamentului de limba japoneza in cadrul Facultatii de Limbi Straine, Universitatea din Bucuresti.

16 NOIEMBRIE 2015

În Aula Filialei Academei Romane din Iasi sutine conferinta Resursele minerale si buna guvernare: razbunarea geologiei si lanseaza volumul “Resursele minerale ale Romaniei”, coordonat impreuna cu prof. dr. Nicolae Anastasiu.

9 – 11 NOIEMBRIE 2015

Participa, la Geneva, la World University Consortium Board Meeting şi la World Academy of Art and Science Board Meeting, in calitate de membru al conducerii acestor prestigioase institutii academice.

6 NOIEMBRIE 2015  

Ia parte la funeraliile presedintelui Arpad Goncz (Cimitirul Obuda, Budapesta).

2 NOIEMBRIE 2015 

Participa, la Academia Romana, la lansarea lucrarii “Eficienta energetica – prioritate nationala pentru reducerea saraciei energetice, cresterea calitatii vietii si siguranta consumatorilor de energie”.

28 octombrie 2015

Participa la cea de-a XXII-a editie a Topului firmelor din Bucuresti, in cadrul caruia Camera de Comert si Industrie Bucuresti premiaza cele mai performante societati ale mediului de afaceri din Capitala.

26 octombrie 2015

Este invitat la conferinta sustinuta la Banca Nationala a Romaniei de catre Graeme Maxton, secretarul general al Clubului de la Roma.

23 octombrie 2015

Participa la conferinta sustinuta de Antonio Di Pietro, simbolul luptei anticoruptie ce a marcat lumea politica a Italiei anilor ’90, in aula Facultatii de Drept – Universitatea din Bucuresti.

21 octombrie 2015

Ia parte la manifestarile dedicate aniversarii Zilei Nationale a Ungariei.

16 octombrie 2015

Sustine discursul “Higher Education and the New Society of Third Millennium” la simpozionul Humanities 2020 Future Challenges in Education and Research dedicat implinirii a 40 de ani de cooperare intre Universitatea din Bucuresti si Universitatea din Hamburg, organizat la Bucuresti.

12 octombrie 2015

Ia parte la evenimentele dedicate Zilei Nationale a Spaniei.

9 – 10 octombrie 2015

Participa, la Sofia,  la The 6th High Level Meeting discussing “New Visions of  Solidarity, Partnership and Neighbourhood for Europe" si la sedinta board-ului Nizami Ganjavi International Center.

8 octombrie 2015 

In cadrul Anului recuperarii memoriei generalului Nicolae Radescu, organizeaza, cu sprijinul Casei Regale a Romaniei, conferinta “Generalul Nicolae Radescu, erou al razboiului de intregire a neamului 1916 – 1918, simbol al rezistentei nationale impotriva comunismului si fascismului”, la Universitatea Nationala de Aparare Carol I.

5 octombrie 2015

De Ziua Unitatii Germane, participa la evenimentele organizate de Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti.

1 octombrie 2015

Participa la deschiderea lucrarilor celei de-a XIV-a editii a seminarului international Penser l’Europe.

30 septembrie 2015

Este invitat la festivitatea solemna prilejuita de aniversarea a 25 de ani de la reinfiintarea Uniunii Armenilor din Romania.

26 – 28 septembrie 2015

Participa la conferinta Limba romana in lume, organizată la Berlin si Leipzig de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si Institutul Limbii Romane, in parteneriat cu Universitatea din Bucuresti – Centrul de Studii Romanesti, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Germania.

25 septembrie 2015 

Sustine discursul „Memoria suferintei si datoria neuitarii” la cel de-al XV-lea simpozion international despre Experimentul Pitesti – Reeducarea prin tortura.

23 septembrie 2015

La invitatia presedintelui Senatului Romaniei, dl. Calin Popescu Tariceanu, participa la conferinta internationala Guvernarea reprezentativa si separatia puterilor sub imperiul democratiei.

21 septembrie 2015

Participa, la Milano, la conferinta dedicata Zilei Internationale a Pacii.

Viziteaza Expozitia Universala de la Milano.

17 septembrie 2015

Este invitatul lui Sorin Avram, moderatorul emisiunii Vorbeste liber, difuzata de TVR1.

9 septembrie 2015 

Este invitat sa participe, ca panelist, la Forumul la nivel inalt „Culture of Peace”, la sediul ONU din New York.

2 septembrie 2015

Este invitat la sesiunea de deschidere a Reuniunii anuale a diplomatiei romanesti – „Romania si provocarile de securitate la limitele spatiului european si euro-atlantic. Riscuri, oportunităţi şi acţiune diplomatică”.

13 – 14 august 2015

Participa la Simpozionul national „Cultura si civilizatie romaneasca in Maramures”, desfasurat la Salistea de Sus, cu comunicarea Iesirea din labirint. 

16 iulie 2015   

In calitate de presedinte de onoare al Senatului, este invitat la redeschiderea Muzeului Universitatii din Bucuresti.

14 iulie 2015

Participa la evenimentele dedicate aniversarii Zilei Nationale a Republicii Franceze.

8 iulie 2015

Initiaza o noua intalnire a factorilor implicati in realizarea monumentului Aripi,  inchinat rezistentei anticomuniste, la care se discuta stadiul lucrarilor de finalizare. Monumentul Aripi este un reper artistic de care Bucurestiul, capitala europeana, are nevoie, dar si implinirea unei datorii fata de cei care au platit cu viata si libertatea lor in timpul dictaturii comuniste pentru libertatea noastra de azi. Aripile cantaresc 130 de tone, au o inaltime de 28 de metri si se vor inalta simbolic in Piata Presei Libere, pe locul unde a fost amplasata in timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin.

2 iulie 2015

Participa la evenimentele dedicate Zilei Statelor Unite ale Americii.

24 - 25 iunie 2015

Fundatia Romana pentru Democratie, in colaborare cu Casa Regala a Romaniei organizeaza vizita in Romania a dr. Vytautas Landsbergis, fondatorul miscarii Sajudis pentru independenta Lituaniei din fosta URSS, presedintele Lituaniei 1990 – 1992. Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti ii acorda presedintelui Landsbergis titlul de Doctor Honoris Causa. Filarmonica George Enescu gazduieste dezbaterea “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenta anticomunista la integritatea euroatlantica”, sub forma unui dialog intre prof. Emil Constantinescu si prof. Vytautas Landsbergis. MS Regele Mihai ii ofera presedintelui Landsbergis Marea Cruce a Ordinului Coroana Romaniei.

23 iunie 2015

La aniversarea a 60 de ani de la declararea Catedralei Sfântul Iosif ca monument de cultura, participa, la invitatia arhiepiscopului Ioan Robu, la un concert de muzica sacra.

19 – 21 iunie 2015  

Participa la Festivalul de Teatru de la Sibiu.

18 iunie 2015

Ia parte la serbatorirea a 135 de ani de la fondarea Marii Loji Nationale din Romania.

9 – 10 iunie 2015

Participa la prima editie a China – Central and Eastern Countries Investment & Trade Expo, gazduita de orasul Ningbo.

 

5 iunie 2015

Sustine, la Universitatea Ovidius din Constanta, conferinta „25 de ani de post-comunism in Romania”.

2 iunie 2015

Participa, la Budapesta, la conferinta internationala The Chancellor of the Unification. Germany and Europe dedicata cancelarului Helmut Kohl, la aniversarea a 85 de ani.  Sustine discursul „Contributia cancelarului Helmut Kohl la integrarea europeana si euro-atlantica a tarilor din Europa de Est”.

25 – 27 mai 2015

Participă la Oslo Freedom Forum.

23 mai 2015 

În cadrul Salonului internaţional de carte Bookfest 2015, ediţie la care Cehia este invitat de onoare, participă, alături de directorul Centrului Ceh de la Bucureşti, dl. Frantisek Zachoval la o masa rotunda dedicata preşedintelui Vaclav Havel.

19 – 20 mai 2015

Este prezent la întalnirea la nivel inalt “European Union and its Neighborhood” organizată la Riga (Letonia) de Nizami Ganjavi International Center.

13 – 15 mai 2015

La Berlin (Germania) participă la întalnirea anuala a board-ului institutului american East West.

9 mai 2015

Ia parte la manifestarile organizate la Bucureşti de Ziua Europei.

 8 mai 2015

Participă la vernisajul expozitiei de fotografie dedicată Zilei Europei “Bucureştiul vazut prin ochii tai”, organizată de Primaria Capitalei la Aeroportul Internaţional Henri Coanda.

 Cu ocazia Zilei Regalităţii, ia parte la dineul oferit de catre ASR Principesa Margareta si ASR Principele Radu, la Palatul Elisabeta.

 5 mai 2015

La sediul Fundaţiei Române pentru Democraţie, se întalneşte cu reprezentanţi ai administraţiei centrale si locale si ai societaţii civile pentru a discuta despre stadiul proiectului Fortul 13 Jilava lansat in 2012, destinat realizarii unui Memorial al represiunii si luptei contra totalitarismului.

La invitaţia ambasadorului Franţei, participa la Adunarea Generala a Asociaţiei Române a Membrilor Ordinului Legiunii de Onoare

30 aprilie 2015  

La conferinta internationala Framework for a New Paradigm of Human Development, organizata de Academia Mondiala de Arta si Stiinta, la Baku (Azerbaidjan), sustine un discurs in cadrul mesei rotunde „Future of Multiculturalism”.

27 – 29 aprilie 2015

Participa la a III-a ediţie a Global Baku Forum – Building Trust in the Emerging New World Order organizat de Nizami Ganjavi International Center.

23 aprilie 2015

Participă la Zilele municipiului Tecuci.

22 aprilie 2015  

Sustine discursul „Libertatea renaste sclavia. Traficul de persoane in Europa postcomunista” la conferinta internationala Clasa politica si societatea civila – lupta comuna impotriva traficului de persoane organizata la Palatul Parlamentului din Bucuresti de Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport si Grupul pentru combaterea traficului de persoane.

18 – 20 aprilie 2015

Participa la intalnirea anuala a Comitetului Director al Bibliotecii din Alexandria.

16 aprilie 2015

La aniversarea a 135 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, ia parte la Simpozionul anual de istorie si civilizatie bancara Cristian Popisteanu.

8 - 9 aprilie 2015 

Participa, la Istanbul, la The 18th Eurasian Economic Summit.

6 aprilie 2014

In cadrul programului „Scoala altfel: sa stii mai multe, sa fii mai bun”, organizeaza vizitarea Fortului 13 Jilava  - Memorialul rezistentei anticomuniste de catre 100 de elevi ai Scolii Gimnaziale I. G. Duca din Bucuresti.

3 aprilie 2015  

Participa la sesiunea solemna dedicata implinirii a 149 de ani de existenta a Academiei Romane.

31 martie – 1 aprilie 2015

Se afla la Kiev pentru a participa, alaturi de alti fosti sefi de stat din Europa de Est si de presedintii Leonid Kucima si Victor Iuscenko, la intalniri cu oficialitatile ucrainiene, in cadrul The Friends of Ukraine Gathering, eveniment initiat de Nizami Ganjavi International Center.

 

30 martie 2015

La invitatia conducerii Universitatii din Bucuresti, participa la Forumul New Prospects of the US – Romania Strategic Partnership.

In calitate de presedinte al Fundatiei Romane pentru Democratie, organizeaza comemorarea generalului Nicolae Radescu, la 141 de ani de la nastere, in colaborare cu AFDPR.

 

27 martie 2015

Lanseaza un Apel pentru ca anul 2015 sa fie declarat Anul recuperarii memoriei generalului Radescu, spre a oferi romanilor si in special tinerei generatii, la 70 de ani de la instalarea regimului comunist in Romania si la 25 de ani de la prabusirea lui, modelul unui om de stat vizionar, cultivat si curajos in momente de restriste a istoriei, reper de care Romania are nevoie pentru renasterea morala intr-un moment de criza generalizata a societatii.

20 martie 2015

Participa la conferinta “Retrospectiva si perspectiva”, organizata de Fundatia Culturala Dr. Bernady Gyorgy, la 25 de ani de la evenimentele din Tirgu Mures.

12 martie 2015

Impreuna cu presedintele Senatului, dl. Calin Popescu Tariceanu si o delegatie a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, condusa de presedintele Octav Bjoza sustine o conferinta de presa, la Palatul Parlamentului, pe tema aprobarii Proiectului de Lege pentru modificarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri. In interventia sa, subliniaza meritele luptatorilor in rezistenta anticomunista, pentru apararea demnitatii Romaniei si rolul pe care supravietuitorii represiunii comuniste il pot juca in reconstructia morala a societatii romanesti si a arata ca unanimitatea realizata pentru aprobarea acestuiproiect de lege Proiectului de Lege este un prim semn de solidaritate nationala.

Participa la ceremonia acordarii Legiunii de Onoare domnului Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, la sediul Ambasadei Republicii Franceze.

6 martie 2015

Participa la lansarea cartii “In cautarea victimelor comunismului. Povestea lui Marius Oprea” de Guido Barella.

5 martie 2015

La invitaţia ambasadorului Republicii Franceze, participa la ceremonia acordarii Legiunii de Onoare domnului Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului.

 

 

4 martie 2015 

Participa la sesiunea omagiala a Academiei Romane dedicata aniversarii acad. Solomon Marcus (90 ani)

 

18 – 20 februarie 2015 

Participa, la Bruxelles, la conferinta “Building Trust in Wider Europe”, organizata de Nizami Ganjavi International Center.

 

6 – 10 februarie 2015  

Deplasare la Berlin (Academia de Diplomatie Culturala). Viziteaza Universitatea din Jena si Hochschule Fur Musik Franz Liszt din Weimar.

 

3 februarie 2015 

Discuta cu Adrian Sanda, secretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 si cu Octav Bjoza, subsecretar de stat stadiul cooperarii cu Fundatia Romana pentru Democratie, in vederea realizarii proiectelor FRD: Memorialul Fortul 13 Jilava, Monumentul “Aripi” dedicat rezistentei anticomuniste si Legea recunostintei pentru detinutii politici anticomunisti, deportati si urmasii acestora.

Viziteaza santierul din Piata Presei Libere unde va fi amplasat Monumentul “Aripi” dedicat rezistentei anticomuniste.

 

1 februarie 2015

Participa, la Sofia, la funeraliile dr. Jeliu Jelev, presedintele Bulgariei 1990-1997.

 

18 ianuarie 2015 

Participa la evenimentele dedicate celebrarii a 25 de ani de la sosirea in tara a Altetei Sale Regale Principesa Margareta.

 

15 ianuarie 2015

De Ziua Culturii Nationale, participa la sesiunea solemna a Academiei Romane, la vernisajul expozitiei “Mihai Eminescu, expresie integrala a sufletului romanesc” si la concertul aniversar gazduit de Ateneul Roman.

 

14 ianuarie 2015 

Participa la dezbaterea asupra volumelor „Destine frante. Pagini despre romanii din Est (1917-1954)” si „Trei ani in preajma presedintelui (1997-1999)” de dr. Ioan C. Popa, organizata de Banca Nationala a Romaniei.

 

9 ianuarie 2015

Semneaza in cartea de condoleante de la Ambasada Republicii Franceze, in urma atentatelor teroriste din Paris. Condoléances au people français pour les pertes subies compassion aux famille des victimes et solidarité avec la France cruellement eprouvé ces jours-ci. Emil Constantinescu”